Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '06

 
Kategori
Sosyoloji
 

Berdel ile nasıl mücadele edilmeli?

Berdel ile nasıl mücadele edilmeli?
 

Şahe Fidan'ın bilmem kaçıncı berdel (kız değiştirme) kurbanı olduğunu biliyor muyuz?

Daha kocası ile arasındaki sorunlarının ne olduğunu düşünmek bile istemeyen ailesinin şu ilkel, ortaçağda dahi örneğine zor rastlanır şu sözlerine bir bakar mısınız: ''Bizde evlenen kadının koca evinden ancak cesedi çıkar. Senin yerin kocanın yanıdır.''

Şahe, kocaya berdel ile teslim edilmiş eşya, yani mal gibidir. Mal veya eşyanın herhangi bir şeyden şikayet etmeye hakkı yoktur.

Böyle cahil, bilgisiz ve bu gibi davranışların sonuçlarının kendi çocuklarının mutsuz edebileceğini hiç düşünemeyen anne-babalara bu mesele nasıl anlatılır, bilemiyorum.

Berdel denilen ölüm kuyusuna; Urfa'nın Yeşiltepe köyünde daha bir kaç gün önce düşüldü! 21 yaşındaki Şahe abisinin kız aldığı ailenin oğluna karşılık verilmiş. Kocası arasında insanca yaşama adına çıkan tartışmada, baba evine dönmek istemiş; kabul edilmeyince son çare olarak canına kıymış!.

Evet, Şahe şimdi hayatta yok. Berdele göre ya kız kardeşi yerine yollanacak ya da yüklü bir başlık parası. Kız kardeşi bu durumu kabul etmez ise ne olacak? Başlık parası denkleştirilemez ise iş nereye varacak?

Berdel zaten, kadını mutsuz eden iki ucu pislik içinde olan değnek. Şimdi ne olacak?

Bu saçma sapan kurallar yeni bir kurbanı daha mı hayattan bezdirmek ve koparmak için uygulamaya konacak!

Ne bir proje, ne bir yasa, ne de geleneklerin değişmesi konusunda çaba var. Sadece bir iki kadın derneğin cılız sesleri duyulmaktadır. Kadınların örgütlenmesi kaçınılmazdır. Desteklenmeleri gerekmektedir.

Bir de bu kadının yaşam hakkının gaspedilmesidir. Bu konuda yasalara koşturacak cesaretli kadın hukukçuların yılmaz mücadelesine ihtiyaç vardır.

 
Toplam blog
: 21
: 1615
Kayıt tarihi
: 15.08.06
 
 

Yaşamın ne kadar değerli olduğunun bilincinde, hatalarına gülebilen, İnsanlara değer veren, hayvanla..