Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '07

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
Okunma Sayısı
10790
 

Beşiktaş'ın lezzet simgesi: Yedi sekiz Hasan Paşa kurabiye fırını

Beşiktaş'ın lezzet simgesi: Yedi sekiz Hasan Paşa kurabiye fırını
 

Resim, www. milta.com sitesinden alınmıştır.


İstanbul, başlı başına bir lezzetler diyarı. Neredeyse her köşesinin kendi adıyla özdeşleşmiş tatları, lezzet durakları var: Eminönü deyince balık - ekmek, Ortaköy'de nefis bir kumpir, Bebek'in meşhur badem ezmesi ve Kanlıca'nın yoğurdu... İstanbul'un her köşesine dair tatlar ve lezzet durakları.

Ve Beşiktaş... Köyiçi'ne girerken sizi ilk önce, semtin balık pazarı karşılar. Daha sonra da dershaneler, kitabevleri, giyim mağazaları ve kuyumcuların peşi sıra lokantalar, pastahaneler ve fırınlar. Köyiçi'nde ilerlerken, bir sokak aralığı ilişir gözünüze. Ve bir yerlerden yayılan enfes kokular alır, götürür sizi. Kâh bir ekmek fırını, kâh da...

Hayatımın 20 senesi Beşiktaş'ta geçti. Şimdi Üsküdar'da oturuyorum ama, ne zaman Beşiktaş'a gitsem, bazen eski yerlerimden alışveriş yapasım gelir. Köyiçi'nde küçük bir pasta fırını; YEDİ SEKİZ HASAN PAŞA KURABİYE FIRINI.

Yedi Sekiz Hasan Paşa Kurabiye Fırını da, tıpkı Bal-Kaymakçı Pando gibi Beşiktaş'ın eskilerinden. Belki Pando Amca'dan çok daha eski. Fırının bugünkü işletmecisinin üçüncü kuşaktan büyükdedesi; Yedi Sekiz Hasan Paşa namıyla anılan bir Osmanlı paşasının oduncubaşısıymış. Paşanın namını, okuma yazma bilmediği için Arapça'da 7 ve 8 anlamlarına gelen ters V ile düz V'yi kullanmasından ötürü aldığı söylenir. Paşa kendi adını da, ters V ile düz V'yi yine düz bir çizgiyle birleştirerek yazarmış.

Yedi Sekiz Hasan Paşa hakkında, her ne kadar ümmi biri olduğuna dair verilere rastlansa da; bazı tarihî kaynaklarda Paşa'nın medrese eğitimi aldığı bilgisi bir hayli yoğunlukta.

Sultan Abdülaziz zamanında Ağa payesiyle Yıldız Sarayı'nın Karakol Komutanlığı'na getirilen Hasan Ağa, II. Abdülhamid'i devirmek için Çırağan Baskını'nı gerçekleştiren ihtilâl yanlısı gazeteci Ali Suavi'yi bir sopayla kafasına vurarak öldürdükten sonra da Paşalık (Mareşallik) ünvanını alır. Artık bu olaydan sonra Hasan Paşa, Fehim Paşa ile birlikte II. Abdülhamid'in en güvenilir adamlarından biri olur.

Biraz tarihin ve en çok da tarçınlı kurabiyelerinin, tatlı, tuzlu kuru pastalarının kokusu: İşte Yedi Sekiz Hasan Paşa Kurabiye Fırını.

Fırının her daim açık olan kapısından sokaklara kadar yayılan kokular; dışarıdan gelip, geçenlere bir davet gibi. Küçük kapısından içeriye süzülüp, tepsilerde duran kurabiyelerden ve kuru pastalardan bir tane ağzınıza atmanız bile yeterli. Fırının bir köşesinde durup, sizi gözetleyen bir paşanın çatık kaşları pahasına da olsa.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Doğma büyüme Beşiktaş'lıyım...şimdi orada oturmuyorum ama annem orada ve her gidişimde 2 torba dolusu dönerim eve:) Sevgiler...

sessiz-çığlık 
 16.12.2007 19:07
Cevap :
Merhaba; Doğup, büyüdüğünüz bir semtten her defasında iki eliniz birden dolu halde dönmeniz ne güzel. Öyle değil mi? Şehrin bir köşesinde hem sevdiğiniz insanlar, hem de sevdiğiniz tatlar var. Sevgiler...  17.12.2007 11:19
 

Bilirm tatlarını kurabiyelerin,pizzaların.Her Beşiktaşa geçtiğimde ugrayıp alırım.Bu arada tarihi bilgi için içten teşekkürler... :)

akşam güneşi 
 14.12.2007 19:12
Cevap :
Ben de yorumunuz için teşekkür ederim. Saygılarımla...  14.12.2007 19:29
 

kandil simitleriyle, portakallı kurabiyesi müthiştir, her hafta bir kez uğrarım, ben de tavsiye ederim :) , sevgiler

Dilek Fuçucı 
 14.12.2007 15:31
Cevap :
Dilek Hanım; Ben de tuzlu kuru pastalarıyla, pizzalarına bayılırım. Katılımınız için çok teşekkür ederim. Sevgilerimle...  14.12.2007 16:36
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 246
Toplam yorum
: 371
Toplam mesaj
: 100
Ort. okunma sayısı
: 1379
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster