Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '11

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Bereketin sembolü zeytin

Bereketin sembolü zeytin
 

Zeytin


Zeytinin anavatanı Anadolu topraklarıdır. Dünyanın en eski meyve ağacı olarak bilinmektedir. Ülkemizde son yıllarda zeytin üretiminde önemli gelişmeler olmuştur. 1990 yılında 86.560 olan toplam ağaç sayısı 2010 yılında 157.156 olarak istatistiklere geçmiştir. Toplam ağaç sayısı yirmi yılda % 80 artış göstermiştir. Buna bağlı olarak üretim 1.100 bin tonda 2010 yılında 1.400 bin tona çıkmıştır. 2011 yılı tahminleri üretimin % 20’ nin üzerinde artacağı yönündedir.

İstatistikler 2000 li yıllardan itibaren meyve vermeyen ağaç sayının hızla arttığını göstermektedir. Bu da yeni ağaç dikimlerinin olduğunun açık bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Elde edilen ürünün yaklaşık % 75’ i yağlık, % 25’ i ise sofralık olarak değerlendirilmektedir. Zeytin üretimi  Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yapılmaktadır.

Ülkemiz gerek sahip olduğu ağaç varlığı, gerekse zeytin ve zeytinyağı üretimi yönünden dünyada önemli bir yere sahiptir. İspanya, İtalya, Yunanistan gibi önemli zeytin üretici olan ülkeler arasında yer almaktadır. Ancak bu ülkelerle karşılaştırıldığında verimlilik ve tüketim yönünden geride olduğumuz açıkça görülmektedir. Ağaç başına verim ve kişi başına tüketim bizde oldukça düşüktür. Ağaç başına verim bakım, budama, ilaçlama gibi uygulamaların yetersizliğinden dolayı 10 kğ. civarındadır. Kişi başına tüketim ise 2 kğ. dolayındadır.

Bereketi neresinde !

Zeytin Akdeniz Bölgesi’nde binlerce yıldır üretimi yapılan, insan sağlığı ve beslenmesi yönünden önemli bir bitkidir. Akdeniz’deki çoğu medeniyette sembol olarak kullanılmıştır. Yüzyıllardır Akdeniz insanlarının sağlık ve güzellik kaynağı olmuştur.

Besleyici değeri çok yüksek olan bir besindir. Bol miktarda bitkisel protein, yağ, A, C ve E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor ve magnezyum gibi mineraller bulunmaktadır. Kalp ve damar sağlığı yönünden çok faydalı bir besin olan zeytin, cilt bakımı için kullanılan, cilt hastalıklarının oluşumunu önleyen özelliklere sahiptir.

Zeytinin yaprağında uçucu yağlar, organik asitler, tanen ve rezin bulunmaktadır. Kozmetik amaçlı kullanılmaktadır.

Prina zeytinyağı fabrikalarının bir atığı olup, alternatif bir yakıt olarak dikkate alınıp, geliştirilebilinir. Oldukça düşük maliyetle elde edilmektedir. Çoğunlukla zeytinyağı üretimi yapılan bölgelerde yer alan fabrikalarda enerji kaynağı olarak değerlendirilmektedir.

 Bugünlerde özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde yoğun faaliyetlerin konusu olan zeytin bereketin vazgeçilmez sembolüdür. Zeytinin bereketi yaprağında, meyvesinde, yağında, çekirdeğinde, odunundadır. Zeytinin bereketi yamaçlara güzellik katmasında, doğayı korumasındadır. Zeytin Anadolu insanının dertsiz, zahmetsiz geçim kaynağıdır.

 
Toplam blog
: 43
: 801
Kayıt tarihi
: 23.01.11
 
 

1981 yılında Eğe Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun olmuştur.1984-1992 yıllarında Türkiye Z..