Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Bestekar 3. Selim ve Sadullah Ağa

Bestekar 3. Selim ve Sadullah Ağa
 

Devlet işlerine önem verdiği kadar sanata ve sanatçılara da son derece değer veren Padişah 3. Selim’in isteğiyle sarayda yaşamaya başlayan büyük bestekarlardan Sadullah Ağa, saraydaki cariyelerden biri olan Mihriban’a aşık olur. İçten içe beslediği aşkını daha fazla saklayamayan Sadullah Ağa bu duygularını sevdiğine açar. Mihriban’da bestekara karşı ilgi duymaktadır. Ve aralarında büyük bir aşk başlar. Tabi böylesine bir aşkın gizli kalması mümkün olmayacağı için zamanla bu iki sevgili arasındaki aşk söylentilerle yayılır ve Padişah 3. Selim’in kulağına kadar gider. 3.Selim, bestekar Sadullah Ağa’yı çok sevmesine rağmen, saray ahlak ve adabına uymadığı için hapse attırır. Bestekar Sadullah Ağa padişahın nazarında gözden düştüğüne mi yansın, sevdiğinden ayrı kaldığına mı… Bu duygular içinde acısını, ıstırabını şarkılara döker Sadullah Ağa. Ve o muhteşem besteleri yaparken “Beyatiaraban” makamını bulur. Bu makamda yaptığı bestelerini de kendisini ziyarete gelen diğer musikişinaslara ve talebelerine okur. Hepsi de göz yaşları içinde dinlerler ve çok etkilenirler. Kısa bir zaman sonra ise saraydaki fasılda saz heyeti bu yeni makamdaki eserleri icra etmeye başlar. Tabi bu durum, hassas bir kulağa sahip olan 3. Selim’in hemen dikkatini çeker. Fasıl’dan sonra Padişah 3. Selim bu makam ve bestelerin kime ait olduğunu sorunca durum kendisine anlatılır. Padişah bundan çok müteessir olur ve Sadullah Ağa’nın derhal hapisten çıkarılmasını emreder. Bununla da kalmaz, bestekarı sevdiği hanımla evlendirir.

Şimdi biz, Padişah 3. Selim’in devlet adamlığını takdir ile bir kenara bırakıp, sanatçı kişiliğine bakmaya devam edelim.
Devlet yönetimindeki başarılarının yanı sıra sanata bu kadar gönül vermiş, sanatla bu kadar iç içe yaşayan padişah 3. Selim Aralık 1761’de İstanbul’da doğmuştur. Padişah 3. Mustafa ve sanatseverliği ile tanınan Mihrişah sultan’ın oğludur.
3. Selim küçük yaşlarında şiir ve musiki ile ilgilenmeye başlar. Daha şehzadeliği sırasında Ortaköylü İsak’tan ve Kırımi Ahmet Kamil’den musiki dersleri alır. Aynı dönemde yaşayan Sadullah Ağa ve Arif Mehmet Ağa gibi üstatlardan da istifade eder. Doğuştan sanatçı olan Padişah 3. Selim, devrinin en büyük bestekarlarından olan Hamamizade İsmail Dede’den de dersler almış ve bestekarlıkta onların seviyesine ulaşabilmiştir.
Sarayı bir konservatuvar durumuna da getiren 3. Selim, klasik Türk musikisi tarihine adını altın harflerle yazdıran bestekarlar Dede efendi, Basmacı zade Abdi efendi, Nikoğos Ağa gibi bestekarlara sarayın kapılarını açmış ve onları her zaman taltif ederek hak ettikleri değeri vermiştir. Bir bakıma Türk musikisinin altın dönemidir 3. Selim dönemi. Ve padişahlığı zamanındaki Türk musikisinin bu altın çağını, kendi bulduğu “suzidilara” makamıyla da taçlandırmıştır 3. Selim. Bizlere kadar ise ancak 30 civarında bestesi ulaşabilmiştir.


Erol Güldiken

 
Toplam blog
: 53
: 1368
Kayıt tarihi
: 31.10.08
 
 

Bestekar ve Yazar'ım. Sanat, kişisel gelişim ve hayata dair; elimin erdiği, dilimin döndüğü ve ka..