Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Beşamel Soslu Patlıcan

Beşamel Soslu Patlıcan
 

Bu yemeği yıllar önce bir aile dostumuzun evinde yedik ve çok beğendik. Pek sık olmasa da ara sıra yaptım ve her seferinde çok beğenildi. Sebze ile arası çok iyi olmayan oğlum bile her seferinde bayılarak yedi. Gerçi patlıcanın pek faydasının olmadığı söylenir ama sebzeden asla vageçemeyen biri olan bana göre ise hepsinin bir faydası mutlaka vardır.

Patlıcanın her türlüsünü çok severim ama üzerindeki beşamel sosun verdiği lezzet gerçekten inanılmaz. Kıymalı harçla da birleşince bize lazanyayı andırdı.

Haftanın altı günü çalışıyor olmama rağmen hazır paketlenmiş ürün satın almamaya dikkat ederim. Çok mecbur kalmadıkça da kullanmam ama bu tarifte hazır beşamel sos kullanılıyorum. Sebebi ise evde yapılan beşamel sosa göre daha hafif olması. Tarif kıymalı olduğu için sosun hafif olması bence daha iyi oluyor ama evden de yapılabilir tabii ki.

MALZEMELER

4-5 adet orta boy patlıcan

250 gr kıyma

1 adet irice soğan

2 diş sarımsak

2 adet kırmızı kapya biber

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 paket hazır beşamel sos

Yarım su bardağı taze kaşar

Patlıcanlar alacalı soyulduktan sonra boylamasına üçer parça olacak şekilde kesilir ve yaklaşık 20 dakika tuzlu suda bekletilir. İyice yıkandıktan sonra suları süzülür ve kağıt havlu ile kurulanır. Patlıcan dilimlerinin her iki tarafına fırça ile zeytinyağı sürülüp önceden ısıtılmış fırında ara sıra çevirerek kızartılır.

Diğer tarafta yemeklik doğranmış soğan, iki diş sarımsak ve kuşbaşı doğranmış iki adet kapya biber çok az zeytinyağında sotelenir. Soğanlar ve biber yumuşadıktan bir tatlı kaşığı biber salçası ve kıyma ilave edilerek iyice pişene kadar kavrulur.

Fırında pişen patlıcanlar kare ya da yuvarlak bir borcama tek veya iki kat olarak dizilir. Üzerine pişen kıymalı harç boca edilir. Üzerindeki tarife göre hazırlanan ( ben daha hafif olması için pakette yazan ölçüden bir bardak süt yerine bir bardak su kullandım ) beşamel sos en üste döküldükten sonra bir süre dinlendirilip ılıtılarak yaklaşık 200 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarmaya 5 dakika kala üzerine kaşar rendesi dökülür ve üzerini kızartmak için fırının ızgarası açılır.

Kaşarlar iyice kızardıktan sonra patlıcan yemeği servise hazırdır. Biraz dinlendirilip dilimlenerek servis edilir.

Afiyet olsun

 
Toplam blog
: 52
: 1959
Kayıt tarihi
: 24.08.13
 
 

39 yaşındayım. 7 yaşında bir oğlum var. Muhasebe, finans, dış ticaret işleri ile meşgulüm. ..