Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

uzm fizyoterapist mehmet ünal

http://blog.milliyet.com.tr/manuelterapi

07 Ekim '20

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Beyin Sisi

Beyin Sisi

Beyin sisi tıbbi bir durum değil, hafıza problemlerine, odaklanamama, zihinsel netlik eksikliğine ve zayıf konsantrasyona neden olabilen bir semptomdur. Beyin sisi aynı zamanda "zihinsel yorgunluk" olarak da tanımlanır.

Beyin sisinin en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

İlaç Tedavisi: Bazen beyin sisi, aldığınız bir ilacın yan etkisi olabilir. Bu yan etkinin "kemo beyin" olarak adlandırıldığı kanser tedavilerinden sonra da ortaya çıkabilir.

Tıbbi Durumlar: Kan şekeri seviyelerindeki değişiklikler veya iltihaplanma veya yorgunlukla bağlantılı tıbbi durumlar beyin sisine neden olabilir. Kronik yorgunluk sendromu gibi bir durum, bir kişinin altı aydan uzun süre yorgun hissetmesine neden olur ve semptomlarından biri olarak beyin sisi içerir.

Uykusuzluk: Yeterli uyumamak sağlıksız olabilir ve beyninizin çalışma şeklini değiştirmenize neden olabilir. Bazen uygun miktarda uykudan yoksun olduğunuzda düşünceleriniz daha yavaş veya "karışık" olabilir.

Stres: Stres, kan basıncınızı artırabilir ve zihinsel yorgunluğa neden olabilir. Belirli bir süre stresli hale geldiğinizde, beyninizi tüketebilir ve net düşünmenizi ve odaklanmanızı zorlaştırabilir.

Hormonal Değişiklikler: Hamilelik ve menopozdan kaynaklanan hormonal değişiklikler beyin sisine neden olabilir. Progesteron ve östrojen hormonları hamilelik sırasında artar ve kısa süreli hafıza kaybını tetikleyebilir. Menopoz sırasında, östrojendeki bir düşüş karışık düşünme, unutkanlık ve konsantre olamama yaratabilir.

Diyet: B-12 vitamini sağlıklı beyin fonksiyonlarını teşvik eder ve B-12 vitamini eksikliğine sahip olmak beyin sisi olasılığını artıracaktır. Ek olarak, aspartam, süt ürünleri, gluten ve yer fıstığı gibi belirli yiyecekleri yemek beyin sisi oluşturabilir. Diyetinizden tetikleyici yiyecekleri çıkarmak, semptomları iyileştirmenize yardımcı olabilir.

Üst servikal yanlış hizalama, boyundaki üst omurlardan birinin hizanın dışına çıkmasıdır. Bunun nedeni bir yaralanma, doğal yaşlanma süreci veya hatta zamanla kötü duruş veya ağır nesneleri kaldırma gibi şeylerden kaynaklanan stres olabilir. Üst servikal bir yanlış hizalama meydana geldiğinde, hizasız omurlar beyin sapınıza baskı uygulayabilir. Beyin sapı, beynin vücuda doğru iletişimine izin verir ve bu kesilirse, beyin ve vücut arasında doğru sinyaller artık başarıyla aktarılmadığı için vücuda zarar verebilir. Doğru sinyaller olmadan, vücudun doğal iyileştirme ve onarım yetenekleri tehlikeye girer ve vücut düzgün çalışmamaya devam ettiğinden çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Beyin sapı üzerindeki bu baskı sadece beynin ve vücudun nasıl iletişim kurduğunu değil, genel olarak beyin sağlığınızı da etkiler. Bazen basınç beyne daha az oksijenin ulaşmasına ve çevredeki sinirlerde iltihaplanmaya neden olarak migren, baş ağrısı, baş dönmesi, depresyon ve / veya sisli düşünceye yol açabilir.

Bağırsak problemleri, beyin sisinin oluşmasına katkıda bulunur. Bağırsak sorunlarında, vagusun yukarıya bilgi götüren lifleri bu olumsuz içeriği sürekli üst merkezlere taşır. Çene eklem problemleri, trigeminal siniri etkilediği için üst boyun kaynaklı beyin sisine neden olabilir. Ayrıca eksik dişler, diş problemleri de beyin sisi geliştirebilir.

 
Toplam blog
: 89
: 144
Kayıt tarihi
: 18.05.13
 
 

Omurga Sağlığı Merkezi Uzman fizyoterapist Mehmet ÜNAL Medipol üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabi..