Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '07

 
Kategori
Havacılık
 

Bereketli topraklarda pilot yetişecek

Bereketli topraklarda pilot yetişecek
 

Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarıyla birlikte atılan büyük adımlar, havacılığımızı o günün koşullarında dünya ile aynı düzeye ve kaliteye getirmesine karşın ne yazık ki sürdürülemedi. Türk Hava Kurumu ve Nuri Demirağ gibi girişimciler tarafından kurulan uçak fabrikaları yaşatılamadı. Nazi baskısından Türkiye’ye kaçan havacılık konusunda uzman Polonyalı bilim adamları da ülkemizde aradıklarını bulamayarak, çoğu kısa süre sonra ABD’ye göç ettiler.

Uzun yıllar tümüyle dışa bağımlı yaşayan Türkiye’nin gözü, Kıbrıs Barış harekatında konulan ambargo ile açıldı. TAI, Roketsan, Havelsan, Aselsan gibi devlet kurumlarının temelleri o yıllarda atıldı. Bu kurumların yanı sıra, dünya havacılık sanayiine yedek parça ve cihaz üretimleri yapan Aydın Yazılım, Alp Havacılık gibi özel şirketler kuruldu. Vestel ve Kale Grubu savunma sanayi için üretim yapmaya başladılar. Bu atılımlar ile birlikte ülkemizde havacılık sanayiinde yeniden bir kıpırdanma başladı.

Birkaç yıl öncesinde özel havayolları işletmeciliğinin devlet tarafından teşvik edilmesiyle, uçakla yolculuk yapan insan sayısında adeta patlama yaşanıyor. Bu gelişmeyle birlikte özel havayollarımızın uçak sayısı, buna bağlı olarak da pilot ve teknisyen başta olmak üzere yetişmiş eleman gereksinimi de hızla artıyor.

Adana’da faaliyet gösteren Tarkim Havacılık da, bu gelişmelere ayak uyduruyor. Tarkim adını önümüzdeki günlerde havacılık dünyasında sıkça duyacağız. Uzun yıllardır özellikle tarımsal ilaçlama hizmetleri konusunda uzmanlaşmış olan Tarkim Havacılık, Şakirpaşa Havaalanında bulunan tesislerinde uluslararası havayollarına pilot yetiştirmek üzere yeniden yapılanıyor.

Aynı zamanda Adana Ticaret Odası Başkanı da olan değerli girişimci Şaban Baş, sahibi olduğu Tarkim Havacılık firmasını yeniden düzenleyerek, bölgede söz sahibi uçuş okullarından birisi haline getirme yolunda adımlar atıyor. Bunun için, pilot eğitimi konusunda son derece deneyimli Faruk Bayındır, Tarkim Uçuş Okulunun Genel Koordinatörlüğüne getirilmiş. Merkezi Adana’da bulunacak olan Tarkim Uçuş Okulunun İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da şubeleri de açılacak. Bu alanda uzmanlaşmış bir Alman şirketiyle işbirliği anlaşması da yapacak olan Tarkim Uçuş Okulu, hızla gelişen uluslararası havayollarının pilot gereksinimini karşılayan önemli merkezlerden birisi olacak.

Konuyla ilgili olarak Faruk Bayındır’dan aldığım bilgiye göre, başlangıçta yılda 250 civarında kişiye ATPL, yani en üst düzeyde pilotluk eğitimi verilecekmiş. Şu anda 6 uçak ve 10 eğitmen kadrosuna sahip olan Tarkim, 1, 5 milyon dolara varan yatırımlar yaparak ilk aşamada uçak sayısını 12’ye, eğitmen sayısını da 20’ye çıkaracakmış. Adana’nın iklim koşulları açısından yılın büyük bölümünde uçuşa elverişli olduğunu belirtiyor, Faruk Bayındır. Bunun kendileri için çok önemli bir avantaj oluşturduğunu söylüyor.

Bu haber, uçak mühendisliği eğitimi almış ve ne yazık ki iş olanağı çok az olduğundan bilişim sektörüne geçmek zorunda kalmış bir Adana çocuğu olarak beni hem duygulandırdı hem de heyecanlandırdı. Keşke, bu tür yatırımlar benim zamanımda olmuş olsaydı, belki de evimde, Çukurova’nın bereketli topraklarında kalırdım, diye geçirdim içimden. Dilerim, bu tür girişimler bir sonrakiler için örnek oluşturur. Adana’mız havacılığın önemli merkezlerinden biri haline gelirken, gençlerimizin önünde yeni ufuklar açılır.

 
Toplam blog
: 29
: 3606
Kayıt tarihi
: 22.02.07
 
 

Uçak yüksek mühendisiyim. Evli ve 2 çocuk sahibiyim. Okumayı, yazmayı, gezmeyi, görmeyi, yeni şeyler..