Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '13

 
Kategori
Basketbol
 

Beşiktaş’ın kaçınılmaz düşüşü

 

             Beşiktaş geçen sezon Milangaz sponsorluğunda üç kupayı birden alarak muhteşem bir sezon geçirdikten sonra, Milangaz desteğini çekti, kadronun büyük bölümü dağıldı ve koç Ergin Ataman da takımdan ayrıldı. Yeni sezonda Euroleague’e katılma hakkı elde eden Beşiktaş alabileceği en iyi koçu takımın başına getirdi ve Erman Kunter’le anlaştı, Kunter’in istekleri çerçevesinde bir kadro oluşturuldu. Yabancı olarak ligimizi tanıyan isimler Curtis Jerrels-Gasper Vidmar, kaliteli sayılabilecek tek isim olan Damir Markota ve koç kontenjanından da iki yabancı Patrick Christopher-Randal Falker takıma eklendi. Yerli transferinde ise Tutku Açık, Muratcan Güler, Cevher Özer gibi kaliteli yerli isimler transfer edildi, Can Akın ve Serhat Çetin de takımda kalan isimler oldu.

 

           Beşiktaş sezona da iyi bir başlangıç yaparak Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı kazandı. Euroleague’e de iyi bir başlangıç yapan Beşiktaş hedef maçlarını kazanırken zor rakiplere karşı oyuna tutunamadı –bu da Top16’de olacakların habercisiydi- Markota takıma uyum sağlarken, Vladimir Dasic kesik yedi ve Tutku Açık-Muratcan Güler ikilisi de sakatlandı. Beşiktaş Top16’de averaj takımı olurken fatura asla bir Erman Kunter takımının oyun kurucusu olamayacak olan Curtis Jerrels’a kesildi. Jerrels’ın neden transfer edildiğini anlamadım, yanlış bir transfer diye düşünüyorum ama sezonun ikinci yarısında gönderilmesi daha da garip geldi. Dasic’ten sonra bu da başka bir anlamsız ‘takımdan gönderme’ oldu. Üstüne üstlük yerine gelen isim de Ricky Minard oldu. Can Akın-Tutku Açık ikilisi oynasa, Minard’dan daha mı kötü olurdu, merak ediyorum.

 

               Beşiktaş’ın başka bir sorunu da Erman Kunter’in getirdiği yabancılar. Kısa pozisyonunda oynayan Patrick Christopher oyunun belli bir bölümünde çok iyi şut atsa da, maçın geri kalanında yokları oynuyor. Hücumda başarılı olamayınca, savunmada daha kötü olan bir oyuncu. Christopher asla maç kazandırabilecek bir oyuncu değil, oyuna atletizm getirse de Türkiye’de ancak Mersin BŞB ayarında bir takımda 25-30 dakika süre alabilecek bir oyuncu.

            Randal Falker ise ayrı bir komedi…Falker son derece iyi niyetli ve savunmada etkili bir güç ama oyunun diğer tarafında –(eksi) bölümünde kalıyor. Falker’ın hiçbir hücum opsiyonu yok ve hücumda top elinde kalınca adeta ne yapacağını şaşırıyor. Boş poziyonlarda bile pas verme kabiliyetini sahip değil, rakip tarafından sıkıştırıldığında da çok büyük ihtimalle top kaybı yapıyor.

           

          Beşiktaş’ın bu sezon en iyilerinden birisi, belki de en iyisi ise pivot Gasper Vidmar. Fenerbahçe’den kiralanan Vidmar bu sezon Türk statüsünde oynayamadı, zaten oynasaydı ne değişirdi, merak ediyorum. Etrafta bu kadar kalitesiz yabancılarla pek bir şey değişmezdi diye düşünüyorum. Vidmar da Falker’ın  tersi bir istikamette oyun oynuyor. Hücumda çok etkili, potaya gitmeyi biliyor; orta mesafe şutu yok ama içerden nasıl sayı üreteceğini biliyor. Serbest atışlarını geliştirirse kendisini birkaç sezon sonra Avrupa’nın büyük takımlarından birinde görebiliriz.

 

         Türkiye Kupası’nda yarı finalde Fenerbahçe Ülker’e elenen Beşiktaş ligde de ikinci yarının gelmesiyle düşüşe geçti. İlk yarıda üst sıralardaki Pınar Karşıyaka, Fenerbahçe Ülker, Anadolu Efes, Banvit ve Galatasaray MP’a yenilen Beşiktaş ikinci yarıda Karşıyaka, Banvit ve Gaziantep BŞB’ye yenildi. Ligin ilk yarısında hedef maçlarını zorlanmadan kazanan Beşiktaş ikinci yarıda bu reaksiyon gösteremiyor. Takım bu sezonun hedeflerin başardı: Euroleague’de Top16, Türkiye Kupası’nda yarı final ve ligde de gözüken o ki play-off yapacaklar ve çeyrek finalde elenecekler.

 

        Beşiktaş için bence sorun gelecek sezon. Seneye de Erman Kunter muhtemelen bu takımın başında olacak. Yerlilerin takımda kalacağını düşünüyorum, Vidmar da seneye Türk statüsünde oynayacak ve takımda kalacak gibi duruyor, yukarıda belirttiğim gibi yabancılardan Damir Markota haricinde hiçbiri kaliteli değil. Beşiktaş’ın öncelikli ihtiyacı oyun kurucu pozisyonunda.  Carlos Arroyo olmasa da en azından Kerem Tunçeri klasında bir oyun kurucu transfer ederlerse çok başarılı olur. İkinci olarak, bir dış şut opsiyonu gerekiyor. Christopher-Muratcan bunu başaramadı, Muratcan yerli kontenjanından yine takımda kalabilir ama Christopher’ın yerine Vujacic gibi gerektiğinde skor üretebilecek bir oyuncu gerekiyor. Pota altında ise Falker benzeri ama Falker’dan daha etkili bir pivota ihtiyaçları olduğunu söylememe gerek var mı?

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..