Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '08

 
Kategori
Gönüllülük
 

Benzin Alırken Dikkat Edilmesi Gerekli Önemli Hususlar

Benzin Alırken Dikkat Edilmesi Gerekli Önemli Hususlar
 

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği http://www.tukorder.org


Benzin Alırken Dikkat Edilmesi Gerekli Önemli Hususlar

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı, Öner SAMANLI, “Tüketici Bilinci ve Tüketim Etiği” konulu konferans için bulunduğu Aydın’da, son günlerde benzin üzerine gelişen fiyat iniş çıkış hareketlerinin iyi izlenmesi gerektiğini, bunun esas itibariyle dolardan kaynaklanan kur hareketlerinden öte, bunlar vatandaşın beynini karıştırmak üzere yetkililer tarafından tertiplenen oyunlardır. Yani esas itibariyle kafası karıştırılan ve piyasa ekonomisini takipten bıktırılan tüketicilere devletin fiyatlandırmadaki med-cezir oyunlarının yanı sıra bazı benzin istasyonu sahiplerinin de başka yöntemlerle haksız kazanç vurgunu sağladıklarını da bilmek gerekmektedir" şeklinde açıklamalarda bulunarak, bu açıklamalarının devamında ise;


“Bazı benzin istasyonlarında ne yazık ki hile yapılmakta ve vatandaştan haksız yere bu yolla kazanç sağlanmaktadır. Özellikle de ödemek ya da fatura almak için, itimat ederek aracın başından ayrılan sürücülerin, hemen hepsinin aldatıldığı aşağıda apaçık bir şekilde anlatılmıştır. Bahsettiğimiz hileler" aşağıdaki şekillerde olmaktadır."

1-En çok yapılan uygulama; Yakıt almak isteyen kişi arabasında oturmaya devam eder veya özellikle kredi kartı ile ödemek / fatura almak için kasaya yönlenir ve gitmeden önce belirli bir miktar (Örneğin: 20.TL.lik, yakıt talep ederse, pompacı ilk önce 15 ila 16.TL lik yakıt koymaktadır. Sonra pompayı sıfırlayıp 2.TL lık benzin daha koymaktadır. Benzin dolumu bittiğinde pompanın ekranına bakan kişi, ekranda "2"ile başlayan bol sıfırlı bir rakam görmektedir ve işlemin tamamlandığını zannetmektedir. Arabayı çalıştırdığında da eksik verilen 2 ila 3 litre benzin farkını yakıt göstergesinden fark edememektedir. Bu hileyi fark etmenin en kısa yolu, hiçbir zaman ücrete bakmakla değil, asıl miktara bakmaktan geçmektedir. Bu günkü fiyatlara göre 6.TL nın üzerindeki her miktarda, yakıt virgülden önce en az iki hane göstermektedir. (Birçok pompanın para hanesinde enflasyon yüzünden nokta veya virgül yoktur) Bu hileyi engellemenin tek yolu, yakıt dolum suresince pompaya bakmaktır! Bu hile yapıldığında para kaybetmemenin hatta kazanmanın yolu ise, parayı veya kredi kartı Slip'ini vermeden pompanın ekranına bakmak ve litreyi görüp gerçekten söylenilen miktarda yakıt alındığını belirlemektir. Yakıtın eksik verildiğini fark ettiğinizde, gayet yumuşak bir şekilde "Eksik yakıt konulduğunu ve üstünün tamamlanmasını" mutlaka isteyiniz ve bu akaryakıt istasyonunu lütfen size en yakın, “TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Şubelerine ve ya İl ve İlçe Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine yazılı olarak ihbarda bulununuz. Sizlere "Pompa durdu", "Litre böyle yazıyor" veya "Üstünü tamamladım veya "Elektrik kesildi" gibi cevaplar verilirse, lütfen hiçbirine inanmayınız. Zira elektronik pompalar, elle sıfırlama işlemi yapılmadan ekrandaki bilgileri hiçbir şekilde silemezler (elektrik kesilse bile) Bunu bildiğinizi belirttiğinizde sizlere ısrar etmeyecek ve deponuzu doldurmaya başlayacaktır. Deponuz dolacağından paranın üzerini dahi alabilirsiniz.

2-Yukarıdaki hileyi bilen kimselere karşı pompacıların geliştirdiği yeni uygulama ise; Yukarıdaki hileyi aynen yapıp, pompanın programına girip sizlerin istediği miktarda benzini, sizlerden daha önce alan birinin bilgilerini ekrana yansıtmalarıdır. Bu taktirde itiraz hakkiniz çok azalmakta, ancak programı bilen kişilerin yapabileceği son yakıt dolum bilgilerine ulaşmak yolu hariç başka yol kalmamaktadır.Bunu da engellemenin yolu standart rakamlı yakıt almamaktır. Yani 5.000.000 ve katları yakıt alacağınıza, 19.TL. veya 33.TL. gibi bedelleri farklı yakıt alınız. Bu tür yakıt alımları çok nadir olacağından, başkasının bilgisini ekrana yansıtma imkanı da kalmayacaktır. Başınıza bir problem açılmaması için benzin aldığınız yerlerin mümkünse şehir içinde, kalabalık istasyonlar olmasına ve istasyonlarda birden fazla araç bulunmasına dikkat ediniz.”


Adnan Menderes Üniversitesi Öğrencilerin ve Aydın’lıların büyük bir ilgi ile izledikleri konferanstaki konuşmalarına devamla, “TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel başkanı, Öğretim Görevlisi ve Gazeteci Yazar Öner SAMANLI, konferansın ikinci bölümünde ise;


“Araç sahiplerinin akaryakıt alırken dikkat etmesi gereken kuralların başında istasyonlarda zorunlu olarak bulundurulan ölçek kaplarının kullanımı geliyor. Akaryakıtın litresi ile pompadaki litrenin tutup tutmadığının kontrolü için ölçek kapları kullanılabilir.Pompadaki 'brodi ayarı' ile oynanması durumunda bu ölçünün tutmadığı ortaya çıkarken, 5-10 litrelik ölçek kaplarıyla bu tespitin yapılması mümkün. Akaryakıt alımıyla ilgili bir başka öneri de akaryakıtın özellikle gece alınması gerektiğidir. Yapılan çalışmalar sonucunda güneşe ve sıcağa maruz kalan akaryakıt genişleyerek 100 litrede 2 litre kaybına neden olabileceği ortaya çıkarılmıştır. Yıl bazında kayıpların çoğalması da bu önerinin önemini artırıyor.” Şeklinde olmuştur. Büyük katılımın olduğu konferansta, öğrenciler, “TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel başkanı Öner SAMANLI’yı soru yağmuruna tutmuşlardır. 01.12.2008 (TÜKORDER HABER MERKEZİ)

 
Toplam blog
: 295
: 3087
Kayıt tarihi
: 22.08.08
 
 

Prof.Dr. Öner Samanlı, yıllarını eğitim ve öğretim faaliyetlerine adamış, birçok bilimsel makalen..