Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '07

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Beşiktaş'ın halk pazarına yapılan büyük ayıp

Beşiktaş'ın halk pazarına yapılan büyük ayıp
 

Uzun zaman önce İstanbul'un semt pazarlarını konu alan bir yazıyı kaleme almıştım. O yazımda semt pazarlarının, İstanbul'un tarihî birer dokusu halini aldığına değinmiştim.

Ama İstanbul, artık bu tarihî dokularını, semt pazarlarını birer birer kaybediyor. Kadıköy'ün Salı Pazarı'nın ardından, dün de (31 Temmuz) sabah saat 07.00 sıralarında Beşiktaş Halk Pazarı, belediye ekiplerince yıkılarak, artık tarih oldu.

Meğer ne kadar kolaymış, eskiye ait olanı hemen bir çırpıda silip, atmak ve hatta yıkmak.

Beşiktaş halkının her gün temel ihtiyaçlarını karşıladığı, günlük veya haftalık meyve ve sebzesini aldığı Beşiktaş'ın en büyük halk pazarı.

Beşiktaş Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yürüttüğü, araç trafiğinin, yerin altına kaydırılması projesi kapsamında; aralarında Beşiktaş Halk Pazarı'nın da bulunduğu bir çok yerin yıkılmasına karar verdi. Ve bir önceki gün, sabahın erken saatlerinde Beşiktaş Halk Pazarı'nın yıkımı gerçekleştirildi.

Belki Beşiktaş Meydanı'nda araç trafiği, biraz olsun rahatlayacak ve yayalar artık Beşiktaş Meydanı'nda daha rahat bir şekilde yürüyebilecekler. Ama Beşiktaş, kendisini Beşiktaş yapan tarihî bir yapısını yitirdi yıkılan pazarla beraber.

Beşiktaş'ta oturduğumuz yıllarda, Cumartesi günleri tam bir işkence haline gelirdi bizim için. Hemen bir mahalle ötemizde kurulan meyve- sebze pazarı ve o pazarın önce bizim evin önüne, sonra bütün Beşiktaş'a birden yayılan amansız kalabalığı.

Daracık sokak aralıklarına gelişigüzel kurulan pazar tezgâhları bir yana; Beşiktaş'ın belki de tek düzenli pazarı, Halk Pazarı'ydı. Tezgâhında kendi meyve ve sebzesini satmaya çalışan esnafın, kendi geçim derdinden başka hiç bir derdi ve sıkıntısı olamazdı. Pazardaki ekmek teknesinden olan esnafın, derdi ve sıkıntısı çok daha büyük şimdi.

Duydum ki yerel seçimlere, 1.5 sene gibi kısa bir süre kalmış. Genel seçimlerde AKP, ipi yine önde göğüsledi.

Ama CHP, Beşiktaş'ta bu kez kazanamayacak gibi.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..