Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sabiha Rana Melekler Yüreğinizden Öpsün

http://blog.milliyet.com.tr/sabiharana

27 Ağustos '07

 
Kategori
Güncel
 

BERAT (gecesi) KANDİLİ Nedir? Berat Gecesi Duası!

BERAT (gecesi) KANDİLİ Nedir? Berat Gecesi Duası!
 

Rahmetli dedem, kandil gecelerinin biz Müslümanlar için, bulunmaz bir fırsat olduğunu hatırlatır, bütün samimiyetimizle Allah'a tövbe edip, dua etmeliyiz diye öğütlerdi..

Bu kutsal gecelerde yapılan hayır duaların yüzü suyu hürmetine Allah günahlarımızı af eder, ettiğimiz duaları da kabul eder derdi..

Sizi bilemem ama benim burnuma şimdiden mis gibi kandil simidi kokuları ve annemin yapmış olduğu un helvasının kokusu gelmeye başladı bile..

Mutlaka sizlerde benim gibi, her kandil gününde, kendi çocukluğunuzdaki kandil akşamlarını hatırlıyorsunuzdur..
Bizim evde, annemin kandil akşamlarında yaptığı ( kendi büyüklerinden gördüğü gibi ) olmazsa olmazımız vardır.. Ya helva ya lokma. Mutlaka yapılır bizim evde.. Bunun sebebi de kutsal gecenin hatırına rahmetlilerimizin ruhuna hediye olsun diye, hayır olarak dağıtılırdı. Bununla da bitmez, daha akşam ezanı okunmadan rahmetli büyüklerimizin ruhlarına böyle gecelerde mutlaka kuran okunur..

Biz çocuklarda haliyle bu telaşın içinde olurduk.. Çünkü annelerimizin hazırladığı tepsiler içindeki helvayı ve lokmaları konuya komşuya dağıtmak bizlerin göreviydi. Bizi ilgilendiren kısmı ise, kandil akşamlarında mahalle arkadaşlarımızla kendi aramızda düzenlediğimiz fener alayıydı..

Kandil akşamına, kız kardeşlerim ve ben komşu çocuklarıyla gündüzden hazırladığımız teneke konserve kutularının içinde yakacağımız mumları almakla işe başlardık.. O günkü harçlıklarımızla bakkal Salih amcanın kapısını epey bir aşındırırdık.. Akşam yemeğini telaş içinde yediğimiz gibi sokağa fırlamamız bir olurdu.

Mahalle arkadaşlarımızla büyük bir heyecan içinde buluşur, tıpkı fener alayındaki gibi, boş konserve kutularının içine mumları yerleştirir ve yakardık. Sonra da hepimiz asker gibi sıraya dizilir, hep bir ağızdan kandil şarkımızı söylemeye başlardık..

Yağ parası mum parası
Akşam oldu kandil parası
Yağ parası mum parası
Akşam oldu kandil parası

Biz çocukların koro halinde söylediği şarkıyı duyan duymayan kim varsa bütün komşu teyzelerimiz ve amcalarımız da pencerelere kapılara çıkarlardı.. Bizler tatlı bir heyecan içinde, ellerimizdeki konserve kutularına bırakılan şeker ve harçlıklara gözlerimiz yıldız, yıldız bakardık.

O günlerimi anarken bir yandan da yaşadığımız bu günleri düşünüyorum.. Ne dünya aynı kaldı, ne ben aynı kaldım, ne ülkem.. Her gün bir önceki günümüzü arar olduk..

Bu gece ve böyle gecelerde duaların gücüne daha bir sıkı sarılmalıyız ve yalvarmalıyız Allah'a.

Dünyamızın ve memleketimizin içinde bulunduğu türlü sıkıntılardan ve çeşitli problemlerden uzak olmasını, huzura kavuşmasını, nefret ve kötü duyguların yerine, sevginin anlayışın kardeşliğin, savaşların yerine barış rüzgarlarının egemen olmasını dileyeceğim, Allah'tan bu gece..

** BERAT KANDİLİ (GECESİ) NEDİR?**

Berat kandili (gecesi)- Şaban ayının onbeşinci gecesidir. Aslı "Berâet''tir.

Berat sözlükte; bir zorluktan kurtarmak ve beri olmak demektir.

Allah Teâlâ bu gece af kapılarını açar; bu gecede mü'minler affa uğrarlar ve günahlarından tevbe ettikleri taktirde temizlenirler. Bu gecede, bir yıl içinde olacak bütün işler hükme bağlanıp, ifası için Cenab-ı Hak tarafından meleklere verilir. Bu geceye has bir ibadet yoktur. Gecesini ibadet ve dua ile, gündüzünü oruçlu geçirmek güzeldir.

Kur'an-ı Kerim'de Berat gecesiyle ilgili görülen âyetler şunlardır:

"(Helâl, haram ve diğer hükümleri) açıkça bildiren bu Kitab'a yemin ederim ki, şüphesiz, biz onu mübârek bir gecede indirdik. Gerçekten biz. sonuçta karşılaşılacak tehlikeleri haber vericileriz. O (öyle bir gecedir ki) her hikmetli iş, nezdimizden sadır olan bir emir ile o zaman ayrılır" (ed-Duhân, 44/2-6).

Alimlerin çoğunluğu bunun "Kadir" gecesi İkrime ile bir grup bilgin de "Berat" gecesi olduğunu söylemişlerdir. Çoğunluk şu delillere dayanmıştır: Cenab-ı Hak, Kadir sûresinde, Kur'an'ı Kadir gecesinde, bu âyette ise mübârek bir gecede indirdiğini beyan etmiştir. Eğer bu iki geceden kastedilen tek bir gece olmasaydı, çelişki doğardı. Allah Teâlâ, içinde Kur'an indirilen ayın Ramazan ayı olduğunu başka bir âyette de bildirmiştir (el-Bakara, 2/185). Buna göre mübarek gecenin Şaban gecelerinden değil, ramazanın gecelerinden biri olması gerekir. Cenab-ı Hak, mübarek geceyi; "Onda her hikmetli iş ayrılır" diye nitelemiş, Kadir gecesi hakkında da; "Melekler ve Ruh'un bir emirden dolayı, Rablerinin izniyle. inmekte olduklarını" bildirmiştir (bk. el-Kadr, 97/4). Bu "emir", o yıldan gelecek yıla kadar olan amel, rızık, hayat, ölüm gibi Allah'ın kazasıdır. İbn Abbas (r.anh) şöyle der: "Cenab-ı Hakk'ın bütün kazaları Şa'ban'ın yarı gecesinde görevli meleklere teslim edilir". Bazılarına göre, Berat gecesinde, emirlerin Levh-ı Mahfuzdan alınmasına başlanır. Bu gecede gelecek yıla rastlayan aynı geceye kadar olan olaylar takdir edilir ve bu "kadir" gecesi bitirilir. Rızıklara ait olan takdirler Mikâil (â.s)'a; savaş; zelzele, yıldırım ve musîbetlere ait olanlar da Azrail (a.s)'a bildirilir. Diğer yandan, Berat gecesine ait beş haslet şunlardır: 1) Her önemli iş bu gecede ayırdedilir. 2) O gecedeki ibadetin fazileti büyüktür. 3) İlâhi rahmet yayılır. 4) Mağfiret gecesidir. 5) O gece, Rasûlüllah (s.a.s)'a şefaat hakkının tamamı verilmiştir. Çünkü, Hz. Muhammed (s.a.s), Şaban'ın onüçüncü gecesi ümmeti hakkında şefaat istemiş, bu şefaatin üçte biri verilmiş, ondördüncü gecesi yine istemiş, üçte biri daha verilmiş, onbeşinci gece yine talep etmiş, bu gece şefaatın tamamı ihsan edilmiştir. Bu şefaatten mahrum olanlar, devenin ürküp kaçtığı gibi Allah'tan kaçanlardır (bk. er-Râzî ve Ebussuud Efendi Tefsirleri, ed-Duhân Sûresi 3. ve 4. âyetlerin tefsiri; Hasan Basri Çantay, Kur'ân-ı Hakim ve Meâl-i Kerim, İstanbul 1959, III, 904, 905).

Berat gecesi hakkında Allah elçisi şöyle buyurmuştur:

"Şaban ayının onbeşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünü (I5. günü) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ (Keyfiyeti bizce meçhul bir halde) dünyaya en yakın göğe inerek (o andan) fecir oluncaya kadar: Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) mübtela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim. Şöyle olan yokmu? Böyle olan yok mu? Buyurur (İbn Mâce, H. no: 1388).

Diğer bir hadiste de şöyle buyuruyor: "Şüphesiz Allah Teâlâ Şaban ayının onbeşinci gecesi dünyaya en yakın olan semaya (keyfiyyeti bizce meçhul bir şekilde) iner ve Kelb kabilesinin koyunlarının kılları sayısından daha çok günahları (veya günah sahiplerini) bağışlar" (İbn Mâce, H. no: 1389).

*** http://www.diyanet.gov.tr/turkish/default.asp

Türk İslam Aleminin Mübarek ''Berat Kandili'' hayırlara vesile olsun inşallah..

''Melekler yüreğinizden öpsün''

UFAK BİR HATIRLATMA! 27 AĞUSTOS' da MARS DÜNYAYA http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=53675

 
Toplam blog
: 1989
: 4996
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

Gazeteci - Yazar (NLP Uzmanı - İlişki ve Yaşam Koçu) Yaşarken dünyayı dolaşmayı, topraktan güneşe..