Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '11

 
Kategori
Sinema
 

Beyaz Yalan Kurtlar Vadisi Filistin

Beyaz Yalan Kurtlar Vadisi Filistin
 

Kurtlar Vadisi ilk olarak “Bu bir mafya dizisidir” ibaresi ile 2003 yılında hayatımıza beyaz ekrandan girmişti. Show Tv’de yayınlanan dizi tarih bakımından Amerika’nın Irak’ı işgal ettiği tarihlere rastlamıştı. Ülke gündeminin ve İstanbul üzerinde “Baronluk” savaşı ile reytingleri alt üst etmiş. Silahları ve bu tür adamlara özenen Türk altının adeta alt benliğine hitap etmiştir. Peki ya sonra ne oldu? Kanallar değişti. Ara verildi. Şimdi ise beyaz perde de meşhur vadimiz. Bu yazımda Kurtlar Vadisi’nin dizi ve film kronolojisinden ve son filmi olan Kurtlar Vadisi Filistin’den bahsedeceğim. 

*** 

İlk bölümlerinde amatörlükle beraber maddiyatın el verdiği ölçüde izlediğimiz Polat Alemdar ki o zamanlar kıvırcık saçlıydı! Şimdi ise İstanbul’u geçelim Türkiye’nin baronu olmuş BMW’ler ile dolaşan devletle işler yapan hatta Kurtlar Vadisi Irak’ta olduğu gibi Uluslararası konulara el atan, Amerika’ya kafa tutan, İsrail’i hiçe sayan, komşu ülkelerde kardeşinin yazdığı senaryolar sayesinde fenomen karakter olan ve hiçbir bölümünde en kritik çatışmalardan dahi yara almadan kurtulan namı diyar Polat Alemdar yani Necati Şaşmaz. Güzel bir Türk karakteri yarattık. Bunu kabullenmemek elde değil. Hollywood’un yıllarca diğer insanlar üzerinde Amerikan politikalarını bilinçaltına nasıl yerleştirdiyse bizde Türk’ün gücünü Dünya’ya Polat’la anlatıyoruz. Yâ da anlatmaya çalışıyoruz. 

Kurtlar Vadisi Filistin 

Gelelim asıl konumuz olan Kurtlar Vadisi Filistin’e, Pana filmin Kurtlar Vadisi Irak’tan 5 yıl sonra çektiği ve filmin senaryosunun yazıldığı zamanlarda Gazze’ye yardım taşıyan Mavi Marmara Gemisine İsrail komandolarının yaptığı operasyon ile Mavi Marmara olayına dönmesi yazılmakta olan senaryoya sonradan eklenmiş. Filmin başında da Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerinin yaptığı operasyon ile başlıyor. Filistin’de geçen olaylarda İsrail’in masum halka yaptığı insanlık dışı muamelelerini konu alıyor. Tabi filmde dizilerden görmeye ve duymaya alışık olduğumuz Polat Alemdar sözleri ve sahneleriyle birlikte. 

*** 

Bollywood sahneleri! 

Filmin ele aldığı konu itibariyle gündemde olan olayları birazda Türklük, milli duygularla harmanlayarak sinema izleyicisine aktarmayı gayet iyi başarmış. Bölgede yaşananları objektif olarak değerlendirmiş. Film içindeki bazı sahneler örneğin 2. Perde de Filistin topraklarında yer alan İsrail üssündeki sahneler filmin kalitesini düşüren sahneler olmuş. Üssün girişi ve dinamitle hava uçurma sahneleri beni bir ar 70’lerin tokat atmadan sağa dönen oyuncular devrine götürdü. Bunun gibi göze çarpan ben buradayım diyen senaryoda değil, uygulamada setin kurgusunda olan bir iki hata var! Hataları görünce aklıma Hintlilerin filmlerinden kareler gelmedi değil… Seyirci, konunun işlenişi nedeniyle bu sahneleri görmezden gelinebilir. Fakat daha dikkatli olmak gerek. 

*** 

Kurtlar Vadisi Filistin başka bir yönden incelendiğinde Türk Sineması açısında milat sayılabilecek bir film. Bunu Kurtlar Vadisi Irak içinde söyleyebiliriz. Peki neden? İzlediğim çoğu filmden halka verilen bir mesaj alamıyorum. Son iki filminde Pana film bunu başardı. Üzerinde durulması gereken mühim bir diğer konu ise politikayı Hollywood’un yaptığı gibi sadece film üzerinden vermek değil. Bunu faal olarak siyasette uygulayabilmektir. Sinemanın Uluslararası boyutunu yeni yeni keşfediyoruz. Bakalım bundan sonra bu tür filmler vizyonda olabilecek mi? 

*** 

Sonsöz; Türkiye’deki sorunları bir kenara bırakıp artık dış ülkelerle olan sorunlara el atan bir Polat karakterimiz var. Gerçek olmayan bir karakteri gerçekten iyi bir koz olarak kullanabiliriz.! Farkındalık… Filmin gösterime girmediği ülkeleri ve neden gösterilmediğini size bırakıyorum. 

Konu ile ilgili bağlantılı yazım; 

· Mavi Marmara’nın Sorumlusu Türkiye’dir: http://blog.milliyet.com.tr/Mavi_Marmara_nin_sorumlusu_Turkiye_dir/Blog/?BlogNo=253481 

Sinema Kategorisindeki diğer yazılarım;  

· Eyvah Eyvah-2 Gişelere mi oynadı? http://blog.milliyet.com.tr/Eyvah_Eyvah__2_Giselere_Mi_Oynadi_/Blog/?BlogNo=285171 

· Vasat bir film; Av Mevsimi… http://blog.milliyet.com.tr/Vasat_bir_film__Av_Mevsimi_/Blog/?BlogNo=282036 

· The Toruist’in şaşırtıcı sonu http://blog.milliyet.com.tr/The_Toruist__in_sasirtici_sonu/Blog/?BlogNo=281599 

· New York’ta 5 Minare ne anlatıyor? 

· http://blog.milliyet.com.tr/New_York_ta_5_Minare_ne_anlatiyor_/Blog/?BlogNo=274975 

S&S (Her Zaman Önde) 

SAMET SERBEST 

http://twitter.com/SAMETSERBEST 

 
Toplam blog
: 112
: 2756
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Ülke meselelerine kafa yoran ulusal çıkarları korumaya çalışan düşünen bir genç. İlkelerim; Üstün..