Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '10

 
Kategori
Spor
 

Beşincilik mücadelesinin şampiyonluğa etkisi...

Beşincilik mücadelesinin şampiyonluğa etkisi...
 

Geçen hafta bu zamanlar şampiyonluk potasında üç takım vardı ve Galatasaray Bursaspor’u yenebilseydi kuşkusuz çok karmaşık hesaplar yapıyor olacak; Rıdvan Dilmen’in ifade şekliyle elimizden hesap makinasını düşürmüyor olacaktık.

Ancak Galatasaray Bursaspor maçı berabere bitince sezonu da kapatmış oldu; çünkü zirvedeki en yakın takımla arasında beş puanlık bir fark oluşmuş oldu ve en kötü ihtimalle Bursaspor bir maçından garanti üç puan alacağı, Bursaspor ve Fenerbahçe’ye karşı bütün ikili averajlarda kaybediyor olduğu için ikincilik ihtimalinin bile neredeyse olanaksız olduğunu söyleyebiliyoruz.

Fenerbahçe ilk ikiyi garantilemiş olduğu için artık Trabzonspor dışında beşinci olan takımın Avrupa Kupalarına gitme ihtimali de ortadan kalktı. Bu nedenle beşincilik yarışı da anlamını yitirdi.

Ancak yayın gelirlerinin paylaşımı için takımların ligi bitirme dereceleri ve kazandıkları puanlar önem kazandığından ekonomik nedenlerden ötürü beşincilik mücadelesinin süreceğini tahmin edebiliriz.

Trabzonspor’un kupa dışında bir beklentisi olmaması takım üzerinde her geçen gün biraz daha konsantrasyon eksikliği yaratıyor. Maçlar artık rakip takım ile kaleci Onur arasında geçen bir mücadeleye dönmüş durumda ki bu gerçekten çok düşündürücü...

Şenol Güneş kaleci Onur tercihinde yakaladığı isabeti ilk on birde farklı pozisyonlarda bir oyuncu deneyerek iki de iki yapabilirdi. Ancak her maçta neredeyse aynı oyuncular çerçevesinde mücadele etti durdu. Sonuçta da ortaya motivasyonu tükenmiş bir takım çıktı. Bu nedenle Trabzonspor’un ligin son maçında karşılaşacağı Fenerbahçe’ye kadar maçlara çok ciddi hazırlanamayacağını tahmin ediyorum. Bu da altında sıralanan diğer takımlar için avantaj oluşturuyor.

İ.B.B. bu hafta Galatasaray ile karşılaşacak ve sarı kırmızılı ekibin bu hafta basından izlediğimiz kadarıyla havası tamamen dağılmış durumda. Arda ve Mehmet Topal ekseninde bir transfer gündemi ve neredeyse bütün yabancıların gönderileceği yönünde haberler eksik olmadı. Bu takımın İ.B.B. takımı karşısında çok ciddi zafiyetleri olacaktır. İ.B.B.’nin son hafta maçı olmaması nedeniyle bu hafta Galatasaray’ı yenmesiyle adını beşincilik kürsüsüne yazdırabilir.

Eskişehirspor’un bu hafta Fenerbahçe ile, kalan iki hafta da düşme hattındaki son iki takımla maçının olması onu beşincilikten en uzakta takım yapıyor.

Bu hafta Bursaspor-Kayserispor maçı ligin en kritik maçı olmaya adaydır. Hatırlanacağı gibi ligin ilk devresinde Kayserispor, Bursaspor’u farklı yenip liderlik koltuğuna oturmuştu. Kadro yapısı itibarıyla belki de Bursaspor’a en ters gelecek ekip de hala Kayserispor’dur. Ligin potansiyel gol kralını bünyesinde bulundurmasının yanı sıra yaratıcılıktan çok uzak ancak yüksek mücadele gücü nedeniyle ilk beş sıradaki bütün takımları bozan bir orta sahaya sahip olduğunun altını çizmeliyiz.

Kayserisporla ilgili ilginç bir diğer not; deplasmanlarda gösterdiği yüksek performanstır. Bu, Bursaspor’u çok zorlayacaktır.

Kayserispor’un dezavantajıysa lige olan konsantrasyonunun kaybolmuş olmasıdır. Bir taraftan Tolunay Kafkas ile yolların ayrılmış olması, diğer taraftan ligi ilk sekiz takım arasında tamamlamayı garantilemiş olması, ilk beş için şansının fazla olmaması Bursaspor’a avantaj sağlayacaktır. Ancak futbolda futbolcunun ne zaman hangi maça asılıp asılmayacağı belli olmuyor. Kayserispor’lu oyuncular şampiyonluk yarışındaki Bursaspor’u yenmek için oynayarak transfer döneminde farklı pazarlıklar yapmak isteyebilir. Özellikle Makakula, Mehmet Eren, Kafkas’ın gözdesi genç Furkan ilk akla gelen isimler oluyor.

Haftanın bu kritik maçı önümüzdeki haftanın konuşlacaklarını da etkileyebilir.

Geçmiş yıllardaki örnekler gösterdi ki şampiyonluk yarışındaki üç büyük takım son haftalarda hep kazanması gereken puanları almıştır. Trabzonspor karşısında ne kadar etkili bir futbol ortaya koymuş olursa olsun Fenerbahçe’nin Kadıköy’de Eskişehirspor’a şans tanımayacağını bekliyorum. Fenerbahçe’nin kritik maçı Eskişehirspor değil, Ankaragücü olacaktır. Bu maçın çok kolay geçeceği anlamına gelmiyor elbette. Fenerbahçe’nin Kasımpaşa önünde nasıl zorlanmış olduğunu izledikten sonra sarı lacivertli takım için basit puanlar olamaz. Ancak Fenerbahçe’nin konsantrasyonunun üst düzeyde olması ve Rıza Çalımbay’ın elinde takımını maça hazırlamak için çok fazla seçeneğinin kalmaması maçın genel seyrini etkileyecektir.

Uzay Gökerman

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..