Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '08

 
Kategori
Teknik Bilgiler
 

Benzinden tasarruf etmenin yolları...

Benzinden tasarruf etmenin yolları...
 

Benzin fiyatlarının bu kadar yoğun olarak arttığı bir ortamda, benzinden tasarruf etmenin yollarını biliyor musunuz?

Times Money dergisinde yayınlanan bir yazı ve kendi tecrübelerimi de katarak, benzinden tasarruf etmenin yollarını sizlerle paylaşmak istedim.

Benzin fiyatının ne kadar olduğunu biliyor musunuz? Beklide birçoğumuz bilmeden, istasyona yanaşıp, şu kadar koy diye pompacıya söyleyip, pompaya bile bakmıyor!

Gelin benzinden tasarruf etmenin yollarına bir bakalım. Belki bir işimize yarar.

1-Bir kere size en ucuz gelecek benzin istasyonunu bulun. Yaşadığınız veya gittiğiniz yerleşim bölgesindeki benzin istasyonlarındaki değişik ücretler hakkında fikir edinin. Arkadaşlarınızın tercihleri, internet ya da sadece günlük güzergâhınızda bulunan başka istasyonlar size bu konuda yardımcı olabilir.

2- Lastiklerinizi iyi şişirtin. Unutmayın, az şişirilmiş lastikler gereğinden daha fazla direnç ve sürtünmeye neden olduğundan, daha da fazla benzin harcatır. Lastiklerin kışlık ve yazlık hava basıncını biliyor musunuz? Bunu en kısa yoldan bir servis veya bir lastikçiden öğrenebilirsiniz.

3- Fazla kiloları atın. Arabanızdaki her 50 kg fazlalık, benzin tüketimini yüzde 2 oranında arttırdığını biliyor musunuz? Bırakın sürekli arabanızda taşıdığınız gereksiz yükler evinizde kalsın. Hani resmi dairelerde, elektrik lamba düğmelerinin altında bir yazı vardır ya Lüzumsuz ise söndür diye! İşte onun gibi… Lüzumsuz ise arabanda taşıma…

4- Rüzgârla yarışmayın. Bisikletinizi ve diğer yüklerinizi taşımak için arabanızın çatısına ya da arkasına eklettiğiniz aletler, rüzgâra karşı daha fazla sürtünmeye neden oluyor ve siz zararlı çıkarsınız. Rüzgârla yarışırken, meydana gelen sürtünme nedeniyle harcadığınız benzinin arttığını biliyor musunuz?

5- Klimayı kapatın. Klimanızın açık olduğu zamanlarda % 10 daha fazla benzin tükettiğinizin farkında mısınız? Öyleyse, sıcaktan veya soğuktan çok şikâyetçi olmadığınız zamanlarda, klima yerine pencerelerinizi açmak size %10 daha az benzin harcatacaktır.

6- Hız sınırlarını aşmayın. Ne kadar hızlı giderseniz, o kadar daha fazla benzin harcayacaksınız. Karayolları hız sınırını aştığınızda, iki yönlü olarak cezalandırılırsınız. Birincisi benzini fazla harcayarak, ikincisi yolda Polis Radarına yakalanıp, ceza ödeyerek!

7- Arabanızın yağını değiştirin. Temiz yağ arabamızın motorundaki sürtünmeyi azaltarak, benzin tasarrufunuzda bize yardımcı oluyormuş.

8- Sakin bir sürücü olmak. Ani hız değişimlerinin, cebinizde de ani değişimlere neden olduğunu biliyor musunuz? Görüldüğü gibi sakinlik de bir benzin tasarruf nedeniymiş.

9- Bozuk yollardan kaçınmak. Çakıl taşlı, asfaltı kırılmış yollar, arabamızın boyasına verdiği zararın yanında benzin tüketimini de % 30 oranında arttırıyormuş. Burada bizlerin yapacağı fazlada bir eylem yok! Bu hususta Karayolları ve Belediyelerin çağdaş toplumlarda olduğu gibi yapması gereken görevleri var. Eğer onlar görevlerini iyi yaparlarsa, sen benzinden %30 tasarruf edersin.

10- Arabayı daha az kullanmak. Sıradan bir yol gibi görünse de, kısa mesafeler için hem egzersiz yapıp, hem de cebinizi sevindirmeniz mümkünmüş. Bu tıpkı zamanın birisinde bir Milli Eğitim Bakanının söylediği o ünlü sözcük gibi. Neydi o sözcük? Ah şu öğrenciler olmasa, Maarifi idare etmek ne kadar da kolay! Tıpkı benzin olmasa, arabaya binmek ne kadar da kolay olacak.

Herkese, benzin tasarrufunun yanı sıra, daha dikkatli, daha yavaş ve sağlıklı sürüşler diliyorum.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..