Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '17

 
Kategori
Gezi Rehberleri
 

Bereketli topraklardan gelen tarih “Sagalassos”

Bereketli topraklardan gelen tarih “Sagalassos”
 

“Sagalassos” Büyük Roma İmparatorluk Hamamı, Agora Çeşmesi, Apollo Klarios Tapınağı, Hadrian Çeşmesi, Antoninler Çeşmesi


“Hayatımda burası kadar çok pınarı olan bir yer daha görmedim. Pınardan çıkan sular hemen dereler oluşturuyor ve her yere bereket getiriyor.”

                                                                                Paul Lucas

 

Kim derdi ki, üç gün öncesine kadar adını bile duymadığım, arkeolojik tarihi taaaaa 12 bin yıl öncesine dayanan Sagalassos topraklarının 1500 metre rakımında, miiiiisssss gibi havayı içime çekeceğimi?

 

Hani hep dileriz ya “sağlık, huzur ve mutluluk”

An itibariyle hepsi mevcut ve aklımdan geçen tek şey “sonsuuuuuzzzzz teşekkürler”.

 

Zamana meydan okurcasına, konumu sayesinde yağmalardan korunmuş, şiddetli depremlere rağmen tamamen yok olmamış ve Pisidya’nın 2000 yıl öncesinde en zengin, bir o kadar da en güzel şehrine bir de benim penceremden bakmaya ne dersiniz?

 

“Yeni yıla 7 kala bugünkü hazırlıklar, Burdur’un Ağlasun ilçesine 7 km mesafede, batı Torosların bir parçası olan Ağlasun dağının karla kaplı eteklerine, tarihe, yaşanmışlıklara ve tabi ki meraka.”

 

İşte tammm da bu duygularla iniyorum Isparta havaalanında uçaktan.

Bedenimi ürperten soğuk havaya rağmen gözlerimi kamaştıran güneşle anlıyorum, “bu sabah geeeeerrrrrçekten güzel bir güne uyandığımı”.

 

Yaklaşık bir saat karla kaplı dağların arasında adeta aracımızla süzülürken, tüm alıcılarım açık rehberimizin anlattıklarını kaçırmamaya çalışıyorum.

 

“Antik çağlarda insanlar, hem güvenlik kaygısı hem de yer katmanlarının özelliğinden dolayı “pınarlar cenneti” olan Sagalassos’u yaşam alanı olarak seçmişler. Ve bu topraklar, insanlara yüksek kaliteli seramik kap kacak ve tuğla yapmaya uygun kil ve metal eşya üretmek için maden cevheri sunmuş.

Kent, tarihinin en parlak dönemini Roma İmparatorluğu zamanında, Sagalassos’un Anadolu’nun yol ağına bağlanmasıyla yaşamış. Bu sayede kent hem Anadolu’nun içlerine, hem de Ege ve Akdeniz limanlarına ulaşmış. Dolayısıyla da tüm bu koşullar insanları bu topraklara çekmiş ve Sagalassos’un itibarı giderek artmış.

Kentin 13. yy da terk edilmesinin ardından, harabeler 1706 yılına kadar keşfedilmeden kalmış. Buraları tekrar keşfetme görevi ise Fransız bir diplomata verilmiş. Harabelerin Sagalassos’a ait olduğu ise 1824 yılında okunan bir yazıt ile anlaşılmış ve 19. yy a gelindiğinde “Sagalassos artık bilinen bir antik kent olmuş”…”

 

Okul yıllarımda tarih dersini pekte sevmeyen ben, şimdi anlatıların harmanıyla tarihe, emeğe ve yaşanmışlıklara dokunmak için nasılda heyecanlı ve mutluyum…

 

Tarifi yok.

 

Veeeee nasıl geçtiğini bile anlamadığım yolculuğun ardından tam da huzurun merkezindeyim.

“Gözlerimi hiçte yormayan gri, kahverengi ve beyazın yumuşak geçişli uyumu, deriiiiinnnnn bir solukla içime çektiğim miiiiisssss gibi hava ve bir süredir aradığım sessizliğin sesi…”

 

Halen kazıların devam ettiği kentte görülecek, dokunulacak o kadar çok eser var ki…

Karın üzerinde iz bırakarak Aşağı Agoradan Yukarı Agoraya doğru ilerleyen ben, anılarıma neler mi katıyorum?

 

Saray büyüklüğünde bir kent konağının avlusu ve salonları, Büyük Roma İmparatorluk Hamamı, Agora Çeşmesi, Apollo Klarios Tapınağı, Hadrian Çeşmesi, Antoninler Çeşmesi, iki Anıtsal Kemer, Sütunlu Cadde, Kent Konseyi Binası, Neon Kütüphanesi, Heroon (Kahramanlar Anıtı), Dor Tapınağı, Helenistik Çeşmesi ve Antik Tiyatro.

 

Tabi ki görecekleriniz kesiiiiinnnnnlikle bunlarla sınırlı değil.

Kazılarda çıkarılan son derece önemli heykeller Burdur Müzesinde meraklılarına ev sahipliği yapmakta.

 

Birde minik bir tavsiye;

“Buralara kadar gelmişken Burdur ve Isparta şehir turunu da programınıza katarsanız, taaam da çifte kavrulmuş tadında bir seyahat olur.

 

Eğer, şimdilik hiçbirini yapamadım diyorsanız; yazımdan ve objektifime yansıyanlardan keyif almanız dileğimle.

 

 

Süheyla Zarzık

 

11. 04. 2017

 

https://plus.google.com/113099090222250466981/posts


suheylazarzik.wix.com/motivationandpeak?

 

 
Toplam blog
: 12
: 169
Kayıt tarihi
: 06.07.16
 
 

Süheyla ZARZIK'ın yaşam misyonu çevresinde “gülen yüzler” yaratmak ancak, bu gülen yüzleri de, ka..