Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '13

 
Kategori
Güncel
 

Beyaz Ekmek...

Beyaz Ekmek...
 

 

Beyaz ekmeğin sofralardan kaldırılması düşüncesini çok doğru buluyorum…

Kırsal alanlarda yıllardır kepekli esmer ekmeklerden yiyorduk…

Su ile çalışan değirmenlerde öğütülen buğday, buğday çavdar karışımı ve arpa unlarıyla yapılan ekmeklerin lezzeti ve besleyiciliği bir başkaydı…

Şehirleşmemizle birlikte, köylülerin “şehir ekmeği” dediği ekmeklerle tanışmış olduk… Köylü kesimin bile süreç içinde “şehir ekmeğine yöneldiği bir döneme girdik…

Yıllardır sağlıksız beyaz ekmek yiyoruz…

Kepeği alınmış ve çeşitli katkı maddeleriyle şişirilmiş beyaz ekmek, hem sağlımıza zararlı hem de çabuk bayatladığı için çok fazla israflara neden olmaktadır…

Kepekli tam buğday ekmekleri, kepekli çavdar ekmekleri veya tüm tahılların karışımından oluşturulmuş ekmekler sağlığımız için daha yararlıdır… Kepekli ekmeklerin sindirimi daha kolaydır… Bağırsaklarımız bu sayede daha iyi çalışır… Besin değeri bakımından da, beyaz ekmekten daha yararlıdır… Bu sayede ekmek israfımız da azalacaktır…

Fırınların ve ekmeklerin sağlıklı bir standarda girmesi ülkemiz ve gelecek nesil için çok önemlidir… Halkımızı beyaz ekmek yeme alışkanlığından vazgeçirebilmek için bu konuda çok önemli tanıtımlara ve reklamlara ihtiyaç vardır… Ekmekle beslenen, ekmeğin en çok tüketildiği bir ülke olarak, ekmeğin kalitesini, gıda değerini artırmak zorundayız…

Ekmek ve ekmek çeşitlerini tebliğine göre ( 2008/ 5):

1- Tam buğday ekmeği

2- Kepekli ekmek

3- Çavdarlı ekmek

4- Yulaflı ekmek

5- Mısırlı ekmek

6- Karışık tahıllı ekmek

7- Vakfıbekir (Trabzon ekmeği)

8- Diğer ekmek çeşitleri… Tahıl, unu, kırması, ezmesi, soya, yağ, süt vb katkılı ekmekler…

Beyaz ekmek, posa, vitamin ve mineral bakımından fakirdir… Buğdayda bulunan tüm yararlı kısımlar kepekle birlikte atılmıştır… Tam buğday ekmeğinde çinko, iyot, kalsiyum E vitamini, D vitamini, protein varken, kabuğu, kepeği alınmış buğday unundan yapılmış beyaz ekmek ise tüm bu yararlı gıdalardan yoksullaştırılmış oluyor…

Tam buğdaydan, diğer tahıllardan veya çeşitli tahıl karışımlarından yapılacak kepekli esmer ekmek beyaz ekmeğe göre daha geç bayatlayacağından, daha doyurucu olacağından daha az tüketileceğinden ekmek israfının önüne de geçilmiş olacaktır…

Başbakanın bu yöndeki düşüncelerine ve girişimlerine katılıyorum…

Yediğimiz ekmeğe bir kalite getirilmesi, fırıncıları bu yönde eğiterek, daha sağlıklı, besleyici ekmekler yemek hepimizin hakkıdır…

Beyaz ekmekten vazgeçin daha sağlıklı olun, afiyet olsun…

  

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..