Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '09

 
Kategori
Haber
 

Besteci Nevit Kodallı yaşamını yitirdi

Besteci Nevit Kodallı yaşamını yitirdi
 

"Besteci, orkestra şefi ve müzik eğitmeni, Devlet Sanatçısı Nevit Kodallı’yı yitirdik."

Bu haber, dün gece ilk olarak 'klasikbatımüziği grubu'nda; 22.00 sularında, Tenor Bülent Bezdüz ve Gazeteci Şefik Kahramankaptan iletileriyle öğrenildi. TOF(Türk Opera Forum)'da da yayınlandı, hemen aynı saatlerde.

Bu blogu yazdığım saatler itibarıyla Ulusal Basın, bu haberden biri hariç 'bîhaber'di!.. Önemli yayın organlarının; (Cumhuriyet,Hürriyet ve Milliyet dahil), internet sitelerinde de yazılı olanında da henüz rastlamadım. İlginç olanı da belirteyim; Yeni Şafak'ta var bu haber!

***

Yaklaşık dört ay önce bir felç geçiren ve İstanbul’da gördüğü tedavi sonucu sağlığına kavuşarak Pazartesi günü Mersin’e dönen Nevit Kodallı, bu akşam ( 1 Eylül Salı) denize girmeye hazırlanırken geçirdiği enfarktüs sonucu vefat etti. Limonlu Beldesi’ndeki ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü’ne ait plajda denize girmeye hazırlanırken aniden fenalaşması üzerine eşi Olcay Kodallı hemen sağlık ekiplerini çağırdı ancak Nevit Kodallı, hastaneye götürülürken yolda yaşamını yitirdi. Kodallı’nın naaşı, Erdemli Devlet Hastanesi Morguna kaldırıldı.

Atatürk Oratoryosu, Telli Turna Süiti, Van Gogh Operası gibi yapıtlarıyla tanınan Nevit Kodallı 1924'te Mersin’de doğdu, ortaokulu bitirdikten sonra ağabeyinin özendirmesiyle 1939 yılında Ankara Devlet Konservatuarı Kompozisyon Bölümüne girdi. Necil Kazım Akses ile kompozisyon, Ferhunde Erkin’le piyano, Ernst Preatorius ve Hasan Ferit Alnar’la teori ve müzik tarihi çalıştı. Konservatuarın ileri devresini 1947'de bitirdikten sonra 1948'de devlet bursuyla Fransa’ya gönderildi. Paris’te Ecole Normale de Musique’de Arthur Honegger’in kompozisyon, Jean Fornet’nin orkestra şefliği öğrencisi olarak çalıştı, ayrıca Nadia Boulanger’den özel dersler aldı. 1953'de Türkiye’ye dönerek Ankara Devlet Konservatuarı’nda kompozisyon öğretmenliğine getirilen Kodallı, 1955 - 1991 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde orkestra şefliği, 1971 - 1981 yılları arasında Devlet Balesi’nde yönetmenlik, 1989 - 1993 arasında Ankara Devlet Konservatuarı’nın Müzik ve Müzikoloji Bölümü Başkanlığı yaptı.
Bir dönem Kültür Bakanlığında “bakan danışmanı” olarak da çalışan Kodallı, emekli olduktan sonra Mersin’e dönerek yörenin müzik yaşamına katkı yapmaya başladı. Nevit Kodallı, Çukurova Devlet Konservatuarı’nda dersler verdi, Mersin Filarmoni Derneği’nin danışmanlığını yaptı, ayrıca Mersin’de koroların kurulmasına önayak oldu. 1981 yılında ” Devlet Sanatçısı” unvanı verilenKodallı, Fransa’nın edebiyat ve güzel sanatlar alanında sunulan “Officier” nişanı, Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın “Onur Ödülü Altın Madalyası , Anadolu ve Cumhuriyet üniversitelerinin onursal doktora ünvanlarının sahibiydi.

Kodallı’nın yaşamını anlatan Evin İlyasoğlu’nun nehir söyleşisi ile bestecinin yaşamını anlatan “Mersinden Yükselen Çağdaş Ses” adlı kitap geçtiğimiz aylarda yayımlanmıştı.

Evli ve iki çocuk babası olan Nevit Kodallı’nın cenazesi Perşembe günü öğle namazından sonra Mersin’de toprağa verilecek.

Kodallı ailesine ve Türk müzik camiasına başsağlığı diliyorum, ışıklar içinde yatsın…





Kaynak(Alıntı): http://www.kahramankaptan.com/

http://www.turkoperaforum.com/new_port/viewtopic.php?p=1http://www.kahramankaptan.com/0335#p10335


http://yenisafak.com.tr/KulturSanat/Default.aspx?t=02.09.2009&i=208697



 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..