Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '10

 
Kategori
Futbol
 

Beşiktaş nasıl 'küme' düşürüldü?

Beşiktaş nasıl 'küme' düşürüldü?
 

Bu yazının en fazla okunanlar kapsamına gireceğinden eminim.

Evet, Beşiktaş nasıl küme düştü.

İnternet sitelerine, gazetelerin ekonomi sayfalarına düşen haberlere göre, Beşiktaş “Küme” düşmüş!

Sakın nasıl olur demeyin.

Borç dert içinde en iyi transferleri yapmak isteyen ve başkanın adeta kendi şirketi gibi yönettiği Beşiktaş Borsa’da işlem gören kâğıtlarda “Küme” düşmüş!

Bildiğiniz gibi geçen yıl ligi 4. sırada bitiren Beşiktaş, yeni sezon için yaptığı flaş transferlerle göz kamaştırmayı amaçlamıştı. Ancak değirmenin suyunu hiç kimse merak etmiyordu.

Evet, Beşiktaş borsada bir kademe düşürülerek İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi’nden çıkarılmış…

Ekonomiden biraz anlayan ve hele birde Beşiktaş taraftarı olanların bu konuya özel önem vermeleri gerekiyor. Bu gün borsa’da “Kümle” düşen Beşiktaş, yarın UEFA kriterlerine uymadığı gerekçesiyle Süper Ligden de düşürülürse kimse şaşırmasın.

Dışarıdan birisi olarak Beşiktaş’a baktığımda; Yıldırım Demirören’in finansörlüğünde geleceğini ipotek altına almış, her şey başkanın iki dudağı arasında, adeta başkanın kendi şirketi gibi…

Beşiktaş Futbol Yatırımları’nın bilânçosuna göre şirketin zararı; yılın ilk üç ayında yüzde 131 artarak 11 milyon liradan 27 milyon liraya çıkmış. Üç aylık zararı 27 milyona çıkması, Beşiktaş’ın yıllık zararının da önemli ölçüde artacağı anlamını taşıyor. Bir hesaplamaya göre; şirketin yıllık zararı 221 milyon liraya kadar yükselebilirmiş!

Şimdi normal bir şirketin işleyişini veya ticarethanenin çalışma şekline bakalım. Şirket veya ticarethane devamlı zararın artmasına rağmen yeni atılımlar yapabilir mi? Yeni atılımlar yaparken, yapabileceği, şirketin hisselerinin çoğunluğunu elden çıkarmak olabilir! İşte Beşiktaş’ta tıpkı müflis tüccar misali, borçlandıkça, daha fazla borçlanmak için çırpınıyor. Borçlar; yapılan transferlerle birlikte gittikçe yükseliyor.

Beşiktaş borçlanıp, borsada “Küme “ düşmesine neden olan transferlerine bir göz atalım. Bildiğiniz gibi Beşiktaş önce Portekizli oyuncu Ricardo Quaresma’yı aldı. Bu transfer için İnter’e bonservis bedeli olarak 7.3 milyon ödedi. Querizma’ya ilk yıl için 3.5 sonraki 2 yıl için yıllık 3.7 milyon dolar ödeyecek. Sonra Mustafa Denizli Beşiktaş’tan koparıldı! Onun yerine teknik direktör olarak Alman Bernhard Schuster ile yıllık 2.6 milyon Auro ücret karşılığı anlaşıldı.

Şu sıralar birbiri ardına ünlü isimler basına sızdırılıyor. Guti, Raul, Robinho, Krasiç… Tabi bu arada bir de Alman futbolcu transfer etti. (Robert Hilbert)

Bu futbolcular Beşiktaş’ı küme düşmekten kurtarır mı? Belki kurtarır, ancak batmış bir kulüp olarak bir sonraki yıl küme düşebilir!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..