Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '06

 
Kategori
Sinema
 

Beynelmilel bir şey

Beynelmilel bir şey
 

Öncelikle son yıllarda yükselişe geçen Türk sinemasının en zirve filmlerinden birini izledim diyebilirim fakat filmin en önemli bölümlerinden biri olan konsey üyelerinin karşılanışı sahnelerinde sesin kesilmesi (Ki önce teknik arıza veya küçük bir sansür olayı sanmıştık) sinemada oldukça fazla kullanılan bir çalışma biçimi olmasına rağmen burada iyi kullanılamamış. İzlerken sanki sinemada ses sistemi bozulmuş havası yaratıyor.

"Beynelmilel" filmini 1980 ve sonrasının tanığı olmuş biri olarak izleyecekseniz film sizi koltuğunuzdan alıp bir sabah başlayan sürecin atmosferinin içine götürüp o günleri size bir kez daha hatırlatacaktır. Filmde, Türkiye'de toplumsal bir dönüşümün nasıl gerçekleştiği Adıyaman'da Gevende denilen yerel müzisyen bir grubun yaşamında meydana gelen değişmelerle çok iyi anlatılmış. Ekmek kavgalarının peşine düşmüş ve bu esnada çok iyi takip etmedikleri toplumsal süreç içindeki değişimin biraz dışında kalmış, "Beynelmilel bir şey" diye çaldıkları parçanın gerçekte "Enternasyonal Marşı" olduğundan habersiz bir topluluk, bu topluluğa liderlik yapmaya çalışan "Abuzer" , Üniversite sınavlarına hazırlanan kızı "Gülendam" ve Üniversitede okuyan ve değişim sürecini yakından takip eden, yeni sürecin değişmesi için bir şeyler yapmaya çalışan "Gülendam" 'ın sevdalısı devrimci "Haydar" , zaman zaman güleceğiniz, zaman zaman da hüzünleneceğiniz "Beynelmilel bir şey" yapıyorlar.Özgün bir konu, özgün diyaloglar, özgün sahneler, o olayların içinde yaşamışlığın havasını her sahnede verebilen güçlü oyuncu kadrosu ve "Gülendam" rolü sanki özellikle kendisi için yazılmışçasına oyunculuğunda büyüyen "Özgü Namal" aklınızda uzun zaman kalabilecek film kareleri ile sinema perdesine yansıyorlar.

Yönetmen olarak filme birlikte imza atmış olan "Sırrı Süreyya Önder, Muharrem Gülmez" sanırım gelecekte çekilecek filmlerin afişlerinde adlarını arayacağımız yönetmenler olacaklar. Her rolün hakkını verebilen "Cezmi Baskın" , bu işte bende varım diyebilen "Umut Kurt" , karakter rollerinin aranılacak oyuncusu olmaya aday "Nazmi Kırık" emek verildiği her karesinde çok iyi anlaşılabilen iyi bir iş çıkarmışlar. Saygılarımla...

 
Toplam blog
: 251
: 916
Kayıt tarihi
: 06.10.06
 
 

İ.Ü Edebiyat Fak. Coğrafya bölümü mezunuyum. Lise, üniversite ve  öğretmenliğim boyunca yaşamı şi..