Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '20

 
Kategori
Kitap
 

Beyaz Zambaklar Ülkesinde

“Hayattaki aşırı düzensizliğin başlıca nedenlerinden birisi herkesin hayatta iyi bir düzen kurmaya çalışması, fakat hiç kimsenin hayatın kendisini düzene sokmak istememesidir.”

Lev Tolstoy

Rus yazar Grigory Petrov, Suomi denilen bataklıklar ülkesinin, Beyaz Zambaklar Ülkesine dönüşümünün zorlu hikâyesini anlatmaktadır bu eserinde.

Büyük bölümü bataklık geri kalan kısmı ise tarıma pek elverişli olmayan bir toprak yapısına sahiptir Finlandiya. Yaklaşık alt ı yüz yıl süren İsveç idaresi sonucunda ülke daha bir yaşanmaz hale gelmiş, tembel ve işe yaramaz oldukları gerekçesiyle gönderilen İsveçli görevliler düzeni iyicene bozmuş, yoksul köylüler açlık ve salgın hastalıkların pençesinde kıvranırken, şehirlerde görevli nüfus gündüzleri çalıştıkları yerlerde zaman öldürüp, akşamları ise başta içki olmak üzere her türlü iğrençliği ele alıp sabahlara kadar eğleniyorlardı. Sivil kesim bu durumda iken yoksul ülkenin sembolik ordusu gene İsveçli subayların önderliğinde içki, kumar, küfür çılgınlığına devam ediyor kendi halkına çok kötü davranmaktaydı.

İşte böylesine bir ortam tüm çirkinliği ile hüküm sürerken İsveç’in hegemonyası sona ermiş ancak bu seferde Rusya’ya bağlı olma dönemi başlamıştır. İsveç ülkesinin asırlar süren kötü yönetiminden sonra Rusya yönetimi ile biraz nefes alabilen Finlandiya’da Johan  Vilhelm Snelman isimli bir filozof ile bir avuç aydının önderliğinde Finlandiya Kurtuluş Harekatı önce bir kıvılcım olarak  görülür daha sonra söndürülemeyen ateş tüm ülkeyi sarar. Asker, doktor, din görevlisi, işadamları, akademisyen gibi kanaat önderleri Snelman liderliğinde büyük bir savaş verirler.

Kazanan Beyaz Zambaklar Ülkesi olur…

Şu satırları da paylaşmak istiyorum yaklaşık bir asır öncesinden Futbol konusunda oldukça ilginç bir Snelman yorumu:

Finlandiyalıların ayakları kuvvetli, fakat beyinleri gelişmemiş bir halka dönüşmesini istemiyorum, aşağısı manda ayağı, yukarısı koyun kafası, kutuya benzer boş ve hafif kafatasından ibaret vücutlara sahip olmaktan memnuniyet duymamız mümkün değildir

 
Toplam blog
: 262
: 1569
Kayıt tarihi
: 27.09.07
 
 

Anadolu'nun doğusunda sonradan ismi değiştirilen köylerden birinde zemheri zamanına denk gelen bi..