Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '13

 
Kategori
Güncel
 

Berfo Ana oğul hasretiyle gitti...

Berfo Ana oğul hasretiyle  gitti...
 

Berfo Ana, ömrünün 33 yılını 12 Eylül faşizminin yok ettiği oğlunun kemiklerini aramaya adadı...


Kayıp yakınlarının sembol ismi Berfo ana 105 yaşında hayata veda etti. 12 Eylül dönemde gözaltına alındıktan sonra haber alınamayan Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Kırbayır’a, bu ülkenin vicdanı, adaleti  oğlunun kemiklerine kavuşmayı çok gördü.

Cemil Kırbayır, 13 Eylül 1980’de evinden alınmış, önce 247. Piyade Alayı’na, bir hafta burada tutulduktan sonra da Kars Askeri Gözetimevi’ne gönderilmişti. O dönem sorgu evi olarak kullanılan Dede Korkut Eğitim Enstitüsü’nde emniyet personelince sorgulanırken, 8 Ekim 1980'de işkencede ölmüştü.

33 Yıldır oğlunun bulunması için mücadele eden Berfo Ana, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 12 Eylül davasında Kenan Evren’e, “Sen utanmadın mı? Sen benim çocuğumu nasıl böyle ettin? Sana bir ceza verilsin. Sen benim yuvamı yıktın. Utanmaz. Senin de evin, yuvan yıkılsın. Sen benim çocuğumu niye getirmesin. Namussuz” diye seslenmişti. Evren’i yargılayan mahkemenin hakimine, “Sen o namussuzu neden buraya getirmedin” diye seslenmişti.

Kırbayır ailesi yaptığı yazılı açıklamada, “En son mide kanseri teşhisi konan, ameliyat sürecini direnişiyle atlatan Berfo Anamızın sağlık durumu son günlerde kötüye gidiyordu. Berfo Ana, ömrünün son 33 yılını oğlunun kemiklerini bulmaya adamıştı. Son nefesinde de yine oğlunun adı ağzındaydı. 105 yaşında olmasına rağmen oğlunun katili Kenan Evren'in yargılanacağı 12 Eylül Mahkemesi'ne kadar gitti. Adaletin temsilcisi oldu. Kendi yaşamıyla direnişin temsilcisi oldu.” denildi.

Berfo Kırbayır’ın cenazesi, yarın saat 11:00'de Karacaahmet Mezarlığı'nda yapılacak törenin ardından, Kars'ın Göle ilçesinde defnedilmek üzere yola çıkacak.


Blognot: Berfo Ana’nın adı türkülere yazıldı. Sevgi ve Savaş Öztürk’ün “Tomurcuk” adlı albümünden çekilen ilk klip 12 Eylül’le birlikte hayatları değişen annelere ithaf edildi.

Berfo Ana türküsü: http://www.youtube.com/watch?v=nSnUmw_R8tY

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..