Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '08

 
Kategori
İnançlar
 

Beyaz çarşaf

Beyaz çarşaf
 

Anlı şanlı düğün yaptılar. Yedi gün, yedi gece kırmızı kayışlı davullar çaldı. Sayısı belirsiz mal kesildi. Baba oğluna tam da istediği gibi bir düğün yapmıştı.
Yedinci günün sabahında tüm köylüler toplandı gelin çıkartmaya gidildi. Gelinde güzel mi güzel. Daha 16 sında eli kınalı Fatma'cık. Ata bindirdiler, yolunu oğlan evine dönderdiler. Kocası olacak Ali'yi tanıyordu, hem de çok seviyordu. Ali de Fatma'yı. Fatma'nın eline erkek eli değmemişti. Tüm ziynet'ini sevdiği erkeğe Ali'ye saklamıştı.

Gelin koca evine getirildi. Baba mağrur damın başında elinde boyalı şeker'leri çocuk'lara ve düğün halkına şaçarken bir yandan da yüksek sele "Gelin'ime Haydar oktan beş çütlük tarla, karadede ki iki çütlük bağ vede buzağılı sarı ineği verdim." diye düğün halkına ilan etti. Kaynana Döne Hatın da " Oğlaklı sümbül keçi ve babasında düşme uzun çayırdakı iki çütlük tarlayı gelinime veriyorum" diya herkese ilan etti. Hasan emmi ve Döne hatın köyün en zengini idi. Onlara da bu yakışırdı. Köy köy olalı böyle düğün görmemişti. Böyle gelinine bağışta bulunanı da. Gelin artık attan inebilirdi. Attan indirildi. Eve girerken eşiklikte kaşık gelinin bir darbesi ile parçalandı. Bu eve darlık girmeyecekti. Gelenekler böyleydi.
Herkes gelin yemeğini de yedi. Düğün yorgunluğunu atmak üzere herkes evine dağıldı.

Kız evinde buruk bir mutluluk kızlarını köyün en zengin ailesine gelin vermişlerdi. Allah için damatları Ali de saygılı çocuktu. Ama gel gör ki kınalı kuzuları Fatma'ları evden ayrılmıştı.

Oğlan evinde bir gurur bir onur allı şanlı düğün tutmuşlardı oğullarına. Akşam olamak bilmiyordu. Ali gerdeğe girmek için heyacandan renkten renge giriyordu. arkadaşları Ali ile dalga geçiyorlardı. "Oğlum sakın bir çuval inciri berbat etme." diye. Ali hem onlara cevap yetiştirirken bir yandan da ya "bu işi beceremezsem rezil olurum" diye heyacandan dili kuruyordu. Yendi içildi, damadı gelinin odasına gönderme faslına geçildi. Ali'nin sırtına vuran vurana odaya zor düştü. Kapıyı kapattı.

Odanın tam ortasına kutnu yorgan atlas döşek serilmiş. Döşeğin üzerinde Beyaz bir çarşaf. Fatma bir ceylan kadar ürkek, bir tavşan kadar korkak ayakta Ali'sini sevdiği kocası'nı bekliyor.

Hasan emmi ve Döne hatun sabah neler yapacaklarını konuşuyorlar. Hasan emmi mağrur; "Döne Sabahınan çarşaf'ı balkonun üstündeki direğe as. As ki çümle alem görsün." Döne hatun "Olur herif sende baş bağlama gelecek kadınlara bir çebis kestir de onlara da yemek yapalım" (Gelin gerdek gecesi sonrası köyün kadınları tarafından kızlığa veda kadınlığa hoşgeldin töreni ile baş bağlama töreni yapılır.)
Ali titrek bir sesle Fatma'sına hoşgeldin der. Fatma ürkek bir sesle saol der. Ali Fatma'yı elleri ile soyar. Kendisi de soyunur yatağa girerler. Ali heyecan dan tirtir titremekte Fatma ondan da berbat. Ali tüm çabasına karşın başarılı olamaz. Başlar ağlamaya. Fatma Ali'm kurban olurum ağlama sonra olsun, hele biraz dinlen dese de Ali'nin dünyası karamıştır. Ali bayılır Fatma panik içinde kaynanasına koşar. Döne hatun perişan ne yapsa şimdi. Hasan emmiye haber verir. Hasan emmi içeri girer Ali baygın yatakta yatıyor. Yüzüne su serperler kolanya koklatırlar. Ali kendine gelir. Gelir gelmesinede; Beyaz çarşaf bem beyaz. Hasan emmi çok berbat hasan emmi bu damı gelecekti başıma diye döğünür durur. Döne hatun herif sakin ol dese de Hasan emmi'yi zaptetmek ne mümkün. Beyaz çarşafı bu halka nasıl izah edeceğiz der başka birşey demez.

Bu utançla yaşayamaz bu köyde. Çarşaf beyaz olmamalı kanlanmalı.
Gözü dönmüş Hasan emmi Eli kınalı Fatma gelini boğar aracıkta. Ağzından gelen kan'la da çarşafı kanlandırır. Artık onuru kurtulmuşur. Çarşaf kanlanmıştır.
Daha sabaha da çok var Fatma gelin ölmüş, damat Ali donmuş, Döne hatun perişan. Hasan emmi ve Döne hatun odalarına geçerler. Nasıl anlatacaklar halka bu durumu? Hasan emmi kız dayanamadı öldü deriz felan derken içerde Ali dayanamaz bu duruma. Kanlı çarşafı evin merteğine bağlar bir sandalyeye çıkar ve kendini asar.

Sabah yaklaşıyor, Hasan emmi oğlunun odasına girer ne görsün. Kınalı elleri ile yerde yatan Fatma gelin, Mertekte kanlı çarşaf'la asılmış damat Ali.
Örf adet'ler, töre'ler başımıza neler getirmiyor ki?

Bu ülkede beyaz çarşaf polemiği sonunda kan'landırmak için umarım toplum kurban edilmez.

 
Toplam blog
: 139
: 795
Kayıt tarihi
: 29.09.06
 
 

10.12.1949 yılında Nurhak'ta fakir bir ailenin yedinci cocuğu olarak dünyaya geldim. Ziraat okulunda..