Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '08

 
Kategori
Bilim
 

Beyin 'Hack'lemek

İnternet sitelerinin ‘hack’lenmesi moda bir davranış. Ancak beyinlerin ‘hack’lenmesi şimdiye dek, bilimkurgu romanlarda kalan bir konuydu.

“ABD merkezli Epilepsi Vakfı'nın tartışma forumuna bilinmeyen kişilerce yazılan mesajlar ziyaret eden hastalarda ciddi migren ağrıları ve epilepsi krizlerini tetikledi. 22 Mart tarihinde başlayan eylemde korsanlar otomatik bir yazılım sayesinde foruma içinde hareketli bir resim barındıran mesajdan yüzlerce yolladı. Normal kullanıcılar için sinir bozmaktan başka hiçbir etki yapmayacak bu olay, epilepsi hastalarını allak bullak etti. Hareketli, yanıp sönen, parlak renkli ışık ve görsel unsurların, bazılarında krizi tetiklediğini bilen siber saldırganlar ‘başarı’yı yakaladı.”

kaynak: hurriyet. com

Aslında beyin ‘hack’lemek, Soğuk Savaş’ın moda konusuydu. Ancak bu, dışarıdan propaganda ve dezenfermasyon yoluyla yapılıyordu.

2. Sanayileşme artık global bir olgu, Bilgi Çağı’nda bilginin taşındığı organ olan beyni etkilemek, en önemli eylemlerden biri olacak.

Post-modern ideoloji bu konuda ilginç örnekler de vermişti: insanlar güzel yalanları, çirkin gerçekleri yeğlediği için, Holywood filmleri ve televizyon dizileri bu konuyu çok sömürdü.

Bugün, ergenlerin nasıl giyineceğinden nasıl ilan-ı aşk edeceğine dek hemen tüm davranışlarını, reklamlar ve klipler belirliyor. Model almakta, babanın yerini, şarkıcı / futbolcu aldı.

Artı: Beyin, elektronik olarak içeriden dışarıya açılmış durumda. İçeriden dışarıya açılmış bir kapıyı, dışarıdan içeri açmanın bir yolu da bulunacaktır elbette. İşte o zaman asıl beyin ‘hack’lemeden rüya filmine dek, birçok bilimkurgu icadı, gerçek yaşama taşınmış olacak.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..