Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '10

 
Kategori
Spor
 

Beşiktaş neden kaybediyor?

Beşiktaş neden kaybediyor?
 

Maçın 46. dakikası. Necip orta alanda rakibinden sıyrılıp, topu Tabata’ya veriyor. Topsuz olarak ceza sahasına koşan genç oyuncu kaleci ile karşı karşıya kalmak için verdiği topu takım arkadaşından geri istiyor fakat beklediği ara pasını Brezilyalı oyuncudan alamıyor ve pozisyon daha başlamadan sona eriyor; işte Beşiktaş’ın Manisaspor’a yenilmesinin en önemli nedeni.

Beşiktaş geçen sene ligimizin en çok mücadele eden ekibiydi ancak siyah beyazlılar saha içerisinde iyi bir oyun kurucuya sahip olmadığı için gol yollarında büyük sıkıntı çekti ve sezonu hem çok az gol atarak hem de şampiyonun oldukça gerisinde tamamladı.

Bu sezon siyah beyazlıların lige iyi bir başlangıç yapması ve Avrupa’da da yoluna devam etmesi de başta takımın gol yollarındaki sorunları çözen Guti olmak üzere takımın kalitesini artıran Quaresma ve takımın olumlu bir hava içerisine sokmayı başaran B.Schuster transferleri sayesinde gerçekleşti.

Dolayısıyla mücadele anlamında eksiği değil fazlası olan Beşiktaş bu özelliğini sezon başında yapılan az sayıda ama çok değerli transferlerinin katkısı ile birleştirince ortaya çok iyi bir karışım çıktı. Fakat bu karışım hala yeterince homojen olmadığından ne zaman Quaresma ve özellikle Guti oynamazsa siyah beyazlılar bir anda geçen seneki sönük görüntü içine giriyor ve stat İnönü dahi olsa puan kaybı kaçınılmaz oluyor.

Alternatifsiz İsim Guti

Şunu açıkça söylemek lazım ki Guti Beşiktaş’ın yarısı. Bunun ana nedeni İspanyol oyuncunun sahip olduğu müthiş yetenekleri ile hücum oyuncularına verdiği destek ki santrafor bölgesinde herhangi bir değişikliğe gitmemesine karşın Beşiktaş’ın attığı gol ortalaması geçen seneye oranla çok yükseldi, ikinci nedeni ise tıpkı Fenerbahçeli Alex gibi Guti’nin de savunmadan top çıkarma ve orta alanda iyi bir pas trafiği oluşturma konularında üstlendiği çok önemli görev.

Guti Beşiktaş için o denli önemli ki onun yokluğunda siyah beyazlıların maç kazanması ancak ve ancak sahadaki oyuncuların Guti performansı göstermesine bağlı; tıpkı Antalyaspor maçında Ernst’in yaptığı gibi. Aksi takdirde, özellikle de ciddi rakipler karşısında, Beşiktaş’ın her maçı her türlü sonuca açık doksan dakikalar haline dönüşüyor.

Manisaspor maçında da Guti olma görevi Tabata’nındı fakat Brezilyalı oyuncu bu görevi layıkıyla yerine getirememenin yanı sıra bir de takımını on kişi bırakınca sadece ona bu görevi veren Schuster’in değil tribünleri dolduran on binlerce taraftarın da planları alt üst oldu.

Sonuçta siyah beyazlıların bundan sonra bu tür puan kayıpları yaşamamsı için Schuster’in öncelikle Guti tespitini kabul etmesi ve orta alanı daha kalabalık tutarak özellikle savunmadan çıkan toplar konusunda yapılan hataları en aza indirmeye yönelik çalışmalar yapması gerekiyor. Zira Alman teknik adamın her zaman, her yerde, her rakibe karşı ve her kadroyla uygulayabileceğini düşündüğü plan tıpkı bugün olduğu gibi başka zaman da hiç beklenmedik bir neticeye sebep olabilir.

Hikmet Karaman

Tecrübeli teknik adam ile ilgili şu soru birçok yanıtı beraberinde getiriyor: eğer Karaman 1994 yılında görev yaptığı Galatasaray’da aralıksız olarak hala çalışıyor olsaydı Galatasaray ve kendisinin bugünkü durumu nasıl olurdu?

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..