Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '10

 
Kategori
Siyaset
 

Beşiktaş’tan CHP’ye…

Beşiktaş’tan CHP’ye…
 

Bileğimizi kessen siyah-beyaz akıyorsa kanımız, renkler sadece gözümüzün ışığı algılama şekli olarak açıklanmamalı. Yüreğimizde o algıyı farklı bir şekilde hissetmekte, o algıya farklı anlamlar, farklı duygular yüklemektedir.  

Renklerin insanın ruh halini yansıttığı, her rengin ise farklı anlamları olduğu bilinir. Beyaz, saflığı, temizliği, istikrarı simgeler mesela, siyah ise matemi ifade eder. Belki de bileğimizi kesseniz, siyah-beyaz akması bu sebepledir. 

Sizlerinde bildiği gibi, Beşiktaş’ın kuruluş renkleri bu günkü siyah-beyaz renkler değildi. Beşiktaş Kulübü, kırmızı-beyaz renklerle atılmıştır spor hayatına. Ancak Balkan Savaşları’nda yaşanan büyük kayıplara, Balkanlar’ın büyük bölümünün kaybı da eklenince, Beşiktaş Kulübü olağanüstü kongreye giderek, kırmızı-beyaz olan renklerini, ittifakla siyah-beyaz olarak değiştirmiştir. 

Beşiktaş’ın Balkan Savaşları sırasında yaşadığı kara günler yukarıda anlattıklarımızdan ibaret değil. Harbin başlaması üzerine yöneticilerin çoğu vatan müdafaasına koşmuş, bütün şubeler faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmıştır. Ülke gibi Beşiktaş’ta bir çok evladını kaybetmiştir Balkan Savaşları’nda. Bu süreçte, kirasını ödeyemediği için Beşiktaş, kulüp binasından bile olmuştur. 

Siyah matemi ifade eder demiştik. Oysa bazı kültürlerde, gücü ve tutkuyu da temsil eder siyah renk. “Devletin bekası” ile “kulübün bekası” birbirinden soyutlanmamış, tutkulu mücadelesini Kurtuluş Savaşı’nda da sürdürmüştü Beşiktaş. Anadolu’ya asker ve silah sevkıyatında görev alan teşkilatların içinde de var olmuş, yalnız yeşil sahalarda mücadele eden bir spor kulübü değil, modern Türkiye’nin kuruluşuna emeği geçen bir nefer de olmuştur… 

CHP, Atatürk tarafından Halk Fırkası adıyla 1923’te kurulmuş olsa da, aslında temelleri, Sivas Kongresi’ne yani 1919’lara kadar uzanır. Hatta, kuruluşu bu kongrede filizlendiği için devlet kuran parti diye anılmaktadır. Başkaları nasıl değerlendirir bilemem ama; bana göre Beşiktaş ile CHP arasında görünmez bir bağ da bulunmaktadır. 

Atatürk ilkelerini temsil eden 6 okla ifadesini bulan CHP’nin renkleri, aynı Beşiktaş’ın kuruluştaki renkleri gibi kırmızı ve beyazdır. Kırmızı, canlılık ve dinamizmin rengidir. Ataklık, azim ve kararlılığı ifade eder. Ne yazık ki yıllardır CHP’nin dinamik bir görüntü sergilediğini söyleyebilmek mümkün değil. Devlet kuran bu parti, 50 yıldır tek başına iktidar görememiştir. Hele ki CHP’de son zamanlarda seslendirilen ifadelere baktıkça, kararlılık mevzuuna girmek bile istemiyorum…  

İnsan psikolojisi, üzüntü veren şeylerden uzaklaşıp haz veren şeylere yönelmek eğilimindedir. Atatürk’ün kurduğu partinin bu günkü içler acısı halini gördükçe, O’nu değil de Beşiktaş’ı anlatmak geliyor benim içimden…  

Beşiktaş’ın renklerini değiştirmesi aslında kalıcı olmayacak, Balkanlar geri alınıncaya kadar sürecekti. Ancak sonraki yıllarda Balkanlar geriye alınamadığı için Beşiktaş’ın renkleri siyah-beyaz olarak kaldı. Deyim yerindeyse siyah, Beşiktaş için yüz yıla yakın süren bir yası temsil etmektedir. 

Kim bilir; belki de çağdaş Türkiye’nin kuruluşuna emeği geçen Beşiktaş’ın değil, Cumhuriyet’in kurucu gücü olan CHP’nin renklerini siyah-beyaz olarak değiştirmesi gerekmektedir… 

 
Toplam blog
: 57
: 1683
Kayıt tarihi
: 29.05.08
 
 

21/12/1966 doğumlu olup Mersin Meslek Yüksek okulu İşletme bölümü mezunuyum. Bir deri firmasında ..