Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Beslenmenin Diş Sağlığına Etkileri

Beslenmenin Diş Sağlığına Etkileri
 

diş sağlığı


Tüm vücut sağlığımızda olduğu gibi diş sağlığımız da, değişen beslenme koşullarının etkisi altında. Özellikle hazır  gıda sektörünün ürünleri olan ve yaygınlaşan,  şekerli yiyecekler ve kolalı içeceklerin tüketiminin alışkanlıklara dönüşmesi, ağız sağlığına karşı ciddi risk oluşturuyor. Bu tür yiyeceklerin dişlere zarar veren yoğun şeker miktarı ve içerdikleri asit düzeyi çürüklere zemin hazırladığı gibi, diş sağlığına yeterli önemin verilmemesi sonucu çürük oluşumu hızlanıyor.

Diş sağlığını korumanın önemli bir adımlarından biri, dişlere yapışan ve kolay temizlenemeyen bu tür gıdaların tüketimini azaltmak ve diş sağlığına gereken özeni göstermekten geçiyor.

  • Şekerli ve asitli yiyecek ve içeceklerin ardından yarım saat sonra dişlerinizi fırçalayın. Eğer fırçalama yapamıyorsanız ağzınızı suyla çalkayabilir veya süt içerek korumaya yardımcı olabilirsiniz.
  • Yine bu tür gıdaları tükettikten sonra yiyeceğiniz bir parça peynir de ağız içi asitlerini düzenleyeceği için çürük önleyici bir etki gösterir.
  • Şekerli ve asitli gıdaları ana öğünlerde, belirli bir düzen içinde tüketmek önemlidir.
  • Öğün aralarında ise atıştırma alışkanlıkları yerine, havuç, elma gibi yiyecekler tüketebilirsiniz. Hem ön dişlerin temizlenmesine hem de diş ve diş etlerinin güçlenmesine katkı sağlayan bu yiyecekler ağız sağlığı için çok faydalıdır.

Dişlerinize Dost Besinler

Bazı yiyecekler dişlere zarar verirken bazıları faydalıdır. Doğal yollarla bakterilerle savaşan, plak oluşumunu azaltan ve nefesi tazeleyen pek çok gıda maddesi, ağız sağlığını korumaya yardımcı niteliktedir.

  • Kereviz, lifli ve sert yapısıyla diş etlerine masaj yaparken, diş aralarını temizler. Çiğ kerevizi çiğnerken salgılanan tükürük ile ağız içi bakteri oluşumu azalır.
  • Peynir, ağız içi Ph dengesini sağlarken, çürüklere karşı koruyucu etkidedir.
  • Maydanoz, özellikle koku bırakan yiyeceklerin ardından yendiğinde ağız kokusunu uzaklaştır.
  • Kalsiyum içeren yiyeceklerin tümü genel olarak diş dostudur. Özellikle yoğurt periodontal rahatsızlığı olan kişilerde diş kökü iltihaplarını azaltarak sallanan, gevşek dişlerin iyileşmesinde yardımcıdır.
  • C vitamini deposu kivi, diş etlerinin hassasiyeti ve bakterilere karşı güçsüzleşmesinin önüne geçmekte yararlıdır.
  • Balık, içerdiği fosfor ile dişleri sertleştirir. Haftada en az bir kez balık tüketilmesi sağlıklı dişler için çok faydalıdır.
  • Yeşil çay, içeriğinde bulunan katesin maddesi, bakteri oluşumunu önlediği gibi kansere karşı da etkilidir. Aynı zamanda ağız kokusuna karşı da etkili bir çözümdür.
  • Çilek, diş taşlarını doğal yollardan eriten bir yiyecektir. Yeni diş taşı oluşumunu da engeller.
  • Kuruyemişler, içerdikleri yağlarla dişi kaplar ve dişleri koruyucu bir yapı oluşturur. Bu yağlar diş minesinin güçlenmesine yardımcı olur ve çürümelere karşı daha dayanıklılık sağlar.
 
Toplam blog
: 20
: 151
Kayıt tarihi
: 06.04.16
 
 

Ağız ve diş sağlığı, diş tedavileri ve gülüş tasarımı hakkında merak edilenleri kişisel websitem ..