Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '10

 
Kategori
Futbol
 

Beşiktaş'ın 34 yaşındaki Guti'ye değil, yeni Fabregaslara ihtiyacı var

Beşiktaş'ın 34 yaşındaki Guti'ye değil, yeni Fabregaslara ihtiyacı var
 

Son 6 yılda toplam 63 transfer yapan, sezon transfer ortalaması 10 futbolcu olan ve her yıl yeni bir takım yaratma hedefiyle yola çıkan bir kulüp için oldukça sakin bir transfer dönemi yaşadığımızı söyleyebiliriz.

Elbette Beşiktaş’tan bahsediyorum. Daha doğrusu Yıldırımın Demirören’in başkanlık yaptığı dönemin Beşiktaş’ından.

Aslında bu transfer durgunluğunun sebebini anlamak güç değil. Çünkü takım tıka basa futbolcu dolu; özellikle de yabancı statüsü olarak kabul edilen kısımda. Beşiktaş’ın resmi sitesinde yer alan takım kadrosuna göz attığımızda 29 futbolcu göze çarpıyor. Bunlardan 12’si yabancı statüsünde yer alan futbolcular. Bilindiği üzere bu sene takımlar kadrolarında toplam 10 adet yabancı statüsünde futbolcu bulundurabilecekler. Geçen sene olsaydı bu rakam 8 olacaktı ve Beşiktaş’ın şu hali ile 4 tane yabancı statülü futbolcu fazlası bulunacaktı. Allahtan Federasyon imdada yetişti ve şu anda Beşiktaş’ın fazlalığı 2 futbolcu ile sınırlandı. Beşiktaş sezon başlangıcına kadar, Matteo Ferrari, Tomas Zapotocny, Tomas Sivok, Roberto Hilbert, Rodrigo Tabata, Ricardo Quaresma, Matias Delgado, Rodrigo Tello, Fabian Ernst, Michael Fink, Bobo, Filip Holosko isimlerinden ikisini takımdan uzaklaştırmak zorunda. Tabii geriye kalan 10 isimden 8’ini maç kadrosuna, 6’sını ise sahaya sürebilir.

Bu noktada, “Mevcut 12 isimden saha çıkaracak 6 tanesini, kadroya eklenecek 8 tanesini ve takımda kalacak 10 tanesini seçmek zor olacak mıdır?” sorusunu sorabiliriz. Bence oldukça zor olacak, çünkü elimizde mevcut 12 futbolcu nitelik olarak birbirinden çok fazla farklı değil. Yeni teknik direktör Schuster için vasatların arasından eleküstünü seçmek oldukça zor olacaktır.

Yabancı statülü futbolculara dair yapacağımız bir değerlendirmede ilk gözümüze çarpan şu olacaktır; bu futbolcular oldukça yaşlı. 30 yaşında, Türk statüsü ile oynayan Nobre’yi bir kenara bırakacak olsak dahi, toplam 12 futbolcunun yaş ortalaması 28,33. Toplam 5 tanesi (Ersnt, Tello, Ferrari, Tabata ve Zapotocny) 30 yaş ve üzeri futbolcular. En genç yabancı futbolcu ise 25 yaşındaki Bobo. Yani hedefiniz kısa vadeli bir başarı değilse, eldeki yabancı malzemesi son derece kötü. Çünkü aralarında gelir getirecek anlamda bonservisi satılabilecek, hala az biraz umut vaat eden Bobo dışında futbolcu yok. Bu arada bu 12 futbolcunun üzerine, 34 yaşındaki İspanyol oyuncu Guti'nin peşinde koşulduğuna dair oldukça sık ve ikna edici düzeyde söylentinin medyada yer aldığını da eklememiz gerekiyor.

Elbette bir çok kişi yeni transfer Quaresma’yı örnek gösterecektir. Ancak Portekizli futbolcunun, kendi ülkesinin dışına her çıkışında, Barselona, İnter ve Chelsea’de gösterdiği performansın hiç de iç açısı olmadığını kolaylıkla görüyoruz. Ayrıca yaş itibari ile son verimli transfer döneminde Beşiktaş’a geldiğini söyleyebiliriz. Yani Beşiktaş’tan giderken büyük ihtimalle kelepir bir futbolcu etiketine sahip olacak.

Tabii bu noktada şu soruyu sormak mümkün olabilir; “Beşiktaş gibi bir kulüp bir futbolcuyu, onu oynadığı süre içinde takıma katkı sağlasın ama ardından ne olursa olsun diye mi satın alır, yoksa sırf takıma katkısını yeterli görmeyip takımdan ayrılırken daha karlı bir şekilde satmak için mi?”

Ne yazık ki, büyük kulüplerin yöneticileri, sırf gelir getirmesi anlamında bir futbolcuyu satmayı kabullenemiyor ve bu durumu taraftarlarına anlatamayacaklarını düşünüyorlar. Oysa ki, Avrupa futbol piyasasında dahi, büyük kulüp statüsüne girebilecek ve bu mantıkla hareket eden çok sayıda kulüp var.

Eskiden bunun en başat örneği Hollanda’nın Ajax takımı idi. Ancak Ajax altyapısında yetiştirdiği futbolcuları satmak gibi bir işletme yöntemi belirlemişti. Genç futbolcularla başarı elde etme ve bunu aynı zamanda ticari bir kazanca çevirm projesinin bugün parlayan yıldızı İngilizlerin Arsenal kulübü. Ancak Arsenal’ın Ajax’tan farkı genç futbolcuları kendi bünyesinde yetiştirmek gibi bir hedef taşımaması. Onlar başka kulüplerin yetiştirdiği genç yetenekleri takımlarına alıp, forma şansı vererek onları yıldızlaştırmayı yöntem olarak belirlemiş durumdalar.

Arsenal’in son 10 yıldaki transfer politikasına baktığımızda, dünyanın hemen hemen her ülkesinde henüz 16-18 yaş aralığında sivrilen gençleri bünyesine katmayı hedeflediğini görüyoruz. Bunun en başta gelen örneği 16 yaşında Barcelona altyapısında yetişen Fabregas’ın, henüz Barselana A takımına çıkmadan, çok düşük bir ücretle takıma katılması oldu. Ama Arsenal’in tek başarısı bu ismi henüz 16 yaşında takıma katması değildi. Teknik direktörü Arsene Wenger ona her geçen gün daha fazla şans vererek 18 yaşında takımın as oyuncusu haline getirdi. Bugün 23 yaşında Arsenal’e kaptan olan Fabregas, Barselona’nın ısrarları sonucu satılacak olsa, 50 milyon avro dolayında bir bonservis ücreti ile takım değiştirmeye hazır durumda.

Fabregas, Arsenal için sıra dışı bir örnek değil. Takıma 16-20 yaş aralığında dahil olan ve şu an 20-24 yaş aralığında olan Brezilyalı Denilson,Gallerli Ramsey, Kamerunlu Song, Danimarkalı Bendtner, İsviçreli Senderos, Cezair asıllı Fransız Samir Nasri, Fransız Diaby şu ana kadar takımda ön plana çıkan ve ilk 11’i oluşturan futbolcular. İlk 11’e aday ya da hazır olması için kiralık gönderilen aynı yaş seviyesinde takıma dâhil olan çok sayıda daha futbolcu var.

Arsenal’in2008 yılında şampiyonlar ligi karşılaşmasında, Fenerbahçe ile İstanbul’da yaptığı maça, yaş ortalaması 22,5 olan bir takımla çıktığını ve karşılaşmayı 5-2 kazandığını söylemem Arsenal’in kadro yapısına iyi bir örnek olur diye düşünüyorum.

Elbette İngiltere liginde yabancı statüsünde oynayan futbolcu sayısında bir sınır bulunmaması, Arsenal’in bu tarz bir transfer politikasına sahip olmasını kolaylaştırıyor. Bu nedenle şu an Arsenal Kulübünün resmi sitesinde yer alan 29 kişilik futbolcu listesinde sadece 3 adet İngiliz futbolcu yer alıyor. Ama daha da dikkat çekici olan şey, bu üç İngiliz futbolcunun yaş ortalamasının 20 olması. 21 yaşındaki Walcott’da şu an takımın ilk 11’ini zorlayan isimler arasında.

Türkiye'de şu an kadroda yer almasına izin verilen 10 yabancı statülü futbolcu sayısı da hiç azımsanacak bir rakam değil ve takımlara farklı alternatifler üzerinden hareket etmeye imkan veriyor.

Bu örnek üzerinden Beşiktaş’ın transfer politikası ve ideal kadro yapısı hakkında bir şeyler söylemek istiyorum.

 
Toplam blog
: 453
: 1826
Kayıt tarihi
: 14.11.06
 
 

36 güneş yılı. 27 yıl G.antep, 9 yıl İstanbul. İstanbul, 90’lı yıllarda yaşandı, bitti.  Hep şe..