Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '16

 
Kategori
Futbol
 

Benzerlerin iyisi Fenerbahçe

Braga futbol felsefesi ve sistematiğini iyi bildiğim bir takım. Futbol felsefesi, güçlü ve zayıf yönleri ile Fenerbahçe' ye çok benziyor. İstatistiklere detaylı olarak baktığımda da aynı benzerlikleri gördüm. 

 

Her iki takım da risk almayı sevmiyor. İki takım da savunma güvenliğini ön planda tutuyor. Rakibe ikinci bölgeden itibaren direnç göstermeyi seviyorlar. 

 

İki takım da hava toplarında ve ikili mücadelelerde çok başarılı. Hatta Avrupa' nın en iyileri arasındalar. 

 

Her iki takımın bekleri de sağlam, istikrarlı. Baiano 91 orta ile ligin en fazla orta yapan oyuncusu. Bekler her iki takımın da hücum planlarında önemli bir yer tutuyor. 

 

Her iki takım da, kolay top kaybetmiyor. Bu alanda liglerinde iyi durumdalar. Top kayıpları genelde 2. bölgede oluyor ve telafi edebiliyorlar. 

 

İki takım da sertlikte Avrupa' nın en sert ve faullü oynayan takımları arasında. 

 

Birkaç konuda Fenerbahçe' den iyi oldukları dikkat çekiyor. Maç başı pas sayısı ve başarılı pas yüzdesi. Bu biraz da Türkiye ve Portekiz futbol iklimleri ve felsefelerinden kaynaklanıyor. Türkiye' de oynatmama odaklı bir futbol olduğundan, Braga daha rahat pas yapabilen bir ekip görüntüsünde. 

 

Maç içinde yaptıkları hamlelerin %75' inde başarılı oluyorlar. Fenerbahçe' de bu oran söz konusu. Yani hamle özellikleri de benzeşiyor. 

 

Bu gece maçın genelinde, kafamda bu istatistikler vardı ve sahadaki futbol da bu istatistikleri ve benzerlikleri doğruladı. 

 

Braga kolay lokma değildi ve bunu gösterdi. 

 

Fenerbahçe' nin sezon boyu iyi yaptığı şeyleri, yani savunmayı iyi yapabildiğini gördük. Rakibe hemen hemen çok tehlikeli pozisyon vermedi diyebiliriz. Hücumda ise Meireles ve Fernandao girene dek üretkenlik yoktu.

 

Bunun üç önemli sebebi vardı.  

 

Birinci sebep Şener ve Caner' in sezon başından beri en kötü maçlarını oynamış olmaları ve çok fazla top kaybı yapmış olmaları. Bu top kayıpları hücumların olgunlaşmasını, topun  Fenerbahçe' de kalmasını engelledi. 

 

İkinci sebep, Meireles oyuna girene kadar, Fenerbahçe orta sahasının yerden hızlı ve dikine pas yapamaması, pas organizasyonunu kuramaması idi. Mehmet Topal, Souza ve Ozan pas trafiğini iyi yönetemediler. Caner ve Şener' in isabetsiz pasları da eklenince, düşük pas yüzdesi söz konusu oldu. Alves-Kjaer dahil, Mehmet, Souza ve Caner topları sürekli ileri şişirdiler. Rakip ceza alanına havadan gönderilen bu topları, Braga defansı ve ön liberoları topladı. Bu şekilde bir futbol için Fernandao daha uygun bir tercih olabilirdi. RvP çok etkisiz kaldı. RvP yerine Fernandao, Braga stoperlerini daha fazla rahatsız ederdi. 

 

Üçüncü sebep, maçın ilk 45 dakikasında Fenerbahçe' nin sahada psikolojik olarak tedirgin oynaması idi. İkinci yarıda tedirginlik azalınca, topa ve maça hakimiyet başladı. 

 

Son 15 maçta yenilmemiş Braga' yı yenmek şüphesiz büyük başarı. Her iki takımın Avrupa Ligi ve yerel liglerindeki pozisyon-şut-gol yüzdeleri zaten maçta 1 golden fazlasına işaret etmiyordu. Beklenen oldu. 

 

Hızlı oynayan, sert, kazandığı topu rakip sahaya çabuk aktaran iyi bir takım. Kolay lokma değiller ancak abartılacak bir rakip de değiller. Gününde bir Fenerbahçe' ye karşı şansları olacağını düşünmüyorum. Fenerbahçe' ye oyun karakteri ve sistem olarak benzese de, her an herşeyi yapabilecek, tabelayı değiştirebilecek Nani, RvP, Fernandao, Volkan Şen, Mehmet Topal, Caner gibi futbolcuları yok. Fenerbahçe' nin artısı bence bu. 

 

Bence Pereira, bu gece alınan 1-0' lık galibiyetin mimarı oldu. Saha içindeki sorunları iyi analiz ederek, anında müdahale etti. Doğru değişiklikler yaptı. Orta sahayı Meireles ile toparladı, Fernandao- Volkan değişikliği de bence cesur bir hamle idi. Bu şekilde, fiziksel olarak düşen rakip defansa baskı yaptı ve  rakip stoperleri rahatsız ederek Braga' nın bloklar arası mesafesini genişletti. Bu da dönen topların kazanılmasını sağladı ve son 15 dakikada önemli bir baskı kurulmasına imkan verdi. 

 

Fenerbahçe deplasmanda sakin, bilinçli ve akıllı oynar ise turu geçer. Braga evinde daha atak, daha agresif oynayacaktır. Fenerbahçe bekleri o gün çok iyi performans göstermeli, kritik alanlarda top kaybı yapılmamalı ve rakibin sertliğine sertlikle karşılık verilmeli. Rakip sahada gollü bir beraberlik sürpriz olmayacaktır. Turu Fenerbahçe' nin geçeceğine inanıyorum.  

 

bertan.kaya@yahoo.com

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..