Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '07

 
Kategori
Futbol
 

Beyaz pele ve yine kara talih

Beyaz pele ve yine kara talih
 

Teknik direktörlerin futbolculuk yaşantıları ne kadar parlak geçerse geçsin; teknik adamlık kariyerleri pek başarılı olamayabiliyor:

Bir dönem Romanya Millî Takımı'nın yıldız ismi, Avrupa futbolunda "Karpatlar'ın Maradonası" ve 1996-2001 seneleri arasında Galatasaray'ın Türkiye Ligi'nde fırtınalar estirdiği, Avrupa Kupaları'nda zaferler kazandığı dönemin belki de en önemli oyuncusu olan George Hagi; ne var ki futbolculuk kariyerindeki başarı çizgisini, teknik adamlığına taşıyamadı.

Ve Arthur Antunes Coimbra. Nam-ı diğer Zico... 1982 Dünya Kupası'nın yıldız oyuncularından olup; dünya futbol otoritelerinden "Beyaz Pele" lakabını almayı başaran, Fenerbahçe'nin çiçeği burnunda teknik direktörü. (Çünkü daha bu sezon geldi.)

Türk futbol kamuoyu parlak futbolculuk kariyerlerine güvenerek, zamanında bu isimlerden çok şey bekledi. Ve daha bunlar gibi ligimizde bir sürü, eskiden birer yıldız futbolcu olan teknik adamlar vardı. Ve halen var:

    Walter Zenga (İtalya Millî Takımı Eski Kalecisi- Gaziantepspor Eski Teknik Direktörü) Eric Gerets (Belçika Millî Takımı Eski Defans Oyuncusu- Galatasaray Teknik Direktörü) Jean Tigana (Fransa Millî Takımı Eski Oyuncusu- Beşiktaş Teknik Direktörü)

Ve bunların dışında Ziya Doğan, Ertuğrul Sağlam, Aykut Kocaman, Bülent Korkmaz... Kulüpler haklı olarak bu isimlerden, kendilerine teknik adam olarak katkı yapmalarını beklerler. Taraftarlar da başarılı sonuçlar almayı beklerler. Ama bazılarının hayalkırıklığına uğradığı anlar da yok değildir.

Dün akşam Zico, nam-ı diğer Beyaz Pele; Fenerbahçe'ye gönül vermiş futbolseverleri bir kez daha hayalkırıklığına uğrattı. Aslında bir tek o değildi; sarı- lacivertli gönüldaşları üzen:

Sezon başında Güney Amerika'nın en iyi defans oyuncusu olarak sarı-lacivertli kulübe kazandırılan Lugano; belki hatalarıyla pek o kadar göze batmadı. Fakat üç sezon önce Belçika'nın en iyi defans oyuncularından biri olarak Fenerbahçe'ye gelen Önder Turacı; dün Fenerbahçe'nin Avrupa Kupaları'ndan elenmesinde neredeyse kilit rol oynadı. Bir zamanlar Önder Turacı için; Fenerbahçe ve Galatasaray kulüpleri karşı karşıya gelmişlerdi. Alex ise; uzun bir aradan sonra, bir zamanlar nasıl futbol oynadığını hatırladı. Tuncay'ın yırtıcı futbolu, yerini dün pozisyon hovardalığına bıraktı. Dün Volkan'ı izledikten sonra, sadece Fenerbahçe taraftarlarını değil; Fatih Terim'i de derin endişeler kaplamış olmalı Mart ayındaki zorlu Norveç ve Yunanistan maçları için.

Fatih Terim deyince... Belki formasını giydiği 14 sene boyunca Galatasaray; şampiyonluklara hasret kalmıştı. Ama Fatih Terim; yine de Galatasaray'la özdeşleşmiş bir isim olarak kaldı futbolseverlerin hafızalarında. Belki 2000 yılında kazanılan UEFA Kupası bir bedel olmuştu; 14 yıl boyunca kaçan şampiyonluklara.

Buna karşın Avrupa Kupası'ndaki hezimet sonuçlar artık kara talihiydi; Beyaz Pele'li Fenerbahçe'nin.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..