Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '12

 
Kategori
Siyaset
 

Beykoz'da olaylı Zafer Bayramı kutlaması

Beykoz'da olaylı Zafer Bayramı kutlaması
 

CHP İlçe Başkanı Hızır Yılmaz, Kaymakam Aydın Ergün ve Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek tören alanına ilerlerlerken...


Beykoz, olaylı bir 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlaması yaşadı. CHP ve İşçi Partisi, çelenklerinin Anıt’a konulmasına izin verilmeyişine tepki gösterdiler

Beykoz da diğer birçok ilçe ve şehirde olduğu gibi 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 90. yıldönümünü olaylı bir şekilde kutladı. CHP Beykoz İlçe Örgütü ile İşçi Partisi temsilcileri, son resmî kutlama yönetmeliği gereğince çelenklerinin Cumhuriyet Anıtı’na konulmasına izin verilmeyişine tepki gösterdiler.

Tören öncesinde gergin anlar yaşandı

Saat 09: 00’da Belediye Meydanı önündeki Cumhuriyet Anıtı önünde yapılması planlanan resmi çelenk koyma merasimi öncesinde gergin anlar yaşandı.

Eyüp Bostan: Ben askerimle beraber oraya çelenk koyacağım!

Tören öncesinde alanda Kuvayi Milliye Mücahitleri Derneği, BEDES, Beykoz Vakfı, AK Parti, CHP ve İşçi Partisi’ne ait çelenkler hazır bulunuyordu.

Bir Emniyet görevlisi, tören öncesinde İşçi Partisi Beykoz İlçe Başkanı Eyüp Bostan ve CHP İlçe Örgütü Başkanı Hızır Yılmaz’a resmi törenlerde sadece yetkili üç kurumun çelenk koyacağını hatırlattı. İşçi Partisi Beykoz İlçe Başkanı Eyüp Bostan, bunun üzerine, “ Belediye, Garnizon, Kaymakamlık hepsi bizim. Onlar ile ayrışmaya başladığımız zaman işin şeyi değişir. Ben askerimle beraber oraya çelengimi koyacağım. Yasal bir düzenlemeye saygım var ama beni de tutuklayıp götürecekler, başka çaresi yok. Ben oraya çelengimi koyacağım. Burası benim toprağım; hâlâ Türkiye Cumhuriyeti” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Hızır Yılmaz: Tören programı ile birlikte ancak üç kurumun akabinde koyacağız

CHP İlçe Örgütü Başkanı Hızır Yılmaz ise, partilerine ait çelengi, “ tören programı ile birlikte ancak Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı ve Garnizon Komutanlığı’nın akabinde” Anıt’a koyacaklarını ifade etti.

Kaymakam Aydın Ergün uyardı

Alana daha sonra Beykoz Kaymakamı Aydın Ergün geldi. Ergün’ün, CHP İlçe Başkanı Hızır Yılmaz ile görüşerek, çelenk koyma yönetmeliği ile ilgili olarak uyarıda bulunması üzerine İlçe Başkanı Hızır Yılmaz, Kaymakam Aydın Ergün’ün son 19 Mayıs töreninde aynı şekilde yaşanmış olan çelenk koyma tartışmasında gösterdiği anlayışı takdirle karşıladığını saygıyla andığını ifade etti.

Hızır Yılmaz: CHP çelengini koymak için izin almam!

Yılmaz, Kaymakam Ergün’ün, “ulusal bayramları kafamıza göre kutlamıyoruz, kabul etsek de etmesek de bir yönetmeliğimiz var ve buna uymak zorundayız” demesi üzerine, “ Sayın Kaymakamım, ben CHP’nin çelengini koymak için yönetmeliklerden izin almam!” dedi.

Kaymakam Ergün, Emniyet Müdürü’ne talimat verdi

Bunun üzerine İlçe Kaymakamı, Emniyet Müdürü Erkan Demirci ile görüşerek, “üç kurum çelenginin dışında çelenk kalmasın” şeklindeki talimatını verdi.

Bu gelişme üzerine CHP ilçe Başkanı Hızır Yılmaz da, CHP’lileri çelengin etrafında toplanmaya çağırdı.

Biz yetkiyi Atatürk’ün ilkelerinden alıyoruz

Yanlarına gelen İlçe Emniyet Müdürü Erkan Demirci’nin bu konudaki uyarıyı kendilerine tekrar hatırlatması üzerine CHP İlçe Başkanı Hızır Yılmaz, şunları söyledi: “ Biz Mustafa Kemal’in torunları, Ata’sının kurduğu Cumhuriyet’in bayramında onun büstüne çelenk koyarken herhangi bir makamdan, mevkiden güç almayız. Atatürk’ün ilkelerinden alırız bu yetkiyi. Atatürk de Bursa Nutku’nda bu yetkiyi bize vermiştir. Onu devleti idare eden erkana da hatırlatırım!”

Bunun adına tören mi denir, anlamakta zorlanıyorum

“ Zaten T.C’nin kuruluş gününde tören mi yapıyorlar, onun adına tören mi denir, anlamakta zorlanıyorum. Yönetmelik yapılabilir; bazı kurumlar bunu basit bir olay görebilir. Ama bunu içtenlikle, isteyerek yapan insanlara saygı göstermeme anlayışını anlamıyorum. Yoksa tabii ki, bazı sorumluluklar kaldırılabilir. Bazıları bunu bir angarya görebilir. Biz ise bunu bir içtenlik olarak görüyoruz. Cumhuriyet’e saygı, Mustafa Kemal’e saygı olarak görüyoruz. Seve seve saatlerimizi kurduk, sabah altıda çocuklar gibi geldik. Biz bunu keyifle yapıyoruz ama birilerine angarya geliyor ise yapmasınlar.”

İlçe Emniyet Müdürü: Orta yolu bulacağız

İlçe Emniyet Müdürü Erkan Demirci’nin, Kaymakam Aydın Ergün ile görüşerek, bir ortaya yol bulmaya çalışacağını ifade etmesi üzerine ise, Yılmaz, “ yaptıklarının bir protesto olmadığını, sadece bir haklarını yerine getirdiklerini” belirtti ve İlçe Emniyet Müdürü’ne “ bir orta yol bulunması konusundaki çabasını takdir ile karşıladığını” ifade etti.

Üç kurum çelenk koydu

Yaşanan bu gerginliğin ardından Kaymakamlık makamına geçen Hızır Yılmaz’ın, Kaymakam Aydın Ergün ve İlçe Emniyet Müdürü Erkan Demirci ile birlikte tören alanına geldiği görüldü.

Beykoz Kaymakamı Aydın Ergün, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ve Boğaz Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem’in kurumlarını temsilen Cumhuriyet Anıtı’na çelenk koymalarının ardından ise İstiklal Marşı okunarak, göndere bayrak çekildi.

İşçi Partisi’nin tepkisi: Biz de bu vatanın evladıyız!

Resmi törenin hitamının ardından, henüz protokol dağılmadan İşçi Partisi Beykoz İlçe Başkanı Eyüp Bostan, “ biz de bu vatanın evladıyız, kimse bizi ayrı göremez!” sözleri eşliğinde parti çelengini Anıt’ın önüne yerleştirdi.

CHP’nin bildirisi: AK Parti devletine bildiriyoruz

CHP çelengini koyarak, bildiri okudu

Bu arada CHP Beykoz İlçe Örgütü mensupları da parti çelenklerini Anıt’ın önüne yerleştirdiler.

CHP İlçe Başkanı Hızır Yılmaz da, daha önce hazırlanış oldukları basın bildirisini okudu.

Bildiride şu ifadelere yer verildi:

“ Bugün kutlamakta olduğumuz bayram, ülkemizin kurtuluşu ile sonuçlanan bir büyük zaferin bayramıdır. Bu zafer, 20. yüzyılda emperyalizme karşı kazanılan ilk zaferdir. Sömürgeciler ve onların yerli işbirlikçileri yenilmiş, ülkemizden kovulmuş, genç Cumhuriyet ‘yurtta barış, dünyada barış’ anlayışıyla kurulmuştur.

Bugün Cumhuriyet’in kuruluşu ile elde edilen kazanımlar ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti’ni savaşın eşiğine getiren AK Parti hükümeti ise kendi ulusal çıkarlarımızı değil, başkalarının çıkarlarına uygun davranmaktadır.

2002’den beri iktidarda olan AK Parti hükümeti, ülkemizin kuruluş sürecinin dayanağı olan ulusal bayramlarımızı da resmi kutlama programlarından çıkarmış ve ulusumuzu bir kimliksizleştirme sürecine sokmuştur.

Bazı kaymakamlıklar, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda, kapsamı ve katılımı kısıtlanmış resmi törenlerin dışında CHP örgütlerinin Atatürk anıtlarına çelenk koymasına izin vermemiştir.

Bu durumu protesto ediyor, izin verilemeyen her ilçede Atatürk anıtlarına çelenk koyacağımızı da AK Parti Devleti’ne bildiriyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, dün olduğu gibi bugün de Cumhuriyetimizin temel değerlerine yönelen her saldırıyı ve değerlerimizi unutturmaya çalışan her girişimi boşa çıkaracağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır.

Bu yolda üzerimize düşen tüm görevi lâyıkıyla yerine getireceğimizi bir kez daha saygıdeğer halkımıza duyuruyoruz.

30 Ağustos Zafer bayramınız kutlu olsun!”

Saygı duruşunda bulunulmamasına tepki gösterdi

CHP İlçe Başkanı Hızır Yılmaz, bildiriyi okumasının ardından ise resmi törende saygı duruşunda bulunulmamış olmasına tepki olarak, örgüt üyelerini bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Tören sonrasında konulan AK Parti çelengine tepki gösterdiler

İşçi Partisi ve CHP tarafından yapılan bu açıklamalardan sonra Anıt’ın önüne AK Parti tarafından konulan çelenk ise CHP’lilerden tepki aldı. Bazı CHP’liler,  bu durumu esprili bir dil ile “ AK Parti de CHP’den cesaret alarak çelenk koydu” şeklinde yorumlarken, çelengi taşıyan AK Parti temsilcisi ise buna “ 30 Ağustos günü propaganda yapmayan AK Partili gençler çelenk koydu” şeklinde cevap verdi.

Tören uygulamasına tepki gösteren diğer siyasi parti ve STK’lar:

Kuvayi Milliye Mücahitleri Derneği: Derin üzüntü duyuyoruz!

Çelenklerini koymak üzere tören alanında hazır bulunan Kuvayi Milliye Derneği üyeleri de yaşananlara tepkili idi. Beykoz Güncel Haber’e özel bir açıklamada bulunan Kuvayi Milliye Mücahitleri Derneği İstanbul Şube Başkanı Kadir Ayazoğlu, üzüntüsünü şu sözler ile dile getirdi: “Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının en büyük zaferlerini kutlayacağımız bu günde protokol olarak çelengimizi koyamadık. Üzgünüz.”

 MHP de tepki gösterdi ve alternatif bir anma töreni düzenledi

MHP Beykoz İlçe Başkanlığı da, siyasi partilerin Cumhuriyet Anıtı’na çelenk koyamamalarına tepki göstererek, törene katılmadı ve buna alternatif olarak ikindi namazını müteakiben Ortaçeşme Merkez Camii’nde şehitlerin ruhuna Mevlit okutturdu.

Kaymakam Ergün, makamında tebrikleri kabul etti

Düzenlenen törenin ardından ise Beykoz Kaymakamı Aydın Ergün tebrik ziyaretlerini kabul etti. Söz konusu ziyarette hazır bulunanlar arasında İlçe Emniyet Müdürü Erkan Demirci, Cumhuriyet Başsavcısı Nuh Tekin, yeni İstanbul Boğaz Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, AK Parti İlçe Başkanı Adem Sefer, CHP İlçe Başkanı Hızır Yılmaz ve Yönetim Kurulu üyeleri de vardı.

Haber: Arzu Başlantı

 
Toplam blog
: 230
: 1315
Kayıt tarihi
: 26.08.12
 
 

Doğum yeri: Berlin Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu (Bölüm ve fakül..