Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '13

 
Kategori
Güncel
 

Betonpiyat

Betonpiyat
 

NE ANLADIN?


Eldeki imkanlara göre çok iyi bir sunum gerçekleştiren Olimpiyat komityesini tebrik etmek lazım. İyi hazırlanmışlar ama sorun sunumda değil. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) öncelikle Olimpik Ruha bakar ki o ruhtan bizde eser yok.

Hayal edin 2020 Ağustos ayında olimpiyat oyunları için bilet sırasındasınız ve çocuğunuzla eskrim müsabakalarını izlemeye gidiyorsunuz. Mümkün mü?

2020 olimpiyat oyunları için 28 disiplin olabileceği ve bunu nasıl azaltabilecekleri tartışmasını okudunuz mu? Hayır, okumadınız.

Olimpiyat dinamikleri farklıdır.

Ekonomi ile bağlantılı olsaydı İstanbul ilk turda Madrid’i rahat geçerdi. Demek ki bu tez baştan fiyasko ile sonuçlanıyor. Madrid’e oy verenler spor ruhuna oy vermiştir. Japon sunumu başlarken ilk sözleri “Hiçbir uluslararası spor organizasyonunda bir kere bile bir Japon sporcu dopingli çıkmamıştır.” dediğinde bizim sadece hayal dünyasında kürek çektiğimiz aşikardı. Kürek’te bir olimpik spordur, hiç olimpiyatlarda kürek izlediniz mi? Olimpiyat komitesi, nükleer sızıntı korkusuna, ülkede ki anti-demokratik eylemlere, ekonomik krizlere bakana kadar ana kriteleri var. Oradan geçersek, sonra başka sorunları çözmeye çalışırız.

3 şehir belli olduğundan beri Tokyo’nun kesinlikle alacağını düşünüyor ve söylüyordum. Bunu tahmin etmek için kına stoklamaya, Arjantin’de ki oturuma Brezilya’dan katılmaya, Sultanahmet’te ekran kurmaya gerek yoktu. Olimpiyatlar adil dağıtılır.  Japonlar atamızın sözünü uygulayabildiği için almıştır. “Zeki, çevik ve ahlaklı” sporcular yetiştiriyorlar ve sporcularına gözü gibi bakıyorlar. Sporcuların eğitimi, gelişimi zaten apayrı bir tartışma konusu. Olimpiyat oyunlarına olimpik sporcu yetiştirmeyi öğreneceğiz, sonra olimpiyat şampiyonları yetiştirmeyi öğreneceğiz, sonra bunu sürdürülebilir politikalarımız haline getireceğiz, sonra Olimpiyat oyunlarına güzel ülkemizde ev sahibi olacağız. Bunun dışında ki her yol kötü yoldur, zorlama yoldur.

İstanbul’un mevcut büyüme hızı ve yaşanabilirliği artık olimpiyatlara ev sahibi olmamıza müsaade etmez. İstanbul’un yakın gelecekte ki oyunlara ev sahipliğini hayal olarak görüyorum.

Olimpiyat oyunları Londra gibi marka bir şehire ekstralar kazandırmamıştır, İstanbul artık marka bir şehir. Yaşanır hale getirmek için olimpiyat almaya gerek yok, emniyet şeridi olmayan şehre zaten olimpiyatları vermelerini beklemek fazla hayalcilik olur.

Türkiye’nin gelecek Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği için aday şehri İzmir olmalıdır. İzmir 2024 ile ön adaylık başvurusu düzenler, buna hazırlanmak için 4 yılımız var. 2024 oyunlarına kim katılırsa katılsın, eğer Almanlar aday olursa zaten alacaktır. Planlamalar olimpiyat gibi konularda uzun  süreli yapılır.  Bu süre zarfında anti-doping sistemi gelişir (gerçek anlamda zero-tolerance) ve sporcu eğitimi yeni projeler ile farklı bakış açısı kazanır. Asıl adaylığa 2028’de başvurulur, bunun için 8 yıl gibi bir süre var, düzenlemek içinde 15 yıl. Bu süre hazırlanmamız için çok ideal bir süre. Hem olimpik ruha, hem de İzmir’i Dünya marka şehri yapmak için.

 
Toplam blog
: 43
: 543
Kayıt tarihi
: 03.05.11
 
 

 İsyancı ruhlu, demokrat, kendi çapında yazar... ..