Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '08

 
Kategori
Futbol
 

Beyler, hakemleri eleştirildikçe hakemleri zedeliyorsunuz. Farkında mısınız!

Beyler, hakemleri eleştirildikçe hakemleri zedeliyorsunuz. Farkında mısınız!
 

Bir futbol hakemi.


Konyaspor-Fenerbahçe maçından sonra gerek TV’ler de gerekse medya da bir tartışma aldı götürüyor. Önder Turacı’nın attığı gol, gol değil diye. Bazıları da gol diyor.

Oturalım iki kolumuzu basımıza koyarak kara kara düşünelim.

Hakemlik nedir ve ne değildir. Türk Dil Kurumunun Sözcüğün de aynen şunlar yazılı. 1.Bir anlaşmazlığı çözümlemek için tarafların kabul ettiği, hukuk ilkelerine bağlı seçilmiş kimse, yargıcı. 2. spor. Güreş, futbol gibi oyunları yöneten, sorumlu kişi. Yani Bir karşılaşmayı, bir oyunu, belli bir kurallar bütününe uygun olarak, gerektiğinde kuralları da yorumlayarak yöneten kişi. Anlaşmazlık durumunda onun sözü geçerlidir.

Hele bir spor müsabakasını yöneten hakemin olayı çok iyi bir şekilde gözlemleyen, gördüğünü anında karar verebilen kişilerden oluşması gerekir. Ve yine bu kişi verdiği kararda içinin huzurlu ve vicdanen rahat olması gerekir. Hele bir pozisyonda yanlış bir karar verse bile aklı orda kalmayıp ilerde oluşabilecek pozisyonlarda sağlıklı bir şekilde karar verebilmelidirler. Özelikle maç bitiminde yapılan eleştiriler yapılmamalı. Hatta ben televizyon kanallarının böyle tartışmaların derhal kaldırılmasını talep ediyorum. Çünkü hakemlik mesleği zedeleniyor diye düşünüyorum.

Hatta ben eski hakemlerin TV’lere çıkarak para kazanma uğruna yorum yapmalarına son derece karşıyım. Çünkü onlar da eskiden de maç yönetmişler ve böyle bariz hatalar yapmışlardır. Onları da eleştirdik.

Şimdi sormak lazımdır. Dünya Kupasında yöneten hakemler hiç hata yapmazlar mı? Yaparlar. Avrupa Liglerini veya Avrupa Kupalarında yöneten hakemler de hata yaparlar. Ama bu kadarda eleştiri almazlar. Daha doğrusu eleştirilmezler. Ne kadar da hatalı karar verseler de hatasız maç yönetti gözü ile bakarlar ve hakemlere son derece saygıları vardır. Çünkü hakem pozisyonu bir kere görür. Bir daha izleme şansı yoktur. Pozisyon bittikten sonra saniyenin onda bir zaman dilimizde karara bağlar. Eğer tereddüttü varsa yardımcına döner ve ondan yardım alır.

Herhalde bir futbol maçını izlemeye giden bir izleyicinin hakemin yanlış verdiği bir kararda taraflı bir yönetim gösterdiğini söylememeli. Hakemlerin gözü önün de oluşan her olayın de sağlıklı ve doğru karar vermesini beklemek bence de çok yanlış. Yok, şampiyonluğu etkiliyormuş, yok düşen takımları etkiliyormuş. Bunları geçin beyler.

Adil bir düzen içersin de liglerin sürmesini istiyorsak ki istiyoruz.

O zaman ne yapacağız. Hakemleri eleştirmeyeceğiz.

Eleştiri yapıldığı an yanlışlıklar devam edecektir.

Hakem korunmalı. Çünkü aynı hakem iler ki haftalarda görev verildiği takdir de “Ben yine yanlış karar verirsem“ endişesi ile maça çıkacak ve hata üstüne hata yapacaktır.


FİFA bile, hakemlerin yanlış karar verebileceklerini buna rağmen bunların görmemezlikten gelinmesi gerektiğinl söyleyip onları korumaktadır. Zaten de olması gereken de budur.

Bizde nerde. Hakemi yerden yere vur ve eleştir. Düşünün bir kere o hakem bundan sonra ki maçlara nasıl bir şekilde çıkacağını. Rahat bir şekil de maçlara çıkabilirler mi? Rahat bir şekil de maçları yönelebilecek mi?

 
Toplam blog
: 540
: 3176
Kayıt tarihi
: 02.01.07
 
 

Hiç bir motorlu araca binmeyi sevemedim. Daha doğrusu sevdiremediler. Onun yerine iki tekerlekli ..