Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '07

 
Kategori
Aile
 

Beş dakikalık bir eylem, mumlar ve iyi dilekler

Beş dakikalık bir eylem, mumlar ve iyi dilekler
 

1 Mart günü yeğenim Sıla' nın yaşgünüydü. O gün 10 yaşında oluyordu ve çok heyecanlıydı. O akşam hem kutlama hem de dünyamızın geleceği için bir eylemimiz vardı. Saat 19:55 olduğunda televizyonu, ışıkları kapatıp bunu neden yaptığımızı konuştuk (1). Sıla' yı bu eylem de çok heyecanlandırmıştı. Işıklarımız kapalıyken pencereden bakınca komşu pencerelerde ışıkları görünce canımızı sıkılmadı dersek yalan olur. Baktığımızda komşu pencerelerde çok ışık vardı ama saat 20 olduktan sonra daha çok pencerede ışık vardı. Beş dakikalık eylemde yalnız olmadığımız için sevindik.

O akşam ilerleyen saatlerde ışıkları bir kez daha kapattık ve Sıla pastanın üzerindeki mumları üflediğinde ev yine karanlık oldu. Pastanın üzerinde "Sıla 3652" yazıyordu. Büyükler 3652’nin ne anlama geldiğini anladılar ama Sıla’ya şakalar yaparak anlattım. "36 52 yan ofisteki telefon numarası, pastanede o kağıda adını yazmışım, onlar da pastanın üzerine yazmışlar" şakasına tam inanmasa da kafası karıştı. Sonra 8x365 işlemini bir kağıtta yaptı, ardından 2x366’yi hesapladı. Çıkan sayıları topladı ve 3652 sayısını buldu. Sıla o gün 3652 günlük olmuştu. Pastanede yazıyı yazan garson da pasta üzerine yazmaya alışık olmadığı bu sayıyı merak etmişti ama soramamıştı.

O akşam aile içinde sade bir kutlamaydı, Cumartesi arkadaşları geldiğinde asıl kutlama vardı ve çok eğlendiler. Ne güzel çocuk olmak. O gün 3654 günlük olduğunu söylüyordu.

Çocukluk yıllarımızda büyükbabam unutmazdı yaşgünlerimizi, o günlerde tatlı alırdı eve gelirken. En favori tatlılar lokma (bizim oralarda sıkma denir) veya tulumba tatlısıydı. Büyükbabam doğum tarihlerimizin doğru olması konusunda da duyarlı davranmış, herkesin doğum tarihlerinin rasgele yazıldığı zamanlarda nüfusa günü gününe kaydettirmiş çocuklarını ve torunlarını.

Beş dakikalık bir eylem, yaşgünü pastasının üzerinde söndürülen mumlar ve bir sayı vardı 1 Mart akşamında. Uzun yıllar sonraki 1 Martlarda da, sıcaktan bunalmadan, susuzluk çekmeden, soluyacağımız temiz havada, doğal gıda içeren bir pastanın üzerindeki mumları söndürürken dilek tutmayı istiyorum, Sıla için.

(1) 1 Mart 2007 Saat 19:55-20:00 http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=28343

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..