Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '16

 
Kategori
Güncel
 

Besmeleyle soymak

Evrensel hukuk normlarını hedefleyen bir yolumuz vardı bizim. Günaydınlarla başlayıp iyi geceler ile bitmesini istediğimiz günlerimiz vardı.  Helal gıda girmemişti sözlüğümüze, her şeyimiz helal idi saflığımızca, dünya ve öteki âlem katında. Hür müteşebbisler haksız kazanç sağlasalar da “elhamdülillah Müslümanız” yerine “elhamdülillah müteahhidiz” demiyorlardı henüz.

Her işe besmeleyle başlama emrine uyan inançlı insanlarımız; yalan, talan, dolan, hırsızlık, taciz, tecavüz türü yüz kızartıcı suçları işlerken besmele çekmiyordu.

Tarih kitaplarında okuyorduk iki islam ordusunun da besmele çekerek kılıçlar çektiğini birbirine. Sonra gördük ve barış sağlama adına bu ülkelere, üzerinde özgürlük yazan bombalar atıldı haç çıkararak emperyal çıkarlar adına ve biz izledik; yıkılan kentleri onarma heyecanı ile. Ve sokaklar kandan derelere dönüştü şehitliğe erme muradıyla!

Büyüklerimizden aldığımız dini telkinlerle her sabah işe ve akşamları da uykuya besmeleyle başlardık. Büyüklerimiz bizlere ölümü kutsamaz, şehitliği düşündürmezdi ve taciz-tecavüz diye sözcükler tanımazdık.  Gâvur aleti diye yıllarca kötülediğimiz bilgisayar ve internet erişim hizmetleri ile din ve ticareti birleştirdiğimizde besmele ile açtık ve bombayı da pornoyu da yaydık yoksulların hizmetine. Vergilerimizle yaşayan TRT’yi besmeleyle açtığımızda çocuklar, belgesellerde; çocuklar canlı bomba olmaya, eğitimde; sübyan okullarına gitmeye ve “iktidarı ayakta tutan değerler” kandırmacası özendirilir oldu.

Okullarımız övünülecek değildi hiçbir zaman ama liyakat, sadakat, azim ve umut vardı en azından veya algı böyleydi derinlerden sorgulamadığında. 4+4+4 ve “her okul imam hatip olsun” özendirmeleri sonucunda umutsuz ve de en büyük sorun olarak cenabet gezmeyi gören(araştırma; http://nahnu.org)kuşaklarla doldu okullarımız. Ama biz besmele ve dualarla başlıyoruz artık derslerimize!(19. Eğitim Şurası tavsiye kararı ve uygulamaya başlayan Osmaniye Kadirli İlçesi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü genelgesi)

Bir değişim yaşanıyor AKP devr-i iktidarında ve ben dine sarmalanmış gündelik yaşamın her gün daha kötüye gittiğini kabul eden siyasi iktidarı suçlamak yerine; Genetiği Değiştirilmiş Organizmaları (GDO) üreten ve pazarlayan dış düşman(!) İsrail’den aldığımız tohumlardan üretilen gıdalarla beslendiğimizden olsa gerek dedim bu değişimi. Bu tezimi doğrulayamadım ve sonrasında helal gıda desteği almaya başladığımızdan mı diye düşündüm. Sosyal inceleme alanıdır bilim insanlarına; insanlık suçları işlerken, din kardeşimizi öldürürken bile neden besmele çekiyoruz?

Hafta sonu ilimizde gerçekleşen ambulans törenine de besmeleyle başladı; her hastaneye psikolog yerine din görevlisi ataması yapan sağlık bakanımız ve nurlu elleriyle kesti kurdeleyi. Her konuda her şeyi söylediği törenin devamında, Ankara’dan gelen 102 ambulansı ülkenin diğer kentlerine dualarla gönderdi. Dünya tarihinde bir ilk olan, dini, insani, hukuki hiç bir kurala uymayan bu saçmalık sonrasında, Milletvekili Okan Beyin sorusuna da besmeleyle yanıt verecektir bakan.

Dini kuralların yaşamın en önemli amacı durumuna getirildiği toplumsal yapımızda çalan da, soyan da besmeleye sarılıyor ve üç maymunu oynayan biz seyirciler de besmeleyle yatıp kalkıyoruz gece gündüz uyumak için! Bunda bir sorun yok mu?

Son örneğini Karaman’da gördüğümüz; 45 çocuğu taciz eylemini gerçekleştiren yaratık da besmeleyle açmıştır düğmelerini. Çünkü vakfının ana ilkesiydi besmele. Ve Google arama motoruna “çocuk istismarı” yazdığınızda 0,41 saniyede 363.000 link bulunurken “dincilerin çocuk istismarı” yazdığınızda 0,52 saniyede 1.790.000 link geliyor. Bu istismar; getirilen yasalarla çocukların çalıştırılması, hor görülmesi gibi alanları da kapsıyor ama “cinsel çocuk istismarı” diye ayırdığınızda bile 0,46 saniyede 241.000 linki buluyorsunuz karşınızda ve her gün artıyor bu acı ama gerçek durum.

Oysa bazı yerlerde haramdır besmele çekmek. Örneğin; haram işlemeye başlarken. Ama öyle bir hale getirildik ki; dinen yasak olan her eylem besmeleyle yapıldığında hoşumuza gidiyor ve adeta “çalıyor ama besmelesini de biliyor” durumuna geldik.

Besmele açar oldu, her kilidin açarı. Söverken besmeleyle, döverken besmeleyle, soyarken besmeleyle…

Ömer Hayyam’da kurtaramaz bu çıkmazdan biliyorum ama teselli adına diyelim onun dilinden anlayanlara; “Adil davranmadıktan sonra / Hacı, hoca olmuşsun kaç para?/ Hırka, tesbih, post, seccade güzel ama / Tanrı kanar mı bunlara?”

Tanrı; kitaba göre, her şeyi biliyor ise elbette kanmaz Ömer Hayyam. Ama bunları yaptıran, yapılmasına izin vereni de sorgulamak gerekmez mi, diye ben de sana sorarım. O nedenle besmeleyle soyandan hesabı ben sormayacak isem Tanrı’mın sormasının anlamı yok. Bunun için de her ne ile ve nasıl başlarsak başlayalım sabaha; Haziran’ın en uzun güneşi gibi dostça sarılarak sadece insan adına ısıtalım birbirimizi, kuracağımız güzel günler adına… 

 
Toplam blog
: 16
: 84
Kayıt tarihi
: 17.03.15
 
 

1957 Poyralı (Kırklareli-Pınarhisar) doğumluyum. 1976 yılı Kepirtepe Öğretmen Okulu mezunuyum. 20..