Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '18

 
Kategori
Ramazan
 

Beraat Gecesi Yapılacakalar

Beraat Gecesi Yapılacakalar
 

Kuranın Semaya indiği gece


Beraat gecesinin akşamındayız. Nasip olursa birazdan yatsı namazı öncesi camide okunacak olan mevlidi şerifi dinleyeceğiz.

Müslümanlar olarak Allah bizlere fırsat sunuyor. Kulum unutuyorsunuz, gaflete dalıyorsunuz, yanlışa düşüyorsunuz, ben sizlere fırsat tanıyayım dediği gecedir beraat kandili.

Beraat gecesinde rabbimizin duaları kabul edeceğine dair hadis vardır. Samim, kurallarına uygun olma şartıyla dua eden kim olursa olsun Allah duasını kabul eder.

Kısaca nedir duanın kuralları? Helal kazanılmış malı olmalı, günah da ısrar etmemeli, ana babayı üzmemeli, şeref haysiyetle oynamamalıdır.

Beraat gecesinde peygamber efendimizin ifadesiyle o dönemin en zengin ailenin koyunlarının tüyleri sayısında Müslüman affa uğrayacaktır.

Beraat gecesini ihya ettim. Günahlardan arındım. Bundan sonra günah işler nasip olursa gelecek sene beraat kandili gecesinde uyumam günahımı affettiririm yaklaşımı kesinlikle yanlıştır.

Dinimiz de bu inancın yeri yoktur.

Müslüman küçük günahını bile çok büyük görür. Günahını küçümseyen inanç grubu münafıklardır. Büyük günahları bile sinek kadar görür münafıklar.

Camilerimizin ihya edildiği geceler mübarek gecelerimiz. Yalnız vaazlar monoton oluyor. Şöyle coşkulu, insana şevk verici, güler yüzlü vaizleri göremedim.

Vaizlerimiz camiye gelin diyorlar şahsen ben cemaatte zorunlu olmadıkları durumlarda hiç görmüyorum. Söz ve amel ayrı olunca durum budur.

Beraat gecesini nasıl yaşamalıyız diyenlere*

1-Kaza namazı kılabiliriz.

2-Salavatı Şerifeler getirebiliriz.

3-Kuranı kerim okuyabiliriz

4-En çok istediğimiz dileğimizi dua olarak Allaha yalvarırız

5-Canı gönülden tövbe ederiz

6-Arkadaş, dost, eş beraat kandillerini kutlarız. Bizzat kendi ifadelerimiz olmalı kutlama mesajı. Hazır mesajlardan zevk alanlar bildiklerini yapabilir.

7-Aile bireylerimize farklılık yaşatarak beraat kandili frakında lığı oluşturmak

8-Bence hakkını yediklerimiz varsa karşılığını ödeyerek helalık dilenmelidir.

9-Birisinin hakkını yiyen hakkınızı helal edin derse, ikinci kez cahillik yapmıştır. Kişinin hakkını nasıl yediyse mutlaka öyle ödemeli ve helallik için yüzü olsun.

Bunca kul hakkı yedin, anana babana bağırdın, saygı göstermedin, şimdilerde hayır yapıyorum diye ortalıklarda görünüyorsun.

Çalışanların, başarılı insanların hakkını bile bile elinden aldın-aldırdın umreye gittin, hacca gittin olur mu olmaz?

Neden? Neden olduğunu Mekke ve Medine de yaşayan peygamber anlattı.

 

 

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..