Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '07

 
Kategori
Kitap
 

Beşinci Dağ- Paulo Coelho

Beşinci Dağ- Paulo Coelho
 

"Bir çocuğun bir erişkine her zaman öğreteceği üç şey vardır:
Nedensiz yere mutlu olmak, her zaman meşgul olabilecek bir şey bulmak ve elde etmek istediği şeyi var gücüyle dayatmak." (S.196)

Ülkemizde çok tanınan ve sevilen Brezilyalı yazar Paulo Coelho'nun (Rio de Janerio-1947) başta Simyacı, Veronika Ölmek İstiyor, Pedro Irmağının Kıyısında Oturdum Ağladım isimli kitaplarını severek okudumuştum. Simyacı beni müthiş etkilemişti. Birçok kişi okumuştur sanırım. Beşinci Dağ'ı daha felsefi olduğu için seçtim. Güzel bir kitap, mistik konular ve öğütler içeriyor, akıcı bir dille anlatılmış.Öğretici bilgiler de bulabilirsiniz. Önerilir.

Kitaptan Alıntılar:

"Mutluluğa ve erince ulaşmanın gizi, hiçbir zaman vazgeçmemek."

"Tanrı ufuktaki palmiye ağaçlarını gösterip beni çölün ortasında susuzluktan öldürecek kadar acımasız olabilir mi?" (S.10)

"Ve İsa dedi ki; Hiçbir peygamber kendi ülkesinde makbul değildir." (Luka-4)(S.12)

"Dereler ve bitkiler gibi, ruhlarda bir başka yağmura gerek duyarlar, umut, inanç ve yaşam amacı. Bunlar olmazsa, beden yaşamayı sürdürse bile ruh ölür." (S.34)

"İnsan yazgısına ihanet etmek için doğar. Tanrı yüreklerimize gerçekleştirilmesi olanaksız istekler koyar, yalnızca..." (S.35)

"Bir düşmanı denetim altına alıp yok etmenin en iyi yolu, onunla dost olmuş gibi görünmektir." (S.49)

"Gururun parıltısı en büyük bilgeliği bile kör eder." (S.130)

"Dualarımızda hep nerede yanıldığımızı, başımıza nelerin gelmesinden hoşlanmayacağımızı dile getiriyoruz. Tanrı bütün bunları zaten biliyor ve kimi zaman bizden yalnızca Evrenin Sesine kulak vermemizi ve sabırlı olmamızı istiyor." (S.131)

"Doruktan aşağıya baktığımızda, herşeyi küçüçük görebiliyoruz. Zaferlerimiz ve üzüntülerimiz anlamını yitiriyor. Kazandıklarımız ve yitirdiklerimiz aşağıda kalıyor. Dağın doruğundan, dünyanın ne kadar büyük olduğunu, ufkun ne kadar uzaklara uzandığını görebilirsin." (S.231)

"İnsanın yaşamının bir aşamasının ne zaman bittiğini her zaman bilmesi gerekir. Bir yerde gerekli olan zamandan daha uzun kalmakta diretirsen, sevincini ve huzurunu yitirirsin. Ve doğru yola Tanrı tarafından döndürülme tehlikesiyle karşı karşıya kalırsın." (S.230)

Okuduğum tarih:23 Nisan 14Mayıs 2002
Beşinci Dağ(O Monte Cinco)-Paulo Coelho
Çeviren:Aykut Derman
Can yayınları-5.BasımHaziran-98

Yayınevi Notu:

İlyas Peygamber'in romanlaştırılmış öyküsü. İ.Ö. 870 yılında İsrail'den ve bu ülkenin korkunç kraliçesi Yezavel'den kaçıp Fenike'ye sığınan İlyas, orada, Tanrının İsrail'e yeniden dönmesine izin vereceği günü beklerken, ona kucak açan, evinde ağırlayan dul kadına ve oğluna büyük bir sevgiyle bağlanır. Ne var ki, Asurluların saldırısıyla yerle bir olan Akbar kentinde, sevdiği ve hiçbir zaman açıklamadığı bu güzel kadın yıkıntılar altında kalarak can verir. İlyas, sevgisinin gücüyle, ona verdiği sözü yerine getirmek için, Akbarlılara önderlik edip kentin yeniden kurulmasını sağlar. Tanrının çağrısı üzerine, sevdiği kadının, sonradan kenti yönetecek olan oğlunu orada bırakarak İsrail'e geri döner. Beşinci Dağın doruğunda, başımıza gelen felaketlerin birer ceza değil, aşmamız gereken bir meydan okuma olduğunun bilincine varır. Paulo Coelho'ya göre, yaşamımızda karşılaştığımız engellerin, acıların, hüzünlerin hepsi, erince ve mutluluğa açılan birer kapı. Bu erince ve mutluluğa ulaşmanın giziyse, 'hiçbir zaman vazgeçmemek'. Yazdığı kitaplarla bugüne kadar dünyada yirmi milyondan fazla okurla buluşan Paulo Coelho, sıcak ve usta anlatımıyla bir kez daha büyülüyor okurlarını.

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..