Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Beykoz’un yüzde 82’si ormandır

Beykoz’un yüzde 82’si ormandır
 

Abdullah Duman Ormancılıkla ilgili bilgi verdi


Anadolu Yakası’ndaki tüm ilçelerin bağlı olduğu Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü’nün işleyişiyle ilgili bilgi vermek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.

Beykoz’dan Dost Beykoz’un da aralarında olduğu Anadolu Yakası Gazeteciler Derneği (AYGAD) Yönetici ve üyelerinin katıldığı basın toplantısı Beykoz’da Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü’nde gerçekleşti.

İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere’nin de katılacağı bildirilen ve daha sonra yoğun programı nedeniyle katılamadığı toplantıda, Kanlıca Orman İşletme Müdürü Abdullah Duman çeşitli açıklamalar yaptı.

Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü Basın Enformasyon Müdürü Vahit Kaya ile birlikte basın mensuplarının karşısına geçen Abdullah Duman, daha önce 6 yıl, şu anda Müdür olduğu Beykoz Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü’nde şef olarak görev yaptığını ifade etti.

İstanbul’un % 49’u, Beykoz’un ise % 82’si ormandır…

Duman, İstanbul topraklarının yüzde 49’u ve Beykoz topraklarının yüzde 82’sinin orman olduğunu ve Beykoz’u yüzde 80 ile Şile’nin takip ettiğini söyledi.

Aynı zamanda orman mühendisi olan Abdullah Duman, Orman Genel Müdürlüğü’nün devlete ait orman alanlarının işletilmesi, kurulması, geliştirilmesi ve korunmasının ana görevi olduğunu ve bu kurumlarının Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı çalıştığını belirtti.

27 bölge müdürlüğü

Türkiye genelinde toplam 27 bölge müdürlüğümüz var. Ormanın yoğun olduğu yerlerde bölge müdürlükleri var. İstanbul Orman Bölge Müdürlüğümüze Trakya illeri de dahildir… İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 11 tane İşletme Müdürlüğü var… Bunun 5 tanesi İstanbul İl sınırları içinde kuruludur… İstanbul’daki işletme müdürlüklerinin 3 tanesi Avrupa yakasında, 2 tanesi de Beykoz ve Şile olmak üzere Anadolu yakasındadır. Anadolu yakasında en geniş orman alanı olan Şile sadece kendi bölgesiyle ilgilenmektedir… Sorumluluk alanı 58 bin hektardır. Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü, Şile’nin haricindeki Anadolu Yakası ilçelerinin tamamının kapsıyor. Buda Adalar da dahil olmak üzere 13 ilçeye tekabül ediyor… Buna mukabil sorumluluğumuzda ki olan orman alanı 42 bin hektardır…

8 tane Orman İşletme şefliği

Yine İşletme Müdürlüklerine bağlı, İşletme şeflikleri var… Bu işletme şeflikleri arazilerin yapıları dikkate alınarak oluşturulmuştur. Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı 8 tane Orman İşletme şefliğimiz var… Bunlar ise; Adalar, Sultanbeyli, Kartal, Ömerli, Çekmeköy, Riva, Beykoz ve Kanlıca dadır.

Ormanlara ilişkin 50 yıllık stratejik planlar hazırlıyoruz… Bu planları uygulayanlarda işletme şeflerimizdir. İşletme şeflerimizin tamamı orman mühendisidir. Bu şefliklere bağlı; muhafaza memuru, yangın söndürme ekipleri çalışmaktadır…

Toplamda 250 personel görev yapıyor…

Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı 150 civarında memur, 100 civarında işçi olmak üzere toplamda 250 civarında personel görev yapmaktadır…

Ormanlar nasıl korunuyor?

Ormanları neye karşı koyuyoruz? Orman muhafaza memurlarımız var… Ama Avrupa’da böyle bir şey yok… Eskiden insanlarımız ormanlara geçim kaynağı olarak bakıyordu… Buradan ne kadar odun keserim diye düşünüyordu. Ama gün geçtikçe Avrupa’ya benzemeye başlıyoruz… Ormanların önemini yavaş yavaş kavrıyoruz… Orman suçlarına ilişkin sürekli azalan bir grafik var… İstanbul’a bundan 20 yıl önce göç eden insanların konut yapma girişimleri oluyordu... Ama şimdi öyle bir şey yok…

Dumana duyarlı kameralar…

Koruma görevi tamamen yangına karşı oldu. 6 tane yangın gözetleme kulemiz var… Buralarda 24 saat görevlilerimiz çalışıyor. Bu kulelerde kamera sistemlerimiz var… Bu kameralar dumana duyarlı çalışırlar. Bir duman gördüğünde hemen zoom yapıp merkeze bildiriyor. Yangın gözetleme kuleleri: Aydos, Taşdelen, Ömerli Karabayır, Ada Kule, Poyraz ve Toygar’dadır.

Orman yangını en fazla ihmal sonucunda çıkıyor… Vatandaşların dikkatsizliği sonucu çıkan yangınlar oluyor. Bu tarz durumlar sonucunda hazırlamış olduğumuz raporları savcılıklara bildiriyoruz. Yasal işlemleri hukukçular yürütüyor.

Tapulu yerlerde kesim nasıl yapılıyor…

Tapulu yerinde ağaç kesimi yapmak isteyen vatandaş müdürlüğümüze müracaat ediyor. Kurulan komisyon ağaçlar üzerinde inceleme yapıyor… Her hangi bir tescil ya da tarihi bir durum yoksa kesime izin veriliyor.

Dost Beykoz / Özel Haber / Kader Gür

 
Toplam blog
: 141
: 515
Kayıt tarihi
: 04.09.12
 
 

1972 yılında Rize Güneysu'da doğdu. Eğtim hayatını orada tamamladı. Zaman içinde Avrupa'nın bir ç..