Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '13

 
Kategori
Haber
 

Benzersiz hizmet: İstanbul Belediye Başkanı adayına proje önerileri!

Benzersiz hizmet: İstanbul Belediye Başkanı adayına proje önerileri!
 

İstanbul’un çözülmesi gereken acil sorunları göz önünde bulundurulmalı. Öncelikli olarak ulaşım için projeler üretilmeli.  Başkan adayına önerdiğimiz projeler şöyle;

- Ulaşım büyük ve büyüyen bir sorun. Yapacak çok şey var. Öncelikle geçici bir çözüm olan metrobüsten derhal kurtulmalı! 1994 yılında Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’a Başkan oldu. Yani tam 19 yıldır bu şehrin yönetimi ellerinde. İstanbul’un ana sorununa buldukları çözüm ise metrobüs. İnsan haklarına aykırı bir hizmet olan metrobüs, İstanbul halkına yapılmış bir hakaret bana kalırsa.

Unutmadan, Taksim metrosunun yapımına Nurettin Sözen döneminde başlandı. Metrobüs’ün yanı sıra 19 yılın sonunda bu yıl içinde de Kadıköy metrosunu yaptılar. Ama banliyo trenlerini kaldırarak yine birçok insanı mağdur ettiler. 19 yılın İstanbul’ın merkezindeki ulaşım özeti: Kaldırılan banliyö, metrobüs hattı ve Kadıköy metrosu yapımı, sonuç olarak trafik kaosu!

- İstanbul’un tüm ulaşım projeleri hem yeraltı hem yerüstü raylı sisteme çevrilmeli. Mesela Londra’da metro şehrin merkezinde yeraltında, şehrin merkezinden çıkınca yer üstünde gider. İstanbul’un banliyö hattı metro hattıyla birleştirilerek hızlıca bir çözüme ulaştırılabilir. Çünkü banliyö hattının yolları hazır...

- Deniz hatları güçlendirilmeli. Avcılar, Sinanoba, Yenikapı, Maltepe, Kartal iskeleleri karşılıklı olarak aktif hale getirilmeli.

-Ataköy sahil, Tekel Bira Fabrikası, Mecidiyeköy Galatasaray Ali Sami Yen Stadı gibi çeşitli davalara konu olan ve şehir merkezinin en büyük ihtiyacı olan yeşil alan olması gereken arazilerdeki projeler, kanunlar çerçevesinde durdurulmalı ve yeşil alan yapılmalı.     

- Yassıada: Oradaki cezaevinin müzeye dönüştürülmesinin yanı sıra, İstanbul’un 8000 yıl öncesine dayanan tüm tarihinin sergilendiği bir şehir müzesi inşa edilerek müze adası haline getirilmeli.

- Atatürk Kültür Merkezi  derhal eskisine uygun bir biçimde inşa edilip açılmalı. Derhal diyorum çünkü 5 yıldır koskoca metropol büyük tek opera salonundan mahrum. AKM’nin yanında yer alan otopark yeraltına alınarak, üstü açık hava sanat etkinliklerinin yapılabileceği yeşil alan haline getirilmeli.

-Taksim meydanı, proje yarışması açılarak, şu andaki beton çölü halinden kurtarıp estetik ve dünyanın başkenti olma vizyonuna yakışır bir mimariye kavuşturulmalı.

- *İstiklal Caddesi’nin girişinde yer alan hamburgercileri kaldırarak o müthiş kiliseyi ortaya çıkarmalı. Oluşan boş alana Almanya’daki ‘beer garden’lara benzer, ayakta bir şeyler atıştırılabilen şık bir bahçe yaparak, gençlerin güvenli, ucuz ve rahat bir şekilde eğlenmeleri sağlanmalı.

- Okullar ve hastaneler deprem yönetmeliğine uygun olarak yenilenmeli.

- İstanbul’un yeni kurulan uydu kentlerinin hepsine ayrı ayrı kent ormanları yapılmalı. Örneğin Beylikdüzü, Başakşehir, Bahçeşehir, Kartal, Ataşehir…

- İstanbul’da yer alan 45 üniversite, belirlenecek yeni plan çerçevesinde, üniversite felsefesine yakışır kampüslere yerleşimleri sağlanmalı. Sokak arası apartman üniversiteleri kaldırılmalı.

- Turizm gelirlerini artırmak için tarihi yarımada dışında da turistik aktivitelerin yapılabileceği yeni projeler geliştirilmeli.

 

Kanayan yara uydu şehirlere ulaşım, örnek Bahçeşehir

İstanbul’a uydu şehirlere imar izni verdiler. Ancak ulaşım hizmeti getirmediler. Tek bir örnek vereceğim; Bahçeşehir. Yaklaşık 300 bin nüfuslu semte ulaşım için ne metrobüs, ne metro ne de banliyö treni var. İstanbul’un merkezine gitmek için devamlı bozulan, çoğu zaman vaktinde gelemeyen açık trafikte bile yolculuk süresi en az 1.5 saat süren otobüslere insanları mahkum ettiler. Halbuki Ispartakule’de durağı olan banliyö treni hiç şaşmadan 40 dakikada Sirkeci’den gelebiliyordu. Ama onu bile kaldırdılar. 300 bin insanı trafiğe mahkum ettiler. Bahçeşehir ulaşımı için, derhal banliyö hattı iyileştirerek hizmete sokulmalı. Banliyonun bir durağıda Halkalı'da. Uydu şehirlerin hepsi raylı sistemle şehrin merkezine bağlanmalı.

 
Toplam blog
: 56
: 1253
Kayıt tarihi
: 24.11.11
 
 

Gazeteci ..