Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '11

 
Kategori
Kitap
 

Bermal

Bermal
 

Bermal, sel yayınları, 2011


Bermal, Kemal Siyahhan’ın son romanı. Yazar üretken yazarlık halkasına eklediği Bermal’le farklı bir konuya parmak basıyor. ‘Doğumuzdaki’ katı yaşamlardan, törelerden, geleneklerden örnek yaşantılar sunuyor okuruna.

Belgin, İstanbul’da yaşayan, şehrin keşmekeşliğinde diğer insanlar gibi kaybolup gitmiş bir yazardır. Romanlar yazmaktadır. Son isteği, sürekli gündemde olan “Doğu” insanının yaşamlarını araştırıp farklı bir roman yazmaktır. Bir gün, İspanya’da yaşamakta olan ancak geçici olarak Türkiye’ye gelen Diyarbakırlı Rahman’la yolları kesişir. Rahman iki gün İstanbul’da kaldıktan sonra memleketi Diyarbakır’a gidecektir. Belgin bunu bir fırsata dönüştürmeye karar verir. Onunla Diyarbakır’a gitmeyi, orada yeni romanı için araştırmalar yapmayı ister. Doğu romanı için Rahman iyi bir fırsattır. Ancak yabancısı olduğu o coğrafya ve insanlarına karşı içinde bir tedirginlik vardır.

Rahman yıllar önce Diyarbakır cezaevinde yatmış, işkence görmüştür. Belgin onunla İstanbul müzelerini gezerken, dinlerin, felsefi görüşlerin, kadim anlatıların gizemli dünyasına dalar.

Diyarbakır, yazar Belgin için çok daha farklı bir dünyadır.

Surları, müzeleri, tarihi evleri, kiliseleri, camileri ile tarihin derinliklerinden çıkmış bir kadim şehirdir Diyarbakır. Orada bazı ailelerle tanışır Belgin, orada kadınların ve erkeklerin birbirinden uzak dünyalarına tanık olur. Ezilmekte olan kadınların, genç kızların durumlarını gözlemler. Siyahhan, yazar Belgin’in gözüyle kadın sorununa ne denli duyarlı olduğunu da göstermiş olur böylece;

“Kadın şiddette maruz kalıyor, eziliyor, boşanmış olanı bile eski eşinden kurtulamıyor. Ölümle burun buruna yaşıyor…”

Belgin, kendisine yabancı olan bu şehirde gözlemler yaparken, yolu Bermal’le kesişir. Bermal henüz küçük bir kız çocuğudur. Annesi gözlerinin önünde intihar etmiş, o da şoka girmiştir. Kimseyle konuşmamaktadır. Akrabaları “cin çarptığını” iddia etmektedirler. Küçük Bermal, hastadır, inlemektedir. Belgin onun bu durumuna çok üzülür. Roman, Bermal ve akrabalarının yaşamlarından kesitlerle devam eder. Belgin’in Diyarbakır’da yeni yazacağı romana konu arama çabasının hiçbir önemi kalmamıştır. Konu yanı başındadır, aslında kendisi konunun içindedir. Bermal’in bundan sonraki yazgısı Belgin’in yaşantısına odaklanmıştır. Belgin, Bermal’in peşinden Çermik’e gidecek, törelerin, geleneklerin kadınlar üzerindeki baskısını yakından tanıyacaktır.

Kemal Siyahhan, okuru yormayan sade dili ile Bermal romanında aslında bir coğrafyanın kültüründen evrensel değerleri yakalamaya çalışıyor. Dünyanın tüm pisliğine rağmen insanın içinde sevgi ışığının hep var olduğunu haykırıyor bir bakıma. Tarihi eserlerin, müzelerin, ören yerlerinin bolca tanıtıldığı roman, bugün ve geçmiş arasında bağ kurmaya çalışıyor.

Bermal, Ekim ayında Sel Yayıncılıktan çıktı.

 
Toplam blog
: 107
: 1402
Kayıt tarihi
: 01.11.06
 
 

1970 yılında Siverek'te doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Tarsus'ta tamamladım. İstanbul Üniversitesi ..