Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '10

 
Kategori
Futbol
 

Beşiktaş'ın Fenerbahçe maçı tepkileri haklı mı?

Beşiktaş'ın Fenerbahçe maçı tepkileri haklı mı?
 

2 hafta önce Beşiktaş, Trabzon maçı öncesi Hüseyin Göçek ve Yunus Yıldırımı istemiyoruz derken aslında hedef Fenerbahçe maçıydı.

Böylece, yaklaşık iki haftadır BJK-FB maçı hakemi kim olur, kim olmalı diye konuşuldu, tartışıldı. En sonunda Ahmet Çakar da dahil olmak üzere yapılan değerlendirmeler sonucunda Hüseyin Göçek ismi genelde ağırlık kazandı.

Beşiktaş başkan ve yöneticilerini kötü giden sezonda, önemli Fenerbahçe maçında olası yenilgi durumunda şampiyonluk yarışından da kopacakları için hakem isimleri ortaya atarak stratejik olarak gerginlik politikası izlemeyi tercih ettiklerini düşünüyorum.

Maç oynandı, Beşiktaş yenildi ve Şampiyonluk şansı kalmadı.

Beklendiği gibi maçın başından itibaren Hüseyin Göçek'in çok gergin ve heyecanlı olduğu her kararından belli oluyordu. Maçın başında gelen erken golden sonra ilk itişme İbrahim Kaş-Selçuk arasında yaşandı ve uyarı ile geçiştirildi, hemen arkasından Selçuk'un yandan topa müdahale etmesine gereksiz ve haksız sarı kart gösterdi. Fenerbahçe'li futbolcular bu karara çok itiraz etti. Bu anlamsız sarı kart gerginliğin başlangıcı oldu.

İkinci gerginlik ise Emre'nin Toraman'a yaptığı faulde yaşandı. Bu pozisyonda Toraman'ın faul yapıldıktan 3 metre sonra hakemi görüp, kendini atması da ilginçti ama hakeminin sarı kart göstermemesine bu sefer Beşiktaş'lılar çok itiraz etti. Emre'ye sarı kart göstermeliydi.

Bu haksız kararlar iki takım oyuncularını da iyice gerdi. İlk yarı bitimine kadar İbrahim Kaş, İbrahim Toraman, Emre ve Bilica her tartışmalı, itişmeli pozisyonda vardı.Hakem bu oyunculara gerekli uyarıyı yapmadığı için oyunun kontrolu iyice kaçmaya başladı.

İkinci yarı Fenerbahçe yine baskılı başladı, hemen gol pozisyonları yakaladı. arka arkaya Mehmet Topuz ve Guiza bu şansı kullanamadı. Maçın 60.dakikasından itibaren Mehmet Topuz ve Özer'in yorulması, çok top kaptırmaya başlamaları ile Alex ve Guiza'da ilerde top bekleme pozisyonunda olduğu için 4 oyuncusu etkisiz kalan Fenerbahçe karşısında, oyunun kontrolu tamamen Beşikta'a geçti ve baskı yapmaya başladılar. Lugano'nun el posizyonundan hemen sonra Bilica'nın kontrolsuz girişi ile Beşiktaş penaltı kazandı.

Hiçbir takım oyuncusuna yakışık almayacak şekilde penaltı noktasını kazan Bilica sarı kart gördü. Bu çirkin hareketi herkes gibi bende kınıyorum.

Bobo penaltıyı kaçırdı veya Volkan kurtardı.

Bu dakikadan sonra hakemin çaldığı ve çalmadığı faullerde her iki takım da hep itiraz etti, itişmeler yaşandı. Hakemin, 88.dk Ernst'e Emre ye dirsek attı diye direk kırmızı gösterdi. Bu da yanlış bir karardı, sarı olmalıydı. Bu dakikadan sonra gerilim yine arttı. Maçın başından beri çok koşan ama her şeye itiraz eden İbrahim Toraman'ı Guiza arkadan çekti. İki futbolcu birbirine girdi, hakem burada da itişenlere sarı kart gösteremedi. Maçın son dakikalaraında Tello'nun korner köşesinde, Semih'e alttan yumruğu da direk kırmızı kartlıktı, yine pozisyon es geçildi. Sonra Toraman Vederson dalaşması oldu, yan hakemin anlamsız işgüzarlığı ve hakemin kendisinin de artık iyice bunalması, bloke olması nedeniyle bu sefer yine anlamsız 2 kırmızı daha gösterdi.

Maç bitti, Fenerbahçe kazandığı için sevinçli ama BJK puan kaybettiği için haklı olarak tepkiliydi. Eğer puan kaybetmiş olsaydı Fenerbahçe de yine haklı olarak tepki gösterecekti.

Sonuç, evet hakem çok kötü maç yönetti. Üç hatalı kırmızı kart, gösterilmeyen kartlar, verilen verilmeyen bir sürü hatalı faul. Bence, bu inanılmaz gerginlik altında oynanan maçta, başka bir hakem olsa da saçmalardı, kötü yönetirdi ve eleştirilirdi.

Fenerbahçe, kaçırdığı 4 net gol pozisyonuna üzülmeli, Beşiktaş ise bir tane gol pozisyonuna bile giremediğine, penaltıyı kaçırdığına üzülmeliydi.

.......................

Gelelim LigTV'ye, yine elinden geleni yaptı. Fenerbahçe için gereken tüm pozisyonlar, maç özetinde gerektiği şekilde yer almasına rağmen aşağıda belirtilen çok kritik pozisyonlar özette yoktu.

1- Tello'nun korner köşesinde Semih'e attığı yumruk görülebilecek açıdan net bir şekilde özette niçin yer almadı...!

2- Mehmet Topuz'un Serdar Özkan'dan topu çalarak ceza sahasına bomboş girdiği pozisyon faul değildi, niçin görülebilecek açı ve yakın çekimle yer almadı...!

3- İkinci yarı Fenerbahçe ceza sahası önünde elle topu kontrol etmeye çalışması da (Bobo'nun 2. sarı karttan kırmızı görmeliydi.) niçin özette yer almadı...!

4- Guiza'nın net ofsayt olmayan pozisyonu da niçin özette yer almadı...!

.........................

Şimdi, başa dönersek, Fenerbahçe maçı için 2 haftadır gerilim politikası izleyen BJK'li yöneticiler bu pozisyonlar özetlerde yer alsa ne diyeceklerdi ?

Fenerbahçe ''Bu hakemler yetersiz, başarısız hakemler sistemden ayıklanmalıdır'' derken madem aynı düşünceleri paylaşıyordular ise niçin beklediler, niçin o zaman destek vermediler ?

Ve niçin Fenerbahçe maçlarında yarattıkları gerginliği, gösterdikleri tepkiyi başka rakipleri karşısında göremiyoruz ? Neden ???

Tabi, birde ''Niçin yıllardır özellikle Fenerbahçe ve Beşiktaş hep hakemlerden, hatalardan daha çok yakınırken, Galatasaray hep daha az itiraz etmek durumunda oluyor ? '' diye Beşiktaş'lıların bunu da düşünüp değerlendirmesi gerekiyor...

.........................

TFF'de MHK'de gereken dersleri çıkarsınlar artık, gerçekten çok oldu...!


Spor medyası, LigTV maç özetlerini tek ve mutlak gerçek olarak görmeyi ve özete göre maç yorumlamayı bırakmalı...


LigTV maç özetlerinde daha adaletli, dikkatli ve profesyonel olması, önemle ve şiddetle gerekmektedir...

..........................

Beşiktaş'lı futbolcuları gösterdikleri mücadele için kutluyorum, beklenenden çok daha iyi, başarılı ve özverili oynadılar.

Fenerbahçe'li futbolculara ise kalan son dört maçta başarılar diliyorum.

Şevket Onat

20.04.2010

 
Toplam blog
: 56
: 1798
Kayıt tarihi
: 23.02.10
 
 

ODTÜ mezunuyum. Uzun yıllar, çeşitli bankalarda bilgi işlem ve kredi kartları  merkezlerinde yöne..