Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Beyoğlu Sinemaları

Beyoğlu Sinemaları
 

alıntıdır


Beyoğlu; sinemaları, tarih saklayan mekanları ile bilinir. AVM’ lerin açılmasıyla beraber tarihi sinemalar bir, bir kapanmaya başladı. Böyle bir rekabetin oluşması bile trajikomik. AVM sinemaları nerede, duvarında, sahnesinde tarih barındıran sinemalar nerede.

Ancak ne yazık ki, çoğu kepenk indirmek üzere.

Güzellikleri yakıp yıkmakta üzerimize yok.

Tarihi yok sayarak, her geçen gün bir değer olarak gördüğümüz sinemaların, mekanların tahliyesini izleyerek seyirci kalmak yine de çoğumuz için zor olsa gerek.

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Kurucu Üyesi ve Onursal Başkanı Atilla Dorsay, “Sadece sinema, sanat ve iletişim fakülteleri öğrencileri bile 'Biz filmlerimizi AVM'lerde değil de bu salonlarda göstereceğiz' deseler bu salonlar dolar” diye belirtmişti.

Ancak hala bu konu üzerine çalışma, destek ve ilgi göremedik.

Geçtiğimiz akşam gelen bir e-mail ile duyarlı insanların da var olduğunu görmek memnuniyet sebebi oldu.

Beyoğlu Sinemaları’nın kapatılmaması için imza kampanyası düzenleyen topluluklar var.

Paris, Londra, New York…

Yurtdışında söylenene göre gezmek için gittiğinizde gördüğünüz bir yeri, aradan uzunca bir süre sonra gittiğinizde aynı yerde bulmak mümkün.

Paris’te yaşayan bir arkadaşım bu konu üzerine geldiğinde birçok düşüncesini paylaşmıştı; “İstanbul ve Paris birbirine benziyor ancak aralarındaki tek fark değişimi algılayış tarzı. Uzunca bir süredir Paris’te yaşamama rağmen aynı yerleri aynı yerde bulmam mümkün. O şehirde bir değişikliğe gerek yok. Değişim insanların bakış açısında gizli. Fakat İstanbul’a her geldiğimde bir farklılıkla karşılaşıyorum. Gökdelenler, AVM ler, yok olan tarih…

Her seferinde bunlara tanık olmak üzücü. Paris ile İstanbul’un farkı bu. Biri değişmesi gerekenin insan olduğunu biliyor, bir diğeri ise tarihi silerek başaracağını sanıyor” demişti.

Haklıymış meğer.

Peki bizde neden böyle? Neden bizi farklı kılan, özel kılan kültüre, sanata, tarihe sahip çıkmıyoruz?

Güzelleşmek, değişmek akılda başlar, kişilerin bakış açısıyla mümkündür.

Başarılı çalışmalar gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı’nın bu konuda da hassas davranacağını umuyor, Beyoğlu’nu Atlas, Emek, Fitaş, Alkazar vs… ile sevdiğimizi belirtmek istiyorum.

 

 

 

 
Toplam blog
: 670
: 1923
Kayıt tarihi
: 19.12.10
 
 

İstanbul doğumlu. Kuantum Yaşam Koçu. EFT, NLP, ETKİLİ İLETİŞİM, BEDEN DİLİ gibi bir çok konuda e..