Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '17

 
Kategori
İstanbul
 

Beton Şehir İstanbul ve Diğerleri

Beton Şehir İstanbul ve Diğerleri
 

Maltepe sahili 2017 ( Hakan OKER )


İstanbul ile ilgili çok yazdım, artık yaşanmaz bir şehir olduğunu ve gün geçtikçe daha da kötüye gittiğini dile getirmiştim. Ne yazık ki geçen yıllar beni yanıltmıyor. İstanbul için artık beton şehir diyebiliriz. 

Doğma büyüme bir İstanbullu olarak 1970 lı yılların başından beri bu güzel şehirin nasıl bu hallere geldiğini gözlemleyebiliyorum. Benim çocukluğumda İstanbul'un beton sınırı batıda Yeşilköy'de, doğuda ise Kadıköy'ün az ilerisinde bitiyordu. Ama şimdi her iki yönde de beton sınırı coğrafi sınırına dayandı, hatta kuzeye Karadeniz sahiline dayandı. Nüfus neredeyse 3 katlandı. Tarihin bize güzel mirası canım İstanbul yaşanmaz hale geldi. Bu durumu genç neslin anlaması zor, ama onlar bile yavaş yavaş düşünmeye başladılar.

Bunun sorumlusu dönemlerin hükümetleri ve belediyeleridir. Özellikle son 15 yıl bu kötüye gidiş zirve yapmıştır. Ve bizi yönetenlerin bugün "evet biz hata yaptık, üzgünüm" demeleri ne yazık ki durumu kurtarmıyor. Önümüzdeki yıllarda yapılacak olan projelere baktığımızda da bu söylemin samimi olmadığını görüyoruz.

Betonlaşan şehir sadece İstanbul değil, Ankara Bursa ve İzmir gibi büyük şehirlerimiz için de geçerli. İzmir büyük coğrafik yüzölçümü ile hala şansı var. Ama gelişmeler bu güzel şehrimiz için de olumlu görülmüyor.

Yıllarca bu şehirlerimizi yönetenler bir bir istifa ediyorlar. Çok üzgünler. Çünkü ellerindeki siyasi kuvvetle istedikleri gibi yönetiyorlardı. Şehirlerinin geleceğini uzun vadede düşündükleri tartışılıyordu. Ama ne olduysa oldu, bir bir istifalarını vermek zorunda kaldılar. Bu şehirlerde yaşayan bizler neden diye soruyoruz, cevabını net bulamıyoruz. Bir çok kişinin dediği gibi, "başarılı iseler neden istifa ettirildiler, başarısız iseler neden hesap sorulmadan istifa ettirildiler". Bu soruların cevabını belki alamayacağız, belki de uzun yıllar sonra alacağız.

Ama bildiğimiz birşey var, betonlaşan şehirlerimizi yönetenlerin hesap vermeden gitmeleri (en azından halk tarafından gönderilmeleri gerekirdi) yanlarına kâr kalacak. Tıpkı 1950'li yıllardan beri olduğu gibi. 

Biz faniyiz, bu güzel şehir İstanbul (ve diğerleri) bu kötü gidişatı affetmiyecek.

 

 

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..