Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '07

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Beslenmenin birinci şartı besin seçimi

Son günlerde gazete ve dergilere dikkat ettiniz mi? x.... besin kalbe iyi geliyor!, x.... besin tansiyonu düşürüyor! başlıklarına sıkça rastlıyoruz. Nedense yıllardır bildiklerimiz önümüze dış kaynaklı haber olarak süzülüp yeniden sürülüyor.Bir besini çok mükemmel gibi gösterip insanların hücum etmesini sağlamaktan başka da bir işe yaramıyor. Enginar karaciğere iyi geliyor haberlerinden sonra enginarın tanesi 2 YTL nin de altına bir türlü düşmedi. Her gün enginar yiyen bir kesim şu an enginardan tüksindi ve ağzına sürmek istemiyor.
Çeşitlilik
Denge
Ölçü

Bu üç kelime içselleştirilip tüm yaşama sindirilmeli aksi halde, yeni akımlar bizi yönetecek.

Aşağıdaki yazımda besin seçimlerinin nasıl yapılacağına dair ipuçları var.

Keyifli, sağlıklı, bol kazançlı günler diliyorum.

Sevgiler

SAĞLIKLI BİR YAŞAMIN SIRRI SAĞLIKLI BESLENMEKTE SAKLIDIR , SAĞLIKLI BESLENMEKSE SAĞLIKLI GIDA SEÇİMİYLE BAŞLAR!!

Dünya nüfusu artıyor. Türkiye’nin nüfusu artıyor. İnsanlığın ve vatandaşlarımızın gıda gereksinimleri artıyor. Gıdaların genetiği değiştiriliyor. İnsanlığın son on yılda neredeyse insanlığın diğer yaşam süresi boyunca gereksinim duyduğu kadar gıda tükettiği söyleniyor. Genetik değiştirmeyi savunanlar ise insanlığın yüksek düzeyde artmış gıda gereksinimini karşılamak için bunun şart olduğunu öne sürüyorlar. Bazı gıdaların tüketimi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde aşırı artarken dünyanın bir kesimi de açlıkla mücadele ediyor. Bu ve buna benzer konuların tartışıldığını sıkça duymaya başladık. Bir yandan popüler kültür de bazı konuları çok öne çıkarıyor. Örneğin diyet ve sağlıklı yaşam gibi konular oldukça çok konuşuluyor. Kısacası konuşulan bütün bu konular iki ana temaya dayanıyor: Gıda ve Sağlık.

Sağlıklı yaşam ve beslenme

Hemen her gün gazetelerde, TV programlarında veya bir seminerde sağlıklı beslenme olgusu karşımıza çıkıyor. Bu konu sürekli gündemde kalıyor. Kaos içinde ve bazı yanlışlar yapılarak konuşulmasına rağmen ‘Sağlıklı Beslenme’ kavramı da gün geçtikçe belleklerimize yerleşiyor. Sağlıklı yaşamın en önemli etkenlerinden birini şüphesiz sağlıklı beslenme oluşturuyor. Sağlıklı beslenme konusunda doğru bilgilenme yanında bazı temel zorluklarla da karşılaşıldığı kesin. Bunlardan en önemlisi de güvenli besine ulaşmanın zorlaşması ve bu konudaki bilgisizlik. Sağlıklı beslenebilmek için besin çeşitliliğinin arttırılması, temel olan beş besin grubunun (tahıllar, sebze-meyveler, süt-yoğurt, et-tavuk-balık, yağ-şeker) yeteri kadar ve dengeli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Şüphesiz bu gereksinimin karşılanması satınalma aşamasından başlayan önemli bir süreçtir.

Besin satın alırken dikkatli olunmalı

Tüketilmesi gereken besinlerin satın alma aşamasında büyük bir titizlikle seçilmesi çok önemlidir. Örnek verecek olursak; süt sağlığımız için çok yararlı bir besinken, açıkta satılan sütün yararları bir tarafa sağlığımız açısından önemli riskleri bulunmaktadır. Bu risklerin en önemlisi gıda zehirlenmeleridir. Sadece alırken değil saklama, hazırlama ve tüketim aşamasında da güvenlikle ilgili riskler bulunmaktadır. Peki, alışveriş sırasında, besin hazırlamada ve tüketim sırasında dikkat etmemiz gerekenler nelerdir ?

Alışverişe çıkmadan önce yapılacaklar

İhtiyaçlarınızı listeleyin:

Evde tüketilmeyi bekleyen tavuk varsa örneğin o gün ki alışveriş listenizde tavuk bulunmasın.

Depolama koşullarınızı gözden geçirin:

Dondurucunuz yeterince verimli çalışmıyorsa veya içine aldıklarınızın sığacağı kadar yer yoksa dondurulmuş ürünleri satın almayın.

Alışveriş sırasında

Gıda alışverişinizi en sona bırakın; Bazı besinler soğuk ortamda saklanmalı ve sepette çok fazla gezdirilmemelidir. Özellikle dondurulmuş gıdalar çözündüğünde hemen kullanılmadır aksi takdirde yeniden dondurulursa vitamin kaybıyla birlikte besinin bozulmasına yola açar.

Ambalajlı ürün almaya özen gösterin; Sebze ve meyve dışındaki besinleri açıktan satın almamaya çalışın. Gıda zehirlenmelerinin sorumlusu olarak bilinen birçok mikroorganizma birçok yolla (özellikle kirli eller) gıdaya bulaşan ve açıkta satılan besinlerde bulunmaktadır. Ambalajın, yırtık, patlak , bombeleşmiş , kirlenmiş , etiket bilgileri silinmiş, eskimiş olmamasına dikkat edin.

Etiket Okuyun; Ambalajlı ürünlerde etiketlerde hangi önemli hususların bulunması gerektiği bu konuyla ilgili kanunla belirlenmiştir. Güvenli gıdaya ulaşmak için en önemli unsur etiketlerde üretim ve son kullanma tarihinin bulunmasıdır. İçerik bilgileri de önemlidir.

Örneğin yumurta alerjisi olan kişi aldığı bisküvinin içeriğine bakarak kendisine uygun olup olmadığına karar vermelidir.

Uzman Diyetisyen Aysen Arıcan Öz

 
Cumhuriyet Mah. Ergene sok. Melek Apt. No:1 Kat 1
KUŞADASI-AYDIN
 
Toplam blog
: 97
: 2936
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden ..