Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '08

 
Kategori
İlişkiler
 

Beynimizin bozuk freni: öfke

Beynimizin bozuk freni: öfke
 

Ünlü psikiyatr Jung: "Katil, öldürdüğü anda haklıdır." demiş.

Gerçekten de pek çok katil, tetiği çektiği, bıçağı sapladığı anı hatırlamaz. Sonra da "pişmanım." der.

Günlük yaşamımızda sinirlerimizin tepemize çıktığı, tepemizin tasının attığı pek çok an vardır. Bam telimize basılmıştır ve istem dışı bir ses çıkacaktır vücudumuzdaki enstrümandan.

Kullandığım deyimlerdeki somutlaştırmalara bakıldığında bile öfkenin hangi hallerde ortaya çıktığını ya da öfkeli anımızdaki ruh halimizin ne olduğunu anlamak gayet kolaydır.

İnsan ilşikilerinde son derece mülayim, sevecen, ağırbaşlı insanların bile hiç ummadığımız anlarda bir aslan kesildiğine, potansiyel katil olarak aramızda dolaştığına tanık olmuşsunuzdur.

Her zaman size nasihatler veren, küsleri barıştıran, alçakgönüllü o geniş insanın "şalterlerinin attığı" anda çıkan kıvılcım karşısında şaşırırsınız.

İşte öfke öyle bir duygu ki beynimizn freninin tutmadığı anlardır.

Şalterlerin atması dedik... Şalterler bildiğiniz gibi birdenbire atmaz. Önce kablolar ısınır, kablolar elektrik akımını taşıyamaz hale gelir, kablolar yanmasın diye sigorta atar, elektrik akımı kesilir ve kablolar yanmaz, kullandığımız elektrikli alet zarar görmez.

Bu açıdan düşünüldüğünde öfke kişiliğimizi koruyan yararlı bir duygudur; ancak sigortanın atmasını beklemek yerine yükü fazlalaştıran aletleri kapatmak gerekir...

İşte bütün mesele o anda hangi aletleri kapatacağımızı bilmektir ki bunun için de insanın kendini çok iyi tanıması gerekir.

 
Toplam blog
: 19
: 594
Kayıt tarihi
: 07.06.08
 
 

1964 yılında Ankara'da doğdum. 70'li yılların gecekondu ortamında büyüdüm. Ortaokuldan itibaren gars..