Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '10

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Beslenme ve çocuk

Beslenme ve çocuk
 

Öyle sanıyorum ki çocuk sahibi ebebeynler, çocukluklarında yedikleri besinleri, şimdilerde kendi çocuklarına yediremiyorlar. Konuştuğum anne veya babalar kendi çocukluk beslenmelerinin daha sağlıklı olduğun da birleşiyorlar Aynı besinleri çocuklarına temin edememekten yakınıyorlar. Haklılar .Şehirlere yığılmanın kötü yansıması, sağlıksız besin tüketimiyle bizi ve çocuklarımızı tam can evinden, boğazımızdan vuruyor.

Son zamanlarda GDO'lu yiyecek tartışmaları var. Yurt dışından ithal edilen bazı yiyeceklerin genetiği değiştirilmiş. Bilmeli miyiz ? bilmemeli miyiz ? bu tartışılıyor. Bir bu eksikti, demek geliyor içimden. Neden böyle oldu niçin yiyeceklerimiz doğal şartlarda yetişmiyor. Neden en haklı bireysel özgürlüğümüz sağlıklı beslenmemiz., mümkün olamıyor. Bunu elbette sorgulamalıyız. Şayet gerçekten öz de demokrat isek... ve sorgulamaya gücümüz yetiyorsa.

Eskiden beslenmemiz nasıldı? Kendi çocukluğumdan örnek vereyim. Meyve ve sebzeler doğal halleriyle, bostan, bahçe ve tarlalardan toplanıp pazara gelir, ebebeynlerimiz satın alır bizlere yedirirlerdi. Şeftali ufak tüylü, mayhoş, Kayısı küçük ama lezzetliydi. Elma ve Portakal yörenin yakınlarında yetişirdi ama seyrek gelirdi evimize. Hasta ziyaretine şeker, çiçek niyetine götürülürdü. Sanırım pahalı olduğundan. Hora geçsin diye. Kavun, Karpuz bol çekirdekliydi . Öyleki eğlencelik olarak yıkanıp kurutulurdu, çekirdekleri çitlememiz için. Üzümün hertürlü çeşidi yaz sonunda arzı endam ederdi. Salkım Salkım evin kilerindeki, yığından alır sokağa kaçardık. Muzu abim askerden döndüğünde getirmişti. İlk defa7 yaşında yedim .Tadı hiç hoşuma gitmemişti .Sebzelerde çok lezzetliydiler Bostandan patlıcan aşırıp yerdik ne lezzetliydi.. Pirpirim (Semizotu ) küçük yapraklı zarif saplıydı . Anti oksidanı bol. Piybazını (Salata) , bulgurlu yemeğini yapardı annem. "Pirpirim aşıvar buğün yemekte "diye seslenirdi. Sokaktan bizi eve çağırırken . Homurdanmamıza aldırmaz faydalı derdi yememizi teşvik için. Ne kadar haklı olduğunu sonradan anladım. Zavallı pirpirim güç şartlara rağmen bahçe ve bostanda diğer bitkilerin arasından çıkmaya çabalarken hayatta kalma mücadelesi sonucu bol anti oksidan üretiyormuş.

Uzatmıyayım yöresel ve mevsimin meyve ve sebzesini tüketirdik , o zamanlar. Zaten turfanda eve girmezdi. Pahalı olduğundan. İstediğimizde reddedilirdik ve ayıplanırdık. Haddine düştüyse bir daha dene istemeyi. Şimdiki çocuklar gibi değildik çocukluğumuzda . Duracak yeri bilir tutturmazdık.. Anne babalarımız dövmez, sövmez ama kesin kararlı tutum gösterirlerdi davranışlarında. Lezzetli, olgun albenisi olmayan ama sağlıklı yiyecekler yedirilerdi .Şekerleme ve sakızda da durum aynıydı .O size yaramaz dedilermi kanardık..

Henüz TV'ler olmadığından şekerleme bonbon, bisküvi , kraker , sosis, salam, sucuk reklamlarıda yoktu zaten .Ebebeyn de bilmezdi onları, çocuklarıda. Tatlı ihtiyacını ev yapımı şireler karşılardı. Demir deposu tatlı tarhana sucuk pestil gibi. Marulu pekmeze banıp yerdik. Demir artı C vitamini ne güzel kombinasyon. Şeker fabrikaları sayısı azdı o vakitler. Çoğaldılarda ne oldu .Hepsi satışda günümüzde . Eskiye döndü durum .Sanırım çayı tatlandırıcılarla içmemiz, tatlılarda Mısır şurubu kullanmamız isteniyor. Koyunlar küspe ve sünni yemlerle beslenmediği için birbaşka tat ve lezzetteydi. Özgür olarak , dağda , bayırda, meralarda otladıklarından daha kavururken yedikleri , otların rayihası etin, doğal kokusuyla birleşir , burcu , burcu kokardı. Tavukları her ev kendi ihtiyacı için beslerdi. Evin avlusunun bir köşesinde kümesler olurdu .Rahat rahat dolaşırlardı bahçede taşların arasından, kırıntı gagalayarak.Yumurtalar günlük değil saatlikdi.Sütler kaymak tutardı bir karış . Evde mayalanan yoğurtlar ekşimesin diye süzdürülürdü.Çünkü gerçekten yoğurt 'du.

Peki şimdi ne olduda, o güzelim yiyecekler yok oldu. Çoğaldık dostlar hemde çok. Artan nüfusa , çok çabuk yetişen sebze meyve sunmak için hormonlu gübreler, kimyasallar girdi toprağa .Güneşin sıcaklığını bekleyemedi , Çilekler, Salatalıklar Domatesler.Talep arttıkca, arzı karşılamak için seralar , seracılık ortaya çıktı.Güneş taklit edildi.Doğunun meralarında , otlaklarında, hayvanlar yerine mayınlar dolaşır oldu.Şehirlere doluştuk iş bulmak için. Apartman balkonunda tavuk mu beslenir. Zaten, balkonlar hava almak için bile dar. Ivır zıvır eski eşya deposu çoğu.Süt den mahrum olmasınlar diye çocuklarımızı, uzun ömürlü sütlerle tanıştırdık . Sokak sütcüleri tarih oldu. "Hijyenik değildi , sattıkları" , denildi . Sanayi ciler, sütcülerin sütünü, bizim yerimize satın aldılar.Olsun , artık sütcü kovalamamıza gerek yok .Market raflarında UHV tekniğiyle pastorize edilmiş kutu sütleri var .Onları içiyoruz .Yüksek ısıda pastorize ediliyorlarmış olsun.

Bana son günlerde yerli Cevizin, Bademin , Yemişlerin , yokluğu dokunuyor .Taş devri diyeti uyguluyorum.internetde sitesi var.Soruyorum satıcıya , Badem Datçanınmı ? ne münasebet , Californiyadan ithal .Mevsiminde çok az çıkıyor bazı yemişler.Buldun yedin , sonra gelsin ithaller.Yerlisini araki bulasın.Söylenecek çok lafım var .Canınızı fazla sıkmayayım.Buradan annelere seslenmek istiyorum bari şu bebişleri , kendi sütünüzle besleyin .Hiç olmadı 6ay sade, sek olarak.Sonra 1-2 seneye uzatabilirsiniz, yanında ekgıda vererek. Nasılsa büyüdüklerinde doğal olmayan besinleri almaya başlayacaklar fast food modasına uyarak. Geleceğimizden ne kurtarsak kardır. Anne sütüyle başlayalım kurtarmaya.

Doğanın , doğalın en iyi beslenme şekli ilk 6 ayda yanlızca anne sütü vermektir.Her hangi bir ilave , hatta su bile verilmemelidir .Sadece anne sütü ilk 6 ay bebeğin optimal gelişimini sağlamaya yeter.Böyle olduğunu bütün anneler biliyor artık. Bilmek başka uygulama başka .Bir süre sonra bebeğin biberonla beslenmeye , formül mamalara geçtiğini gözlüyorum Anne sütünün azlığını öne sürüyorlar.Bence süt azlığına sebep, anne sütünün mükemmelliğine yeterince inanmamak.Diğeri 'de insan annesi olmak. Doğum öncesinden itibaren bir anne bebeğini kendi sütüyle besleyeceği' ne ait güçlü inanca sahip olduğunda, sütünün gelmemesine imkan yok .Diğeri içinde çare var. Düşünceyi olumsuz duyguların denetimi için devreye sokmak. İnsanın duygusal sinir merkezleriyle süt üretmeyi sağlayan sistem, birbiriyle yakın komşudur. en ufak duygusal dalgalanmalarda , Prolaktin adlı hormon salgılanmasında aksama olur . Bu hormon, süt salgısı ve devamını sağlar.Endişe, vesvese, kısaca insan olmanın duygusal handikapları, duyarlı annenin süt salımını azaltır.Çare :olumlu düşünceyi devreye sokmak ve duygulanımların olumsuzluğunu , en aza indirmeye gayret etmek. Doğayla içiçe yaşayan kırsal kesimin annelerinde , süt verememe diye bir fenomen yok.Onlar alternatif beslenme şekillerini hiç hesaba katmıyorlar. Düşüncelerimizi biz ürettiğimize göre duygulanmanın üzerindeki etkisini süzme ve seçme yetisine de sahibiz .Medeniyetin getirdiği olumsuzluklar için henüz silahlarımız var.

6 .aydan sonra bebek ek gıdalar almaya hazır haldedir. Dilin hareketi arkaya doğru yiyecekleri yemek borusuna göndermeye uygundur. Damak sertleşmiş , dişler ufak ufak kendini göstermeye başlamıştır . Lokmalar için uygun zaman. Yumurta sarısı , beyaz peynir ekmek içi veya bisküvi biraz meyve suyuyla ıslatılıp kahvaltıya başlanır. Öğlen menüsü sebze suyu , sonra püresi , sonrada etlisiyle giderek zenginleştirilir. Yoğurt en büyük Türk buluşudur. Günlük listede yer almalıdır .Ev de yapılmak kaydıyla.Öğün aralarında su içebilir bebek artık , meyve suyu da. Taze henüz sıkılmış olmalıdır , doğal mevsim meyvelerinin suyu .Öyleki C vitamin kaçmaya fırsat bulamasın.Ekşi olanlara pekmez karıştırılabilir Demir ve C vitamini birbirlerini çok severler.Takip eden aylarda hububat en iyi mineral ve bitkisel protein içeriğinden dolayı beslenmeye ilave edilmelidir . Geleneksel gıdamız ev Tarhana' sı bebekler için neredeyse anne sütü kadar değerlidir.Süzme Yoğurt , Domates suyu, Un dan yapılması nedeniyle .Hazırlanırken Kemik suyu kullanıldığında harikalar yaratır.Et , Tavuk, Dana veya Koyun eti yağsız olmalıdır. 7. aydan itibaren verilir.

İşte özet olarak süt çocuğu, beslenmesinin ana hatları. Sevgi, ilgi, özenin katkılarıyla sunulur.Bizler görevlerimizi yaptık sırada sağlıklı besin üretmek için sorumluların katkısı var .Bekliyoruz.

 
Toplam blog
: 18
: 1153
Kayıt tarihi
: 24.03.10
 
 

Gaziantep 1948 doğumluyum. Çocuk Doktoruyum Evrimsel Biyoloji ile ilgileniyorum. Populer bilim ve tı..