Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '16

 
Kategori
Futbol
 

Beşiktaş'ın transfer açmazları ve model seçimi

Beşiktaş'ın transfer açmazları ve model seçimi
 

Fikret Orman yönetiminin mali açıdan en zor yılı bu sezondur. Çünkü beklenti büyümüş, mali darboğaz ise artmıştır.


Şu gün, şu tarih itibarı ile, Beşiktaş devam eden Avrupa Şampiyonası ve Copa America'nın ardından yapacağı ve yapmayacağı transfer hamleleri ile gündeme gelecek. Bir yandan Şampiyonlar Ligi'ne direk gruplardan başlamanın verdiği bir heyecan, diğer yandan yedi yıl sonra gelen şampiyonluk apoletinin içini dolduran Şenol Güneş'in benimsettiği şampiyon bir oyun var.

Şampiyonlar ligine katılmak, Beşiktaşlı yandaşları fazlası ile heyecanlandırıyor. Ve bu doğrultuda takıma güç katacak, seviye atlatacak Gomez benzeri oyuncular için yandaşlar yanıp tutuşuyor.

Bu yazının konusu da tam da bu.

Şampiyon oyun, şampiyon takım, şampiyon hucum, şampiyon stat apoletli bu takıma ne gerekiyor?

Basında bir iki aydır hep aynı isimler dolaşımda geziyor. En son dün Şenol Güneş'in çok istediği Serdar Aziz'i da ezeli rakip Galatasaray transfer etmiş görünüyor. Kamil Glik'in - ki Avrupa Şampiyonasında iyi oynuyor- Monaco ile anlaştı haberleri sosyal medyada dolanıyor, Gökhan Keskin'in eğer doğruysa basına düşen demecinde " hayatımda o kadar çok oyuncu izledim, Gustavo Gomez kadar iyi bir stoper görmedim' dediği bahsi geçen isme ise kulübü Lanus 8m€ istiyor. 

Tam bu anda gündeme Fikret Orman'ın " UEFA ile anlaşmamız var, bu durumda oyuncu satmadan, bonservis parası vererek oyuncu alamayız" sözü de cep telefonlarımızdaki sosyal medya hesaplarımıza düşmüş görünüyor.

Bu ahval ve minval içinde İspanya'dan Türklerin dostu, Türk kulübü olarak ün yapan Deportivo'nun bir yıldır revirdeki kalecisinin 'free' olarak transfer edildiği bildiriliyor. Aynı zamanda Fenerbahçe ile ipleri kopan milli sağ bek Gökhan Gönül'ün de herkesin bildiği Beşiktaş'a gelecek metaforu da doğru çıkacak görünüyor. Yani free Fabri, free Gökha Gönül ile satın alma opsiyonu kullanılmış, şampiyonluk maçının gollerini atan Marcello ve devre arası alınan Aras ile Beşiktaş'ın zor mali şartlarda toplamda 2.4m€ ile dört oyuncuyu kadrosuna katıp, transferi kapaması kimseyi şaşırtmasın.

Ez cümle, Beşiktaş Töre'yi satmadan, bu darboğazda elinden bu geliyor. Ya Töre'yi satacak, ya da bu.

Kaldı ki daha Gomez'in kalıp kalmayacağı belli değil. Temmuz ayının ortasından itibaren de Beşiktaş elinde avucunda ne varsa Gomez'i tutmaya bakacak. Tutamassa da bilinmeli ki, futbol takımlarının ve futbol oyununun en fazla bütçe gerektiren mevkisinde ' yıldızsız' kalacak ya da bünyesindeki Cenk Tosun'u artık sira senin koçum diyerek sahaya sürecek.

Beşiktaş yönetimi şu an, Gomez'in karar gününe kadar ve Töre'nin donan transfer işinin bitimine kadar bonservis parası vererek asla oyuncu alamaz. Zaten almamalıdır. Başkan'ın ısrarla, bizim de sosyal medyada ısrarla söylediğimiz şey doğrudur: Önce sağlıklı bütçe temelinde güç kaybetmeden ilerlemek.

Yandaşlarımız şampiyonlar liginden ne yapacağız, kevgire mi döneceğiz endişelerini atmalılar. Beşiktaş kadrosunu Gomez dahil korur ve en başta söz ettiğim 3 free transferi takıma oturtur ve aynı zamanda kullanması imkansız bazı oyuncuları da elinden çıkarırsa, bu transfer döneminde bütçesi ölçeğinde sağlıklı mali yapısını sürdürerek başarılı çıkar.

Şampiyonlar liginde bu şampiyon oyun, şampiyon takım ve küçük ilaveleri ile 4 ile 8 puan arasında zaten alacaktır. 8 puanın üstü bütçe işidir. Ya da 'ballı ' kura işidir. 4 puanın altı ise başarısızlıktır.

Ama her halükarda Beşiktaş yapılanmasına devam etmeli, ve yine seneye bu yapılanmanın en fazla ihtiyacı olan şampiyonlar ligi katılım ve yayın gelirlerini doğrudan kasasına koyduracak olan lig şampiyonluğunu korumalıdır.

Öncelikli hedef bu yeni sezonda da süper lig şampiyonluğudur.

Bu açıdan yani bu modelin devamı açısından, taraftarın baskısı ile maliyetli transfer yapılmasının önündeki en büyük engel olan FFP kriterleri ile UEFA anlaşması Beşiktaş'ın geleceğinin can simididir.

Rakipleri ve özellikle bu sene şampiyon olamadığı için fazla sinirlenen Fenerbahçe'nin yine maliyetli transferleri kimseyi korkutmasın. Fenerbahçe çok büyük maaşlar ödeyip, projeye değil, paraya inandırıp, deyim yerindeyse 'para ile tavladığı ve tavlayacağı" oyunculara bu sene yenilerini ekleyecektir. Ama bu tarz ile kurulan " saadet zinciri' içeriği ile işleyen kadro, ligin uzun boyunda ' error' vermeye müsaittir.

Beşiktaş ise saadet zinciri değil, proje takımıdır.

Projesi de şampiyon oyunu ile madalyasını takmıştır. Madalyasını kolay kolay bırakmayacaktır.

 
Toplam blog
: 48
: 386
Kayıt tarihi
: 11.09.11
 
 

Futbol on bir oyuncu ile oynanır, binlerce kişi tribünde, milyonlarca kişi evinde TV karşısında i..