Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '15

 
Kategori
Güncel
 

Beyaz Toros!

Beyaz Toros!
 

İŞTE MEŞHUR! BEYAZ TOROS


Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisince Van'da düzenlenen mitingde 'Beyaz Toros'la ilgili söylediği sözler gündemi sarstı.

Davutoğlu; "…Bırakın makamımızı, koltuğumuzu, canımıza dahi mal olsa bu yoldan, bu kutlu yoldan dönmek, vazgeçmek bizim için söz konusu değildir. Zaten şer odakları da bu kararlılığımızdan çekiniyor. Çünkü biliyorlar ki AKP zayıfladığında terör odakları güçlenecek ya da Çözüm Süreci zayıflayacak. Çünkü biliyorlar ki AKP iktidardan indirilirse ya bu terör çeteleri ya da eskiden olduğu gibi 'Beyaz Toroslar' dolaşacak…"

Peki, nereden çıktı şimdi bu 'Beyaz Toros' ve ne anlam ifade ediyor?

Seçimlere şunun şurasında bir hafta vakit kaldı. Son yapılan tüm anketlerde AKP iktidarının (dolayısıyla Cumhurbaşkanı'nın) sallantıda olduğu görülüyor. Halkta büyük bir sessizlik hakim, sokakta yaklaşan büyük bir fırtına öncesi gibi bir hava var. Birileri, 07 Haziran seçim sonuçlarını çok arayacak gibi.

Geçmiş seçimlerde iktidarca kullanılan mağdur edebiyatının artık yeterince prim yapmaması üzerine, iktidarın taktik değiştirerek korku yayma ve tehdit siyasetine geçmesinin sonucudur, bu söylem. Aba altından sopa gösterme diyoruz biz buna. Aynen bir zamanlar askeri iktidarın; "12 Eylül öncesine dönmek mi istiyorsunuz?" diye tehdit ettiği söylemlere benziyor.

İnternete,  'Beyaz Toros' yazıp arama yaparsanız genellikle taraflı ve önyargılı yorumlara ulaşırsınız. Güya bu araç, JİTEM (aslında MİT) tarafından Doğu ve Güneydoğu’da 1990’lı yıllarda faili meçhul, infaz ve kaçırmalarda kullanılmış. Neredeyse tüm yorumlar bu yönde. Oysa bu araç, istihbarat görevlilerin genellikle kullandıkları devlet aracıdır.

'Beyaz Toros' fail-i meçhul cinayetlerin simgesi mi?

Velev ki öyle olsun, sen 13 yıldır iktidardasın. Adama sorarlar bu güne kadar ne yaptın? Kendi döneminde ve öncesinde gelişen faili meçhul olayların hangisinin perde arkasını gün yüzüne çıkardın? İHD'nin her yıl hazırladığı Türkiye İnsan Hakları İhlalleri raporlarına göre 2002 yılından bu yana 456 faili meçhul cinayet işlenmiş. Eski devirlerle en önemli fark, bunları duymuyoruz. Duyurmuyorlar.

AKP iktidar faili meçhullerle ilgili ne mi yapmış?

ASELSAN mühendislerinin yakın zamanlarda şüpheli şekilde ölmesi hakkında MHP araştırma komisyonu kurulmasını önermiş ama AKP karşı çıkmış.

2014 yılında HDP, Bingöl'de iki polisin şehit edildiği olayın aydınlatılması için araştırma komisyonu önergesi verdi. AKP'li vekillerin oylarıyla reddedilmiş.

2011 yılında BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan faili meçhul cinayetlere ilişkin önerge vermiş ancak süresi içinde cevaplandırılmamış.

2010 yılında CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Şükrü Elekdağ farklı zamanlarda faili meçhul cinayetlere ilişkin önergeler vermişler, bunlar da süresi içinde cevaplandırılmamış.

En son iki ay önce, CHP'nin terör oylarıyla ilgili Meclis'te komisyon kurulması önergesi AKP ve MHP vekillerin oylarıyla reddedildi.

Sonuç olarak;

Hangi devirde olursa olsun, devlet adına kanunsuz iş yapanların yakasına yapışmak yine devletin başlıca görevidir. Kişilerin yaptıkları yanlışlar devlete mal edilemez, tasvip de edilemez. Kanunsuzluk hiçbir şekilde kabul edilemez.

'Beyaz Toros'kavramı devlet ve millet hainlerinin korkulu rüyasıdır. Sokaktaki devlettir. Devletin istihbarat örgütün çalıştığının ve varlığının göstergesidir. Keşke Beyaz Toros'lara binenler şimdi de olsalardı da, Ankara katliamı olmasaydı, Dağlıca'da şehitlerimiz olmasaydı, polislerimiz uyurken şehit edilmeselerdi.

'Beyaz Toros' kavramı Öcalan ve Kandil için kötü  olabilir. Bu kavram, Devlet hainlerinin yanlı ve maksatlı dedikoduları sonucu kötü anılmış olabilir. Hatta herhangi bir muhalefet partisi bu kavramı iktidarı zor durumda bırakabilmek için kullanabilir. Bunları anlayabilirim.

Ama 13 yıldır her türlü devlet erkini ve kurumunu istediği gibi dizayn etmiş ve kullanmış iktidardaki partinin başkanının böyle bir söylemini kabul edemem, anlayamam. Bir Başbakan kendi halkını tehdit etmez. Bir Başbakan devleti adına iş yapan görevlileri afişe etmez, yanlış yapanları ayıklar, cezalandırır ama deşifre etmez.

Hele bir Başbakan evlendirme programı yöneticisi gibi milletinin üremesi için onlara hayırlı bir eş bulma sözü vermez. Çünkü hem Van'da, hem de tüm Anadolu'da bu işi yapanlara verilen sıfat aynıdır.

İZMİR, 23 Ekim 2015.

 
Toplam blog
: 159
: 1303
Kayıt tarihi
: 19.06.12
 
 

1963 yılında Balıkesir'in şirin ilçesi Erdek'te doğdum. Yüksek lisans eğitimimi Dokuz Eylül Ünive..