Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Beyoğlu

Beyoğlu
 

İstanbul'un yaşanılır kılan birçok nedenlerden bir tanesi de tarihsel yapıtlarıdır.

2.500-3.000 yıllık özgeçmişi olarak bildiğimiz İstanbulumuzun, Yenikapıdaki metro kazılarında ortaya çıkan insan iskeletleri incelendiğinde 8.500 yıllık tarihi geçmişi olan bir İstanbulla karşılaştıklarını belirten Arkeologların açıklamalarından sonra İstiklal caddesindeki inşaatla ilgili öfkem daha da arttı!

Evet, İstanbul Beyoğlu İstiklal caddesinden bahsediyorum. Taksim-Galatasaray'ın tam orta yeri... Emek sinemasının bulunduğu yerin hemen yanında. Yaklaşık bir yıl önce yıkılmış, şimdi alışveriş merkezi inşaati devam etmektedir. Kim bilir kaç bin yıl önce yapılmıştı o muhteşem eser... Yıkılmadan önceki halini bildiğim için sitemlerim doruklardaydı bugün İstiklal caddesinden geçtiğimde...

Alışveriş merkezi veya benzeri gelişmelere karşı biri değilimdir. O tarihi eser yıkılmadan, tarihe bağlı kalınarak restore edilip ticari amaçlı kullanıma hazırlanabilirdi. Hiç olmasa, hiç olmasa tarihi eserin ön cephesi yıkılmadan inşaat'a devam edilebilirdi. O koruma altındaki Beyoğlu İstiklal caddesindeki yapılmakta olan inşaat durumunu bir görseniz içiniz ağlar.

Yıkılmaması için mutlaka tarih koruma birimleri tarafından karşı çıkılmıştır sanıyorum. Benim öğrenmek istediğim ve cevabını beklediğim, Beyoğlu İlçe ve İstanbul Belediye Başkanlarından bu yıkımın hangi gerekçelere dayanılarak yapıldığı ve ne şekilde inşaat izni verildiğidir.

2010 Dünya Kültür Başkenti adaylığı kesinleşen İstanbul, böylemi korumalı tarih yapıtlarını.?

Tarih ağlıyor Beyoğlunda...
 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..