Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '07

 
Kategori
Sinema
 

Beynelmilel bi’şey

Beynelmilel bi’şey
 

Televizyonlarda son birkaç haftadır izlediğim sinema programlarından " Beynelmilel " (1) filminin konusunu bildiğim için filmde ne kadar " Selamsız Bandosu " (2) olacak diye merak etmiştim. İki filmde de yeni enstrümanlarıyla tanıştıkları sahnede bakışları ne kadar tanıdıktı.

Benzer bir olayı çok eskiden bir tanıdıktan dinlemiştim. Recep Abi İnebolu’da itfaiyede çalışırdı, aynı zamanda bayramlarda, törenlerde belediyenin bandosunda çalardı (3). Müziğe nasıl başladığını anlatmıştı birgün: Askere gittiğinde bir dolu enstrümanın olduğu biryere götürmüşler ve nefeslileri üflemeyi başarana onu öğretmişler. Askerden dönünce de itfaiyede çalışırken belediye bandosunda çalmış.

"Beynelmilel" filmi sayesinde sözcüğün doğru yazılışını da öğrenmiş olduk. Filmin afişi başında konuşanlardan aslında “beynelminel” olduğunu ancak “beynelmilel” olmasının yerel söyleyişten kaynaklandığını duyduğumda benim de kafam karıştı. Yazım kılavuzuna baktım, TDK “beynelmilel” dediğine göre filmde doğru kullanılmış.

"Beynelmilel" 12 Eylül’ü ti’ye alan bir film. 12 Eylülle bir türlü hesaplaşamadığı için canı sıkkın olanlar mutlaka seyretmeli. Seyrederken "Cuntalar olmasın" mesajını aldıklarında sinema salonunda alkışlamamak için kendilerini zor tutacaklardır. Kimi zaman kahkahalarla, kimi zaman hüzünle, iyi oyuncuların çok iyi oynadıkları filmi seyredip sinemadan iyi bir şey yapmanın mutluluğuyla ayrılacaklardır.

Filmde müziğin gücünü bir kez daha anlıyoruz, eğlenirken, gülerken, ağlarken, severken, sevilirken, sevilmezken, protesto ederken... Zaman zaman yasaklayanların müziğin gücünün farkında olduklarını çok iyi biliyorum artık.

Not: "Selamsız Bandosu"nda gelmeyen ama "Beynelmilel"de gelen “devlet büyüğü” aynı kişi olmalı?

(1) Beynelmilel, 2006 yapımı. Yönetmen: Sırrı Süreyya Önder, Muharrem Gülmez. Oyuncular: Cezmi Baskın, Özgü Namal.

(2) Selamsız Bandosu, 1987 yapımı. Yönetmen: Nesli Çölgeçen. Oyuncular: Şener Şen, Ali Uyandıran.

(3) Recep Gürel, İnebolu Akkonak köyünden, birkaç yıl önce kaybettik.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..