Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '12

 
Kategori
Kitap
 

Beyaz Badanalı Ev

Beyaz Badanalı Ev
 

İnsanın ideallleri doğrultusunda koşmasından daha güzel ne olabilir ki? Gazeteci, Hukukçu Sabahattin İlhami Tüzüm'de yaşamı boyunca inandığı demokrasi adına  mücadele etmiş, ideallerinden taviz vermeden demokrasi karşıtı bir sisteme karşı çıkmıştır.

Askeri darbe ile demokrasinin kesintiye uğradığı 1960'lı yıllarda, Kars'ta Anadolu adlı günlük bir gazete çıkaran Sabahattin İlhami Tözüm, yazılarıyla darbeci sisteme karşı koymaktadır. Hakkında birçok davalar açılmış, hapislerde yatmıştır.

Kars'ta göreve başlayan Sultan adlı Hakimle, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden arkadaş olan  Tüzüm, haksızlığa tahammül edememekte, demokrasi karşıtı sisteme başkaldırılması gerektiğini savunmaktadır. Aynı görüşte olmasına rağmen Sultan Hakim, yasalar önünde birşey yapamaz, yasaları uygular, ve aşık olduğu adam Tüzüm'de ceza evine girer.

Sabahattin İlhami Tözüm, yıllardır yaşadıklarını, gördüklerini kalemiyle görüntülemiş. Hikayeler, şiirler, destanlarla anlatmıştır. Ve oğlu yönetmen, İrfan Tözüm tarafından kitaplaştırılmıştır.

Sabahattin İlhami Tözüm'ün düşlediği,

Beyendiğim, 'Beyaz badanalı ev' şiirini  paylaşlaşmak istiyorum.

Deniz kıyısında bir beyaz badanalı evim olsa./ Perdelerine, kır çiçekleri serpili pencerelerinin./ Yorgun kuşlar konsa pervazlarına ve maviler dolu camlarına akşamın sabahın bütün ışıkları vursa./ Gemiler gelip geçse önünden./ Bahçesinde bir çeşme gündüz demeden, gece demeden, durmadan dinlenmeden aksa./ Yığın yığın iyilik odunları, ocağında yaz boyu, kış boyu yansa..

Ağaçları meyvelerin en tatlısını verse rüzgar dinlense dallarında./ Çiçekler bal arıları şarkı söylese./ Deniz kıyısında bir beyaz badanalaı evim/ Ve taparcasına sevdiğim, tapılırcasına sevildiğim./ Ellerim, göz bebeklerim, canım ciğerim bir de karım olsa./ Beyaz badanalı evin, beyaz odalarında serili minderlerin./  İşlemeli kılıflarında ve beyaz patiskalarda./ Karımın gündüzleri geceleri, bütün emekleri, tek tek.. Nakış nakış sıralansa./

Akşamları bağdaş kurup oturdum mu divanda. Şöyle kalaylı bakır sini içinde 'Allah ne verdiyse' önüme getirse.  Bilecek rakıyı ne kadar çok sevdiğimi./ Bir tek de kendisi atsa./ Gözleri çakmak çakmak yanakları nar gibi kızarsa../ Beraber ağlasak beraber gülsek, dünyadaki tüm güzellikler bir yanda./  Allah Allah../ Allah Allah../ Gelde ölme işte o anda!. Deniz kıyısında bir beyaz badanalı evim/ Birde karım olsa./ Damında uzansak yaz geceleri yan yana./ Çevirsek ellerimizi gökyüzüne/ Yıldızlar avuçlarımızda toplansa  o anda./ Deniz kıyısında bir beyaz badanalı evim , bir de karım olsa..

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..